CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Veronika Hejná

16. 04. 2021

0 komentářů

Věřitelé Arcy s pohledávkami za tři miliardy se spojili. Právní zastoupení převzal Tomáš Richter

 

Foto: Shutterstock

V rámci insolvenčního sporu proti společnosti Arca Investments by drobní věřitelé neměli mnoho šancí. Sdružení více než tří stovek věřitelů v iniciativě AVEA – Aktivní věřitelé Arca – se snaží získat v insolvenčním řízení významný vliv. Právní zastoupení spolku převzal insolvenční právník Tomáš Richter, advokát JŠK a člen expertní skupiny pro implementaci restrukturalizační směrnice při Ministerstvu spravedlnosti ČR.

Loading



 

Vstup ČNB do řízení je spíše nepravděpodobný

Když advokátní kancelář Jana Langmeiera v zastoupení svého klienta podala návrh Vrchnímu soudu v Praze, aby určil lhůtu k postoupení insolvenčního návrhu ČNB, vyšla z konceptu Arca Investments jako tzv. černé banky. Tedy jakéhosi Uberu bankovního trhu, společnosti, která se jako banka chová, i když nedisponuje bankovní licencí. Díky tomu by mělo insolvenční řízení probíhat s účastí regulátora.

Vrchní soud návrh na určení lhůty zamítl, přičemž v odůvodnění se touto otázkou vůbec nezabýval. Soud vychází z toho, že původní insolvenční návrh byl (sice nepravomocně) zamítnut, a tak ani neexistuje řízení, ve kterém mi měl komukoliv procesní lhůtu určovat.

Podle Tomáše Richtera z advokátní kanceláře JŠK je harmonizovaná úprava v Evropské unii u bankovních dlužníků, která zakládá mezinárodní soudní pravomoc, postavena na tom, kde byla instituci vydána licence.

„Nemá-li dlužník vůbec licenci, nelze mezinárodní příslušnost soudů podle kritéria používaného evropským právem v tomto smyslu vykládat a aplikovat,“ míní Richter. „Stejně tak považuji za velmi nepravděpodobné, že by ČNB byla ochotna převzít v této věci jakoukoliv procesní iniciativu. A to již proto, že takový postup by se de facto rovnal doznání regulatorního selhání z jejích strany,“ dodává advokát.

REKLAMA

Řízení v Česku i na Slovensku – jedno hlavní, druhé vedlejší

I když stále nebyla rozřešena otázka, které insolvenční řízení bude to „hlavní“, tedy ve které zemi jej insolvenční soud zahájí jako první, je už dnes jisté, že bude probíhat jak v Česku, tak na Slovensku.

„Bude to pro obě země nebývalá situace, přinejmenším, pokud jde o dlužníka této velikosti. Zorientovat se v ní a správně se v ní rozhodovat bude pro věřitele i další procesní subjekty velkou výzvou,“ uvádí Richter s tím, že směnky, z nichž pohledávky vyplývají, nelze dost dobře předložit ve dvou různých řízeních u soudů dvou různých států. Další komplikací bude i to, že insolvenční práva obou států se v některých klíčových aspektech značně liší.

Věřitelům Arca Capital Slovakia lhůta k přihlášení již běží

Dceřiné společnosti Arca Capital Slovakia Bratislavský soud povolil dle slovenského práva oddlužení formou restrukturalizace.

Účinnost rozhodnutí nastala 12. dubna. Od toho data běží věřitelům drahocenný čas. Nepřihlásí-li své pohledávky v určené lhůtě, nedostanou v rámci insolvenčního řízení nic.

REKLAMA

„Zákonné podmínky na Slovensku jsou jiné než v České republice, lhůta na přihlášení pohledávek je pro věřitele pouze 30 dnů,“ upozorňuje Jan Langmeier.

Upozorňuje také na to, že přihlásit se musí i věřitelé pohledávek, za které Arca Capital Slovakia ručila. „Jedná se o společnosti Nova Real Estate Finance a Nova Green Finance. Ti, kteří vlastní dluhopisy těchto společností, nebo za nimi mají další pohledávky, je musí také přihlásit do restrukturalizace Arca Capital Slovakia, pokud nechtějí přijít o toto zajištění,“ uzavírá Langmeier.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Novela insolvenčního zákona: Dluhy zdravých a práceschopných neplatičů zaplatí všichni občané

Plošným zkrácením doby oddlužení z pěti let na tři roky riskuje vláda nedůvěru občanů, hrozbu morálního hazardu, deziluzi společnosti a její rozdělení na řádně splácející a neplatiče. V době, kdy se oznamují úsporná opatření, která mají pomoci omezit rozpočtový schodek, snižovat veřejný dluh a zlepšovat ekonomickou situaci země, je […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

19. 05. 2023

Insolvenční řízení Fair Credit pokračuje, lhůta pro přihlášení pohledávek je za svoji polovinou

Finanční potíže, které vedly ke krachu společnosti Fair Credit International, SE (dnes CEPO Green3, SE) ze skupiny Fair Credit, zasáhly zprostředkovaně celou řadu investorů. Investoři, kteří vlastní pohledávky vůči bývalému poskytovateli drobných půjček, jsou nyní v nepříjemné situace. Nemají jistotu, zda dostanou zpět své peníze, a zároveň […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 03. 2023

konkurz WCA

WCA je v konkurzu, reorganizace neprošla. Věřitelům běží čas

WCA International Matouše Poláka skončila v konkurzu. Městský soud v Praze zjistil úpadek a prohlásil konkurz na majetek společnosti 27. února 2023. Věřitelé mají nyní jen da měsíce na přihlášení pohledávek. Lhůta pro podávání přihlášek končí 27. dubna 2023.

Text: Veronika Hejná

01. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *