CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Zámečník

29. 11. 2017

1 komentář

Banka roku 2017: Prvenství obhájila Komerční banka i Allianz pojišťovna

 

Banka roku 2017 odhalila své vítěze. Dvě hlavní kategorie vítěze nezměnily. Obhájit se podařilo Komerční bance i Allianz pojišťovně. Ani další banky ale nepřišly zkrátka.

Loading



 

Oproti předešlým ročníkům doznala Banka roku 2017 výrazné obměny. Došlo k radikálnímu omezení počtu hodnocených kategorií, které vystřídalo postupné „bobtnání“ a doplňování zejména produktových kategorií. V ročníku 2017 nejsou hodnoceny stavební spořitelny či penzijní společnosti a zredukovány byly i produktové kategorie, z nichž zůstala pouze jediná – Hypotéka roku.

Naopak porotci obdrželi novou informaci významnou k hodnocení finančních institucí. „Díky novému partnerovi ocenění, společností KPMG, jsme mohli do materiálů pro porotce zařadit také informace o hodnocení zákaznické zkušenosti jednotlivých bank a pojišťoven,“ uvedl Petr Stuchlík, předseda ogranizačního výboru ocenění, a dodal: „Při postupném vyrovnávání technických parametrů jednotlivých produktů a služeb považujeme právě zákaznickou zkušenost za jeden z klíčových parametrů, podle kterých klienti jednotlivé banky a pojišťovny na českém trhu v praktickém životě hodnotí.“

Banka roku 2017: Hlavní kategorie

V hlavních kategoriích Banka roku a Pojišťovna roku se podařilo obhájit prvenství loňským vítězům – Komerční bance a Allianz pojišťovně. I na dalších příčkách zůstalo pořadí obdobné. Pouze mezi bankami na třetí pozici vystřídala Raiffeisenbank banku ČSOB.

Banka roku

1 Komerční banka, a.s.
2 Česká spořitelna, a.s.
3 Raiffeisenbank a.s.

Pojišťovna roku

1 Allianz pojišťovna, a.s.
2 Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group
3 Česká pojišťovna a.s.

Osobnosti finančního světa

Prestižním oceněním jsou tituly Bankéř roku a Pojišťovák roku. Na významu jim dodává skutečnost, že bankéři i pojišťováci jsou voleni generálními řediteli bank a pojišťoven.

Bankéř roku

Bankéřem roku 2017 se stal Tomáš Spurný, generální ředitel, MONETA Money Bank, a.s. Do banky nastoupil v roce 2015 (tehdy ještě jako GE Money Bank) a podílel se na jejím uvedení na burzu a rebrandingu. Je již druhým bankéřem této finanční instituce, který na nejvyšší poctu dosáhl.

2017 Tomáš Spurný MONETA Money Bank
2016 Albert Le Dirac´h Komerční banka
2015 Jiří Kunert UniCredit Bank
2014 Jan Sadil Hypoteční Banka
2013 Pavel Kysilka Česká spořitelna
2012 Pavel Kysilka Česká spořitelna
2011 Pavel Kysilka Česká spořitelna
2010 Peter Herbert GE Money Bank
2009 Gernot Mittendorfer Česká spořitelna
2008 Jiří Kunert UniCredit Bank
2007 Pavel Kavánek ČSOB
2006 John James Stack Česká spořitelna

Pojišťovák roku

Byznys pojišťoven je především o stabilitě a stálosti prostředí. Tomu zdá se odpovídají i výsledky ankety mezi generálními řediteli pojišťoven. Již potřetí v řadě a počtvrté celkem se stal Pojišťovákem roku Martin Žáček, generální ředitel, UNIQA pojišťovna, a.s.

2017 Martin Žáček Uniqa pojišťovna
2016 Martin Žáček Uniqa pojišťovna
2015 Martin Žáček Uniqa pojišťovna
2014 Jaroslav Besperát Česká podnikatelská pojišťovna
2013 Martin Diviš Kooperativa pojišťovna
2012 Martin Žáček Uniqa pojišťovna
2011 Jakub Strnad Allianz pojišťovna
2010 Petr Zapletal Pojišťovna České spořitelny

Důvěra především

Základem úspěchu finančních institucí a bank především je důvěra. Bez důvěry klientů banka nemá možnost na trhu působit. Při ztrátě důvěry přichází na řadu run na banku, který nemá šanci ustát žádný bankovní dům.

V rámci ocenění Banka roku 2017 vybírali Nejdůvěryhodnější banku klienti prostřednictvím průzkumu veřejného mínění uskutečněného společností STEM/MARK. A ani v této kategorii se pořadí oproti loňskému ročníku nezměnilo.

Nejdůvěryhodnější banka roku

1 Česká spořitelna, a.s.
2 Komerční banka, a.s.
3 Československá obchodní banka, a. s.

Slovo milionářů

Bohatí lidé využívají bankovní služby trochu jiným způsobem. Záleží především na osobním přístupu a nabídce zajímavých investic. Sami bohatí lidé si zvolili svou Privátní banku roku. A ani v této kategorii nedošlo oproti loňskému roku k žádné změně na medailových pozicích.

Privátní banka roku

1 J&T Banka, a.s.
2 Československá obchodní banka, a. s.
3 Komerční banka, a.s.

Ohled na handicapované

I handicapovaní lidé se musí s bankou domluvit a musí se do ní dostat. Je banka připravená na vozíčkáře? Domluví se s hluchoněmými? Nezabloudí v ní nevidomý a bude schopen ovládat její bankomat? I toto hodnotí sami handicapovaní pod patronátem Konta Bariéry formou mystery shoppingu.

Letošní ročník kategorií Banka bez bariér zamíchal. ČSOB zaútočila ze třetí příčky a z loňského prvního místa sesadila Českou spořitelnu. A na bronzovou medaili dosáhla Air Bank.

Banka bez bariér

1 Československá obchodní banka, a. s.
2 Česká spořitelna, a.s.
3 Air Bank a.s.

Produktová kategorie

Produktové kategorie byly v letošním ročníku Banky roku zredukovány na jedinou. Vypadl bankovní Účet roku a pojišťovácké kategorie Autopojištění roku a Životní pojištění roku. Stejně tak nejsou hodnoceny online bankovní služby v rámci Online banky roku.

Jedinou produktovou kategorií zůstala Hypotéka roku. Hypotéky jsou v letošním roce velmi žhavým tématem jak z důvodu obrovského zájmu klientů, tak z přibývající regulace a zvyšování úrokových sazeb ČNB, které se do hypoték propisují.

První trojice oceněných bank zůstává stejná z loňského roku, jen pořadí se promíchalo a vítězství přinesly jiné produkty.

Hypotéka roku

1 Hypoteční banka, a.s. – Hypotéka s hypoteční zónou
2 Česká spořitelna, a.s. – Hypotéka online
3 Airbank a.s. – Nová hypotéka s chytrou rezervou

Tip: Více o hypotéce roku – Banka roku 2017: Zabodovala Hypoteční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • AT

    3 prosince, 2017

    Komercka si dlouho jede bez vyraznych vykyvu, neni to zadny prvoplanovy vitez, ale je proste dlouhodobe dobra. Tak si to vysvetluji. CSOB nema identitu a Sporka je proste divna stara sporka. Takze byt to neni zadna velevyhra, blahopreji!

    Odpovědět