CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Veronika Hejná

12. 03. 2021

0 komentářů

Může být Arca „černou bankou“? Vyšší ochrana věřitelů ve hře

 

Je Arca „černou bankou“? Advokátní kancelář Langmeier & Co. podala opětovný insolvenční návrh na společnost Arca Investments. Původní insolvenční návrh zamítnutý Městským soudem v Praze je podle Jana Langmeiera irelevantní. Firma je totiž podle analýzy jeho právního týmu jakousi bankovní institucí svého druhu, a tak podléhá specifickému insolvenčnímu procesu. Je však třeba mít na paměti i druhou stránku regulace – tedy povinnosti regulovaného subjektu – upozorňuje advokát Ladislav Drha. 

Loading



 

Shadow banking: Chová se jako banka? Je to banka

Finanční skupina Arca je podle Langmeiera z podstaty své dlouholeté činnosti (vydávání směnek a dluhopisů) skrytou bankovní institucí. Přijímala totiž od veřejnosti „vklady“ a poskytovala úvěry.

„Považujeme ji za takzvanou černou banku, tedy shadow banking. A jako taková podléhá v rámci úpadku speciálním podmínkám daným insolvenčním zákonem,“ vysvětluje Jan Langmeier.

K insolvenčnímu návrhu by se tak nyní měla vyjádřit i Česká národní banka, a to do sedmi dnů od jeho postoupení. „Dle našeho názoru by ČNB měla do úpadku Arcy vstoupit. Už proto, že je to právě ČNB, která měla v minulých letech vyvinout mnohem větší aktivitu směrem k Arce, měla ji jako finanční instituci hodnotit a dohlížet,“ říká Langmeier.

Kdyby Česká národní banka k této argumentaci přistoupila, byla by to pro insolvenční věřitele dle advokáta Ladislava Drhy, který též zastupuje poškozené klienty Arcy, jednoznačně pozitivní zpráva. „Na banky se vyjma povinností vztahuje i určitá ochrana, kdy v případě krachu banky do insolvenčního řízení zasahuje i ČNB a má různé možnosti, jak zmírnit dopad na zákazníky. Například může banku sanovat, popřípadě využít pojištění vkladů,“ dodává Drha.

REKLAMA

Banka versus taxislužba

Analogický případ již v Česku rozhodoval Ústavní soud ČR, upozorňuje advokát Radek Vojtek. Kauza se týkala společnosti Uber. Ten poskytoval stejné služby jako taxislužba, ale bez potřebné licence. Ústavní soud dovodil, že skutečnost, že Uber není licencovanou taxislužbou ještě neznamená to, že taxislužbou de facto není. A to se všemi s tím spojenými právy a povinnostmi.

„Arca je takovým Uberem bankovních služeb. A jakkoliv nemá bankovní licenci, tak to, čeho jsme tu nyní svědky, je srovnatelné s pádem středně velké banky. Bavíme se tu minimálně o 19 miliardách korun, které Arca dluží. Stát, potažmo ČNB nad takovým problémem nemůže zavírat oči,“ uvádí Jan Langmeier.

Získání bankovní licence je však velmi složitý, náročný a drahý proces. „Následné dodržování pravidel není o moc snazší – mimo jiné tvoření rezerv, hlídání úvěrového rizika a podobně,“ dodává Drha s tím, že analogie s taxislužbou je odvážná a v případě jejího akceptování ze strany soudu a ČNB by se otevřela další otázka. Tou budou případné trestní postihy. Pokud by totiž Arca Investments, a.s. opravdu černou bankou byla, může se jednat o závažnou hospodářskou trestnou činnost.

„Musíme si uvědomit, že právě finanční instituce a zejména banky jsou přísně regulované. Má se jednat o jedny z nejdůvěryhodnějších institucí. Nelze tak srovnávat rozsah zákonných povinností banky s povinnostmi taxislužby,“ podotýká Ladislav Drha.

K insolvenčnímu návrhu se Česká národní banka dosud nevyjádřila. Zamítnutý insolvenční návrh samotné Arcy z ledna letošního roku bude nyní přezkoumávat Vrchní soud. Firma má skoro 1 890 věřitelů s celkovými závazky ve výši přibližně 18,6 miliard korun. Většinu tvoří závazky ze směnek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *