CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

15. 07. 2019

0 komentářů

Británie odchází z Evropské unie? Ne… již odešla

 

Velká Británie je považována za jednu z nejcivilizovanějších zemí světa. V některých ohledech ale zaostává i za rozvojovými státy. Třeba ve vízové politice.

Loading



 

Velká Británie je stále součástí Evropské unie a občané Evropské unie mohou do Spojeného království cestovat bez (vážnějších) překážek. Nepotřebují (zatím… alespoň do Brexitu) víza. Ovšem v jiném postavení jsou lidé ze zemí mimo Evropskou unii. A to i v případě, že žijí trvale v Schengenském prostoru. Pro ně začíná orwellovská eskapáda.

Základní informace o vízové povinnosti jednotlivých zemích lidé naleznou zpravidla na internetových stránkách příslušné vlády či ambasády/velvyslanectví v příslušné zemi. Jsou-li podmínky dané osoby specifické (např. občan třetí země žijící trvale v Schengenském prostoru cestující po Evropské unii, ale mimo oblast volného pohybu), v civilizovaných zemích stačí na ambasádu či velvyslanectví zavolat a dozví se potřebné informace. Nikoli však na britské ambasádě.

Britská vláda v roce 2014 outsourcovala vízové služby soukromé společnosti. Britské ambasády tak nejen že nevydávají víza, ale neposkytují ani základní informace. Na vše je určena telefonní linka do Velké Británie.

Britské velvyslanectví v Praze se již od března 2014 nezabývá vízovými informacemi. Vezměte prosím na vědomí, že dlouhodobý nebo trvalý pobyt není pro vízové ​​otázky relevantní, hlavním dokumentem je cestovní pas,“ uvedl k našemu dotazu Radim Černota, z britského velvyslanectví v Praze.

REKLAMA

Příklad: Chce-li člověk z třetí země s trvalým pobytem v Schengenském prostoru (např. v České republice) cestovat do Chorvatska, podle informací chorvatské ambasády mu k tomu stačí platný cestovní pas a pobytová karta.

Kromě telefonního tarifu při volání na ostrov si ale soukromá společnost jen za poskytnutí informací účtuje dalších 1,37 GBP za minutu hovoru. Po několika minutách hovoru odpověď zněla: „Ano, potřebuje vízum.“

Další martýrium nastává ve vyplňování žádosti o vízum. Vedle standardních otázek typu „jste terorista?“ se ptají i na rodiče, rodinné zázemí, příjmy, úspory, výdaje… nejen v souvislosti s cestou, ale pravidelné, životní. Zhruba za 2 hodiny je formulář zdárně vyplněn a následuje platba víza.

Turistické vízum do 6 měsíců stojí 95 GBP. Platební terminál si ale účtuje eura a požaduje 114 EUR. Kurz 1,2 EUR/GBP představuje poměrně slušnou přirážku (7,64 %) ke kurzu Evropské centrální banky ve výši 1,1148 EUR/GBP k 5. 7. 2019. Budiž. Británie při odchodu z Evropské unie bude mít nemalé náklady, chce tedy i po lidech ze třetích zemí, aby jí přispěli…

REKLAMA

Jenže to není vše. Před úhradou víza je potřeba zkontrolovat, za jak dlouho v daném místě je vízum vyřízeno. V Praze je to standardně do 10 dní od návštěvy smluvního partnera pro biometriku (pro přidělení víza chce Velká Británie i sejmout otisky prstů turistů). Potíž ale je, že termín setkání se smluvním partnerem se zájemce o vízum dozví, až když zaplatí za vízum. A při žádosti v pondělí 8. 7. 2019 byl nejbližší volný termín až 31. 7. 2019.

PPP (public-private-partnership – partnerství veřejného a soukromého sektoru) jsou výhodné jak pro veřejnou správu, která ušetří administrativní náklady, tak pro privátní sektor, který získá zakázku. Soukromý sektor je zpravidla efektivnější (dokáže pracovat s nižšími náklady) než státní sektor. V případě outsourcingu vízových služeb je efektivnější i v inkasu prostředků.

I bez příplatkových služeb (scanování dokumentů, rychlejší vydání víza apod.) si soukromá společnost (v Praze, v jiných městech to může být odlišné) účtuje dalších 65,18 EUR poplatku za zpracování víza. O tom se ale zájemce dozví až po zaplacení víza a není uveden ani v žádných materiálech k žádosti o vízum. Očividně Velká Británie minimálně v oblasti ochrany spotřebitele již Evropskou unii opustila.

Po Brexitu… víza i pro občany EU?

Zatím není zcela zřejmé, jak bude vypadat vízová politika Velké Británie vůči občanům Evropské unie po Brexitu. Záleží především na vyjednávání a dohodách mezi EU a Spojeným královstvím, ovšem jejich schvalování poněkud vázne.

Nelze zatím vyloučit, že po přechodném období se s obdobným martýriem, s jakým se potýkají lidé z mimoevropských zemí, včetně těch, kteří trvale žijí v Schengenském prostoru, budou potýkat i obyvatelé Evropské unie. A budou muset šáhnout hlouběji do kapsy i pro výlety za nákupy do Londýna.

Pro občany EU by mělo platit tzv. přechodné období do konce roku 2020, po tuto dobu by mělo být stále možné cestovat např. na platný OP, co se týče víz po skončení tohoto období pro občany EU či třetí země bude předmětem jednání,“ potvrdil Radim Černota.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Představujeme nejlepší evropské akcie

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *