CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Hitlerův recept na hospodářský zázrak

 


 

Demagogie a populismus, který odstranil strádání

Německá Výmarská republika byla po první světové válce zatížena placením válečných reparací, prožila hyperinflační znehodnocení peněz, masy obyvatelstva třely bídu s nouzí. Oživení německé ekonomiky bylo závislé na zahraničním kapitálu a ovlivněno kartelovými dohodami, a tak na Německo těžce dolehla celosvětová hospodářská krize třicátých let.

Masy německých občanů strádaly, a tak vznikl prostor pro to, aby ve volbách vyhrál Hitlerův populismus a NSDAP (Národně socialistická německá dělnická strana, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Volební úspěch byl dosažen díky demagogické rétorice a slibům, že na troskách bude vybudována nová a mocná říše. Slibem bylo nezvyšování daní, a naopak zvýšení vládních výdajů, které nastartují ekonomický růst.

Mělo to být osvobození Německa od stranických svárů, navázání na tradice sjednocené německé říše. Ve skutečnosti to bylo zničení demokracie parlamentní cestou, zrušení ústavy a zavedení diktatury, neomezené moci vůdce. Odpůrci byli násilně umlčeni, zástupy obyvatelstva byli zfanatizováni líbivou propagandou, hitlerovská politika se těšila masové podpoře obyvatelstva.

Hospodářský růst a kouzlo života na dluh

Nacistům se skutečně podařilo nastartovat hospodářský růst, a díky tomu oblíbenost této politiky rostla. Politika NDSAP zdánlivě přinášela úspěchy a prosperitu, německá Třetí říše vypadala jako silný stát, ve kterém zavládl blahobyt.

Hospodářský zázrak spočíval ve zbrojení, budování infrastruktury a zavedení nucených veřejných prací. I když vyzbrojování Německa bylo v rozporu s mezinárodními poválečnými dohodami, průmysl se pod taktovkou nacistického režimu měnil v průmysl vojenský.

REKLAMA

Podniky se neznárodňovaly, ale vlastníci museli v mnohém poslouchat diktát ústředních orgánů. Rostoucí podíl zakázek představovalo zbrojení, ale nejen zbrojení dalo práci nezaměstnaným, stavěly se budovy i dálnice a silniční síť. V průběhu čtyř let bylo postaveno a uvedeno do provozu tři tisíce kilometrů nových dálnic, dalších patnáct set kilometrů dálnic bylo rozestavěno.

Stavba silnic a dálnic probíhala v programu veřejných prací, kde museli nezaměstnaní pracovat za stanovenou minimální mzdu. Kdo pracovat odmítl, byl vystaven postihům. Díky růstu ekonomiky, vládou financované zbrojení a výstavbě infrastruktury se podařilo snížit nezaměstnanost. Vznikla štědrá sociální síť, jistota stabilní mzdy a dotované rekreační programy.

A tak bylo vidět to, co bylo šířeno i oficiální propagandou – vůdce dal práci lidem. Co již vidět a propagandou šířeno nebylo, byla skutečnost, že všechno bylo na dluh a země směřovala do bankrotu a dluhové pasti.

Kamuflované dluhové financování

Vláda má moc spotřebovávat to, co vytvořili jiní, může vybírat daně nebo se zadlužovat. Dokáže někomu vzít a někomu dát, dokáže zasáhnout ve prospěch znevýhodněných skupin, ale také ve prospěch jiných zájmů. Státní kasa hitlerovského Německa sice zela prázdnotou a vykazovala velké schodky, ale všechno bylo zamaskováno kamuflovaným dluhovým financováním.

REKLAMA

Celý hospodářský zázrak byl z podstatné části financován neprůhledně, a to prostřednictvím tzv. MEFO směnek. MEFO směnky (Metallurgische Forschungsgesellschaft), byly vytvořeny ministrem financí Hjalmarem Schachtem v roce 1934. Tyto směnky byly emitovány k tomu účelově založenou fiktivní společností s ručením omezeným. Tato společnost nesla označení Metalurgický výzkum – Metallurgische Forschungsgesellschaft, GmbH, z čehož je i odvozena zkratka "MEFO". MEFO směnky, úročené kolem 4 %, měly odložený termín splatnosti, zpočátku to bylo v řádu měsíců, později i v řádu let.

Ve skutečnosti to byl podvod, který umožnil vládě, aby si půjčila prostředky, ke kterým by se legální cestou nedostala. MEFO směnky byly směnitelné (diskontovatelné) úřadem centrální Říšské banky za nově "vytisklé" říšské marky. Díky tomu měly tyto směnky vysoký rating a velké množství těchto směnek držely jako aktiva obchodní banky a další finanční instituce.

A tak gigantické vládní dluhy, financující zbrojní výrobu, byly kryty cennými papíry emitovanými fiktivní společností. Podle některých informací v roce 1939 bylo 12 miliard říšských marek z MEFO obchodů, zatímco z vládních dluhopisů to bylo 19 miliard říšských marek. Bylo to oficiálně nikde nevykazované a nezachycené zadlužení, představující monetizovaný vládní dluh.

Vláda díky těmto manipulacím mohla financovat vyzbrojování a vykazovat ekonomický růst, vytvářet zdání hospodářského zázraku. Byla to prosperita na dluh, s každým novým výdajem se přibližoval krach a pád do dluhové pasti.

REKLAMA

Opatření proti pádu do dluhové pasti a krachu

Zmanipulovaný systém financování umožnil Třetí říši dělat větší deficity, než by bylo při dodržení pravidel možné. Když se Schacht, jako tvůrce finančního podvodu v podobě MEFO směnek, začal obávat dopadu na cenovou inflaci, zakázal vydávání dalších směnek. 

A tak Schacht, který upozorňoval, že stát směřuje do bankrotu, byl vystřídán Goeringem, který ve svých úvahách dalšího vývoje začal plně počítat s válkou. Německé hospodářství bylo na válku připraveno a právě díky válce bankrot nacistického Německa nenastal. Veškeré dluhy zmizely na rozvalinách, které zbyly po druhé světové válce. Mnozí doma i v zahraničí přišli o mnoho ze svého majetku, a mnohdy přispěli k financování nacistického hospodářského zázraku.

Tím, jak byly gigantické sumy investovány do zbrojení, bylo pravděpodobně již od počátku uvažováno o tom, že dluhy smaže válka. Když zdroje začaly vysychat, válečná kořist a majetky znepřátelených skupin obyvatelstva umožnily pokrýt potřeby.

Válka a její důsledky dokáže zakrýt schodky v rozpočtech a dluhy. Krach nacistického Německa nenastal, protože okupace Evropy umožnila Německu čerpat zdroje z okupovaných zemí. Díky válečným výnosům, okradením jiných, díky ztrátám, které utrpěly milióny lidí podrobených nebo nepřátelských národů či zemí.

Zdánlivá prosperita Třetí říše končící válkou

Nacistické Německo vedlo kouzlo života na dluh, vytvářené dluhy financovaly zdánlivou prosperitu. Průmyslníci a držitelé kapitálu buď s režimem spolupracovali, nebo byli zničeni jako nepřátelé státu. Občané byli upláceni sociálními výhodami, elity mlčely, protože se bály nebo měly z hospodářského zázraku a života na dluh své výhody.

Jenže úvaha o tom, že co nebylo vyrobeno, nemůže být spotřebováno, je neúprosná. A tak se devizové i zlaté rezervy nacistického Německa vyčerpaly, obchodní bilance byla pasivní, a Německo směřovalo k bankrotu. Když začaly vznikat problémy, nastoupila kontrola cen i mezd, dovozy byly minimalizovány, ale nic nepomáhalo. Návratnost investic do zbrojení mohla zajistit jen válka, a ta se stala východiskem z dluhů, které byly vytvořeny v nacistickém Německu.

Loading

Vstoupit do diskuze 14 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    27 dubna, 2010

    a je tu asi i obava. Jde o výhodné ekonomické podplácení všehoschopných „lidí“ v prospěch totality za cenu jakoukoliv, takže i lidských životů, jen aby jsme se měli dobře, ne ?
    A proč by nás měly zajímat životy ostatních, když můžeme žít na jejich úkor, ne ?
    Protože jsme na odborném finančním fóru, kde může přispívat kdokoliv, takže i někteří MLM paraziti trestně stíhaní, a neumožní ani diskusi, proč ne ? O čem je vlastně třeba i ZFP ? Trestně stíhaná ? Konkrétní paraziti ?
    Jaký je rozdíl mezi vrahy, kteří přizpůsobují metody okrádání a likvidace lidi /spolupracovníků, klientů/ k dané době ?
    Dokdy budeme trpět parazity ve finančním poradenství ?
    Dokdy budeme trpět evidentní zločinecké spolčování konkrétních potentátů z úřadů, vlády, MLM, d.s.s. a jiných v neprospěch všech ostatních, protože stále mají málo milionových měsíčních příjmů, hotelů a jiných nemovitostí, protože chtějí více – miliardy, beztrestnost, politickou imunitu, feudální a ranně kapitalistické výhody ?
    //www.upnito.sk/subor/35f6ad446f6787ce96e6a982531fad37.html
    //www.investujeme.cz/clanky/ustavni-soud-penzijni-reforma-bude/
    //www.upnito.sk/subor/a611b04bcac888182d23c26d04a84e84.html
    Stupňují se zločinecké aktivity
    a organizátorka podvodů, která má na rováši i předčasné odejití ze života nejlepšího slovenského lektora má tu drzost, že si dovolí dát článek na http://www.investujeme.cz, takže jdu zveřejňovat i její podvody vůči lidem v SR a ČR…
    //www.upnito.sk/subor/2d945ab4da8a1e85cf895dd678d7e577.html
    //www.upnito.sk/subor/fba3e349c70f9776ae9f0b401081bc74.html

    Odpovědět

  • Anonym

    28 dubna, 2010

    a jde o agónii ukradené myšlenky od vzdělaných lidí z Břeclavi /kontakty a souhlas vzdělaných zakladatelů mám/, a neštítí se propagovat ty své podvody vůči lidem takzvaným 15 letým výročím… ale mají smůlu trestně stíhaní paraziti se svým pochybným ansáblem feudálně ranně kapitalistickým sexualharašmentním řízením, ne ?
    http://www.investujeme.sk/kratke-zpravy/ceska-zfp-akademie-ma-15-rokov/

    Odpovědět

  • Anonym

    29 dubna, 2010

    někdo musel Německu půjčit. A ten, kdo půjčoval, zřejmě věděl, na co jeho prostředky byly použity.
    Na vybudování tak rozsáhlého válečného průmyslu, jaký mělo Německo, kterým převálcovalo Evropu prakticky beze ztrát, bylo nutné získat ze zahraničí dost prostředků.
    Můžeme se pak jen ptát, jakou roli tady sehrávalo Švýcarsko, které Němci nechali na pokoji, i když nemuseli. Mohli podobně, jako jiné země, Švýcarsko převálcovat, vyčistit svýcarské trezory a kořistí zaplatit dluhy. Ovšem německé chování naznačuje, že toto chování by nemělo smysl.
    Je pravou, že švýcarský zbrojní průmysl vyráběl pro wehrmacht a nemohl být bombardován. Ale to určitě nebyl důvod respektování Švýcarska Němci. Proč odolali pokušení vybrat švýcarské banky, když u jiných zemí neměli zábrany?

    Odpovědět

  • Petr Čech

    9 prosince, 2018

    Německo bylo do vypuknutí války normálním státem a mohlo si půjčovat kde chtělo. Nebylo na tom nic špatného. Nikdo v té době nevěděl co jsou nacisté zač. Měli velkou podporu např. u levicových zápandích intelektuálů, díky ekonomické záchraně země.
    Zbrojení Německa zakazovala Versailská smlouva a tu mu pomáhalo porušovat SSSR, viz Rapallská smlouva (1922).
    Odpověď na vaši otázku je jednoduchá. Napadením a vydrancováním světových peněz ve Švajcu by Německo proti sobě postavilo celý svět a to není zrovna dobrá vojenská strategie.

    Odpovědět

  • Anonym

    14 prosince, 2019

    Hlavně dluh a rozpočtový a měnový podvod byl skrytý. Nikdo na západě o něm nevěděl.

    Odpovědět

  • dog

    10 května, 2010

    Samozřejmě, že Německu půjčily Švýcarské banky v té době vlastněny americkými bankéři z Wall Streetu jako např. Rockefeller nebo Roosveltovou rodinou (jeho strýc tehdy ve vedení FED). Takže kdo na II. světové válce nejvíc vydělal? Američtí bankéři!!! Je také důležité poznamenat, že válečnou mašinérii nacistického Německa výrazně podporovaly 2 organizace. Jedna z nich se jmenovala I.G.Farben. Ta produkovala 84%německých výbušnin a Cyklon B. Partnerem I.G.Farben byla americká společnost pana Rockefellera Stand Oil Company, která produkovala látku bez které by německá letadla nemohla létat, přísada do paliva – patentovaná Standart Oil Company. Ta prodala tuto přísadu německu za 20mil. dolarů. Další organizaci hodnou zmínit byla korporace Union Banking. Ta financovala početné aspekty vzestupu Hitlera k moci, stejně jako materiál během války a byla to i banka na praní špinavých nacistických peněz. Více prezidentem banky byl děda George Bushe – Prescott Bush. Další obrovsky podnik vlastněný Rockefellerem byl General motors. Veškšrá vozidla používána wermachtem byly Opely vyráběné v General Motors. Takže kdo profitoval na válce??? Kdo vždycky profituje na jakékoliv válce? Kdo má největší zásluhu na tom aby válka trvala čím jak nejdýl??? Banky!!! V případě dotazů: o.volny@seznam.cz

    Odpovědět

  • Petr Čech

    9 prosince, 2018

    Bože to jsou fantasmagorie!

    Odpovědět

  • Anonym

    17 prosince, 2019

    A dle čeho tak soudíte?

    Odpovědět

  • EKONOMICKÉ ASPEKTY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

    24 února, 2020

    Abyste se nedivil.
    http://zidovskelisty.blog.cz/1012/ekonomicke-aspekty-druhe-svetove-valky

    Odpovědět

  • Uz nebluzni sudruh

    10 prosince, 2019

    Keci. Kazda odnoz socialistov ci narodnych alebo internacionalnych ziju z toho co si napoziciavaju a ukradnu. Aby hlupakom prorozdelili slubili im svetlejsie zajtrajsky a aj tak nakoniec vzdy skrachuju..takze nie banky ale neschopni hlupaci co socialistov drzia u moci.

    Odpovědět

  • Něco mi to připomíná

    11 srpna, 2020

    No a je to tu znovu EU se opět nesmyslně zadlužuje a čeká , že to zaplatíme všichni , hlavně středí a Východní evropa
    je to tak okaté , že se bojím opět vyhlazování, už ne židů ale slovanů …
    Pan Dog, má pravdu , přesně tak to bylo, financovali to GB, USA , a čekali až jak válka dopadne…kořist byla úrok z z bankovní půjčky…

    Odpovědět

  • Anonym

    27 října, 2020

    Jelikož dluhy nemeckem nebyly splaceny (nebylo z čeho) tak na to tyhle vámi zmíněné osoby a instituce naopak prodelaly.

    Odpovědět

  • JAK JE TO S EVROPOU

    19 listopadu, 2020

    Konečně někdo, kdo se trochu zajímá. A pokud bychom byli konkrétní tak finančníci byli židé, ti chudší na druhé straně končili v lágrech. Jen veškerá vozidla nebyla rozhodně vyrobena v Oplu asi jste si popletl značky, ale to nevadí, nicméně váš příspěvek má náboj. Trochu jste asi ranil přátele soudruhů z USA, no nic, na uzavření angloamerický ambasád v Evropě je již stejně pozdě a válka, ta další, díky praktikám demokratů a odpadu Evropy žijícího v USA běží dál. Jsou jí migranti, různé covidy ( NEBO KORUNA VIRY ? ) atd. historie se opakuje. V čem mají arabáši pravdu, že je osa zla Wahington, Londýn atd. Jsme jen svědky cílené likvidace Evropy.

    Odpovědět

  • zadlužení

    9 října, 2020

    Dnes je svět zadlužený mnohem více, sociální jistoty žádné, a nikoho to neštve.

    Odpovědět