CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

27. 03. 2019

0 komentářů

Akciové fondy: Indie jako na houpačce

 

Akciovým fondům se v úvodu letošního roku daří. V březnu zaznamenal Index ICZ již třetí růstový měsíc v řadě. Indie se po únorovém propadu dostala opět do sedla.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů zaznamenal v březnu již třetí růstový měsíc v řadě. Rychlost růstu ovšem zpomalila, když Index ICZ vzrostl o 1,25 % na 1100,3 bodu. Růst si akciové fondy udržují navzdory stálým rizikům, která visí nad světovou ekonomikou.

Graf 1: Index ICZ pravidelných investic

Index ICZ - březen 2019 - 1100,3 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Jízdu jako na horské dráze zažívají akciové fondy zaměřené na indické akcie. V listopadu a prosinci 2018 se vydaly proti proudu a navzdory propadům většiny ostatních fondů rostly. Následně v lednu a únoru 2019 zažily strmý pád a klesaly nejvíce ze všech. A nyní se vrátily zpět mezi nejrůstovější fondy měsíce.

Indickým akciím se dařilo navzdory zostření vojenského konfliktu mezi Indií a Pákistánem v závěru února. Boje v Kašmíru byly nejhorší od roku 1999. Přitom posledních 20 let byl mezi rivaly klid. Ten se podařilo opět nastolit, když Pákistán vydal pilota sestřeleného letadla Indii, která se za sestřelení svého stroje rozhodla nemstít. Přesto je kašmírský klid křehký a stojí především na odhadem 130 až 150 jaderných hlavicích na obou stranách.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 2. 2019 a 20. 3. 2019
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE 12,22%
HSBC GIF Indian Equity A USD 10,91%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA SELECT 10,24%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA USD 10,01%
Franklin India (USD) 9,44%
PineBridge India Equity Fund 9,29%
Parvest Equity India USD 9,22%
Aberdeen Global – Indian Equity 7,39%
Templeton Asian Smaller Companies Fund (USD) 5,36%
Aberdeen Global – Chinese Equity 5,13%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Indie zaujala 8 z 10 nejrůstovějších akciových fondů. Poslední dvě příčky zůstávají také v Asii – fond zaměřený na malé asijské společnosti a fond investující do čínských akcií.

Na negativní straně žebříčku není jednoznačný poražený, přestože první dvě pozice obsadily fondy zaměřené na akcie těžařů zlata. Rozdíly mezi ztrátami nejztrátovějších akciových fondů jsou poměrně malé. Vedle „zlata“ v něm figurují akciové fondy zaměřené na thajské akcie a na turecké akcie, ovšem své místo v něm našly i fondy investující v Severní Americe a v Jižní Koreji.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 2. 2019 a 20. 3. 2019
BGF World Gold Fund -6,16%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -4,09%
FF – Thailand Fund A-ACC-USD -3,89%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR -3,45%
Pioneer Funds – North American Basic Value -3,38%
AMUNDI FUNDS EQUITY THAILAND -3,34%
CS EF USA Value B -3,24%
Parvest Equity Turkey -2,92%
AMUNDI FUNDS EQUITY KOREA -2,86%
Parvest Equity USA -2,82%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Rizika budoucího vývoje… ohraná deska a několik novinek

Damoklův meč Brexitu, obchodní války a politického populismu visí nad světovou ekonomikou i akciovými trhy stále. V tomto směru se nic nemění, včetně nejistoty, zda či kdy dojde k jejich spuštění, a jak hluboký bude jejich dopad. Všechna tato rizika jsou ale na trhu již dlouhodobě a investoři je zapracovali do ocenění. Pokud nedojde k negativnímu překvapení, nemělo by nic z toho mít zásadní vliv na ceny akcií.

Poměrně vzrůstajícím rizikem je zpomalení německé ekonomiky. Ostatně německý trh se již v loňském roce přehoupl do medvědího trendu. Zpomalení německé ekonomiky má nicméně hlavní dopad na ekonomiku českou.

Je ale jedno riziko, které leží na trzích jako skrytá hrozba. Upozornil na něj portfolio manažer Jan Vormoor z First Eagle při své návštěvě v Praze. Dluh. Ve světě je mnohem víc dluhů než kdykoli v historii. Výjimku tvořily pouze období po velkých válečných konfliktech (např. První světová válka a Druhá světová válka). Ovšem k žádnému takovému konfliktu nedošlo. A dluhy se budou muset splatit. K tomu se ale vlády příliš nemají a ani období několikaletého růstu ekonomiky nevyužily ke splacení dluhů. Naopak, dluhy dále vytvářely.

Tisk peněz a neortodoxní měnová politika se promítá do cen. Nikoli ale do cenové hladiny spotřebního zboží, ale především do cen aktiv. Akcie tak rostou. Díky tomu se podle Jana Vormoora stávají bohatí ještě bohatšími a chudí relativně chudšími. To vyvolává sociální napětí, které se může stát rozbuškou další krize.

Pro všechna investiční rizika platí: Nikdo neví, kdy může nastat a jaký bude mít dopad. Obranou proti nim je pouze vhodná diverzifikace portfolia – a správné nastavení investičního horizontu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *