CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

20. 09. 2011

1 komentář

Centrální banky v Evropě se letos přidaly k nákupcům zlata

 


 

Nákup zlata ze strany centrálních bank není ničím novým, protože se jedná o jev, který například u zemí jako jsou Čína, Indie, nebo Rusko trvá již delší dobu, v posledních měsících se ale do této skupiny dostávají také ostatní centrální banky, mimo jiné i v Evropě.

Po více než dvaceti letech se tak evropské centrální banky vrátily k nákupu zlata. Sice nejde o nějaké závratné objemy, které by vysloveně hýbaly trhem, ale už jen změna postoje evropských centrálních bank z prodejců na kupce je významnou změnou.

Evropské centrální banky ale určitě nejsou jediné, které se tento rok pustily do nákupu zlata ve velkém. Jednou ze zemí, které začaly nakupovat zlato ve velkém, je například Kolumbie, která nepatřila mezi kupce zlata také déle než deset let.

Zlato prostě začíná být zajímavou náhradou za dolar jako rezervní měnu, zejména u zemí, které byly ještě nedávno považovány za „emerging markets“. Dnes tyto země disponují obrovskými rezervami v dolarech, jež raději vyměňují za zlato. Tak jako bylo koncem devadesátých let v módě zlato ve velkém prodávat, je dnes žlutý kov opět považován za bezpečný přístav, který má lepší budoucnost, než slabý dolar. A co na atraktivitě dolaru určitě nepřidává, je také další kolo kvantitativního uvolňování, které je považováno za prakticky hotovou věc.

Zajímavá je reakce investorské veřejnosti, která v tomto kroku nevidí nic jiného, než že centrální bankéři nejsou o moc chytřejší, než běžní investoři. Dělají totiž tu samou základní chybu, tzn. nákup při vysokých cenách a prodej, když je cena nízko. I ČNB je v poslední době terčem posměšků lidí, kteří si nemohli nevšimnout, že koncem devadesátých let, kdy byla cena zlata pod 300 dolary za unci, prodala ČNB velkou většinu svých zlatých zásob. V té době šlo ale o dosti populární krok ze strany centrálních bank, které vyměňovaly své zlaté rezervy za státní dluhy.

REKLAMA

Samozřejmě objevují se i spekulace ohledně návratu ke zlatému standardu, o němž se mluví již nějakou dobu, přičemž stále více lidí si myslí, že navázání na drahý kov by bylo řešením dnešní situace. Ale to se nejspíše nestane. Možná i proto, že FED prý nevlastní žádné zlato. V každém případě, podle toho, jak se centrální banky při obchodování se zlatem chovají, je pro mnohé investory současná nákupní horečka signálem, že zlato je blízko vrcholu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Investor

    20 září, 2011

    Kupujte nebude, indaci a cajnaci ho vsechno vykoupej a pak si zalozej s rusakama a brazilcema menu krytou zlatem a na ty vase dolary a ojra vam budou prdet.

    Odpovědět