CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Radovan Novotný

07. 04. 2009

5 komentářů

Inflace: Jak jí lépe porozumět?

 


 

Obrázek první: inflace jako „nafukování“

Označení „inflace“ se v původním slova smyslu používalo ve významu „nafukování“ peněžní zásoby. Dnes se inflací rozumí zejména růst cen a cenové hladiny. Inflace je důležitá, protože:

  • snižuje kupní sílu peněz,
  • ovlivňuje investiční rozhodování,
  • skrytě přerozděluje majetek.

Zdroj: Blogspot.com

Obrázek druhý: inflace v čase

V inflačních dobách ceny rostou. Když dnes koupíme kladivo za 6 dolarů, za rok bude stát 6,18 dolarů a za dvacet let 10,52 dolarů (předpokládá se 3% roční vzrůst ceny).

Pokud necháme svých 10 dolarů pod matrací, zůstane nám po dvaceti letech právě těch 10 dolarů, za které si již kladivo nekoupíme. Investujeme-li dnes 10 dolarů, budeme mít za předpokladu 5% ročního výnosu 25,27 dolaru.

REKLAMA

Zdroj: Planyourescape.ca 

Obrázek třetí: míra inflace

Britské noviny a supermarkety začaly zveřejňovat vlastní indexy míry inflace (zpráva z dubna 2008). Oficiální míra inflace – index spotřebitelských cen ukazuje nízkou inflaci 2,5 %, ale supermarket ASDA odhaduje, že náklady na bydlení průměrného spotřebitele vzrostly o 5 %. Každý má svou míru inflace. Závisí, jaký má spotřební koš. Kdo pije hodně piva, pocítí zvýšení cen piva více, než ten, kdo ho nepije.

Zdroj: Tutor2u.net 

 

Obrázek čtvrtý: „odstřelování „ekonomiky penězi

V systému vynucených peněz (fiat money) může centrální banka ekonomiku zahltit penězi. Lidé mají více peněz a myslí si, že zbohatli.  Pak více pracují, více nakupují, berou si více půjček, ale z dlouhodobého hlediska se větší množství „natištěných“ peněz projeví zejména v růstu cenové hladiny.

Zdroj: Gaia.com 

 

REKLAMA

Obrázek pátý: inflace jako měnový jev

Americký ekonom Milton Friedman (1912 – 2006) konstatoval, že existuje souvislost mezi inflací a peněžní zásobou, tedy množství peněz, které se do hospodářství nahrnulo vlivem měnové politiky centrální banky. Vtipkoval ve smyslu, že s poklesem cenové hladiny lze bojovat shazováním peněz z helikoptéry (mechanismus kvantitativního uvolňování). Podle představ monetarismu je inflace vždy a všude peněžním jevem.

Zdroj: Bigrab.files.wordpress.com 

 

Obrázek šestý: hyperinflace

V roce 1923 byla většina výdajů německé vlády hrazena nově natištěnými penězi. Množství peněžní zásoby se zvyšovalo, tiskárny na plné obrátky tiskly nové peníze. Když zkolabovala německá marka v době hyperinflace, bylo levnější k tapetování použít bankovky, než kupovat tapetu. Nastane-li hyperinflace, jsou splaceny dluhy, banky nestojí o vklady a ekonomika je ochromena.

 

Zdroj: Time.com 

 

Obrázek sedmý: fiskální a měnová politika

Obrázek zjednodušeně popisuje vliv fiskální a měnové politiky. Peněžní zásoba, která se do ekonomiky dostává a ovlivňuje inflaci, je ovlivněna státem a centrální bankou. Reálná ekonomika a výroba potřebuje „regulovaný“ finanční systém, který zajistí podmínky pro fungování reálné ekonomiky.

 

REKLAMA

Zdroj: Banguat.gob.gt 

 

Obrázek osmý: neadekvátní fiskální a měnová politika

Pokud se stát příliš zadlužuje a příliš utrácí je reálné hospodářství zahlceno penězi (pěstované kytičky volají o pomoc). Podobná je situace, když se do ekonomiky dostane příliš mnoho nově natištěných peněz, například poskytováním velmi levných úvěrů. Obory, do kterých se dostávají nové peníze investují do kapacit, pro které z hlediska dlouhodobé udržitelnosti není poptávka.

Zdroj: Banguat.gob.gt 

 

Obrázek devátý: levné peníze podkopávající reálnou ekonomiku

Velmi levné půjčky napumpovaly ve Spojených státech peníze do ekonomiky. Díky růstu cen akcií a nemovitostí se Američané cítili bohatí, pracovat v tradičního oborech se stále méně vyplatilo. Množství práce se přesunulo do zahraničí. Amerika stále více dovážela než vyvážela (deficit obchodní bilance) a je velmi zadlužená (krize ze zadlužení).

Zdroj: Blogspot.com

 

Opakem inflace je deflace, tedy pokles cenové hladiny. Pokud tento obrázkový výklad nalezne své čtenáře a ohlas, bude podobně přehledně zpracováno téma deflace. 

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • odráš

    10 dubna, 2009

    Autority si s penězi mohou dělat co chtějí. Platí to jenom do určité chvíle – než to praskne.

    Odpovědět

  • Gekko

    10 dubna, 2009

    Inflace je rájem dlužníků a peklem věřitelů.

    Odpovědět

  • hypotéčník

    10 dubna, 2009

    jako dlužník se moc dobře necítím, když mě skončila fixace hypotéky

    Odpovědět

  • Anonym

    15 dubna, 2009

    Pěkné obrázky :), díky za ně, už dlouho jsem se tak dobře nepobavil :).

    Kytičky volající o pomoc :).

    Odpovědět

  • jurcaks

    19 dubna, 2009

    inflacia je v podstate zvysovanie penaznej zasoby v ekonomike…tzv. riedenie penazi….stat tymto sposobom zdanuje sporiace obyvatelstvo na ukor nezodpovednych,zadlzenych a sameho seba…inflacia nici ekonomicku kalkulaciu..vysledky podnikov su skreslene, vyzeraju lepsie ako v skutocnosti su…..emisia nekrytych penazi v ekonomike okrem inflacie vytvara katastrofalne bubliny, ktore raz musia splasnut aj s nasledkami pre naivnych investorov.

    Odpovědět