CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

27. 12. 2018

2 komentáře

Rok 2018 ve finančním poradenství: Znamení prodeje

 

Letošní rok je v oblasti finančního poradenství ve znamení prodeje a konsolidace trhu. Rekordní počet i objem transakcí s finančně poradenskými společnostmi doplnilo i sloučení asociací AFIZ a USF ČR do ČASF. Důvod? Nová legislativa a bující regulace.

Loading



 

Sloučení asociací finančních poradců

Finančně poradenské společnosti začínaly s jednou profesní asociací. Ta se po neshodách některých členů rozdělila a vznikla asociace druhá. Řadu let tak na trhu působil AFIZ a USF ČR. A to i v období, které bylo pro finanční poradce zásadní – v období velkých legislativních změn, zavádění evropské regulace a tuzemských snah o cenovou regulaci provizí.

Z jedné asociace do druhé postupně odcházely některé společnosti, které se dále neshodly na tom, jak má vypadat kvalitní poradenství a zda je má asociace, kterou platí, trestat. V mladší USF ČR se nakonec sešly i společnosti, které ji zakládaly, s těmi, kvůli kterým dříve odešly z AFIZu.

Legislativní tlak vedl k nutnosti spolupráce obou asociací. Navíc se ukázalo, že potřeba jednat navenek se širokým mandátem celého finančně poradenského trhu je větší, než vnitřní rozkoly. A tak se začalo hovořit stále intenzivněji o možnosti opětovného sloučení obou profesních sdružení. Rok 2018 byl v tomto procesu zlomovým a na základně USF ČR vznikla nová jednotná asociace ČASF – Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Mužem v pozadí, který slučování asociací koordinoval, byl Jiří Šindelář, předseda představenstva a výkonný ředitel nejprve USF ČR a následně ČASF. S koncem roku asociaci po dokonané práci opouští a nahradí ho Marek Černoch.

REKLAMA

Finančně poradenské společnosti na trhu

Rok 2018 byl ve znamení posunů na finančně poradenském trhu. Největší transakcí byl nepochybně dokončený prodej společnosti Fincentrum, kterou finanční investoři z private equity fondů prodali po více než roce vyjednávání s několika zájemci švýcarské skupině SwissLife. Ta tak rozšířila své portfolio finančně poradenských společností v Česku. Přibližně před pěti lety již jednou nakupovala – a AWD tehdy přejmenovala na SwissLife Select.

Druhou největší akvizicí finančně poradenské společnosti byl zpětný odkup společnosti Chytrý Honza jeho zakladatelem Jiřím Patákem. Od Rockaway a nizozemského Aegonu odkoupil majoritní podíl a stal se jediným společníkem. Odkup mu pomohla financovat skupina DRFG Davida Rusňáka.

Pozornost vzbudil i vstup Michala Mičky do finančně poradenské společnosti F&P Consulting, kde koupil 50% podíl. Jeho investiční uskupení C2H, podobně jako DRFG, kde Michal Mička dříve působil, spoléhá při investicích na velkou dluhovou páku. Do jaké míry bude uplatňovat svůj vliv ke zvýšené distribuci dluhopisů, ukáže až čas.

Vlnu zájmu se podařilo vyvolat i společnosti Sirius Finance. Do ní vstoupilo několik zemských ředitelů a čelních představitelů z Partners Financial Services. Z původních kuloárových zpráv o stovkách přecházejících poradců jich je zatím 48 a začíná být otázkou, zda se jim podaří naplnit velké plány.

REKLAMA

Trochu stranou pozornosti zůstaly další akvizice. Zdeněk Sluka pro Broker Trust koupil od Viktora Hostinského VHI, aby posílil oblast investic. A Petr Hrubý si pořídil ze stejného důvodu společnost Moneco.

Legislativní smršť 2.0

Legislativní smršť na finančně poradenském poli pokračovala, byť s menší intenzitou. Nejprve od 3. ledna 2018 nabyla účinnosti implementace evropské směrnice MiFID II v zákonu o podnikání na kapitálovém trhu. Nově investiční zprostředkovatel nesmí nabízet akcie a zároveň nesmí předávat pokyny klientů subjektům, které nemají registraci u ČNB. Investiční zprostředkovatel navíc musí klientovi sdělit výši své provize za prostředkování. U investic v případě následných provizí musí zprostředkovatel dodat klientovi nějakou službu navíc, jinak na ně nemá nárok.

Od ledna také nabylo účinnosti nařízení PRIIPs o balíčkových investičních produktech, jakými jsou např. investiční životní pojištění či strukturované investice. V rámci nařízení musí zprostředkovatel klienta seznámit s produktem zjednodušenou formou prostřednictvím dokumentu KID – Key Information Document.

Ochrana osobních údajů v podobě GDPR (General Data Protection Regulation) zamotala hlavu nejen finančním poradcům a finančně poradenským společnostem, ale všem firmám na trhu. Od 25. května 2018 hrozící sankce za porušení evropského nařízení jsou likvidační, a tak z něj mají radost především právníci. Nicméně enormní sankce zatím nepadly, nejasnosti se osvětlily a postupně se ukazuje, že nařízení dokáže některé oblasti i zjednodušit.

Zákon o distribuci pojištění implementující evropskou směrnici IDD (Insurance Distribution Directive) byl schválen a nabyl i účinnosti. Trochu se zpožděním, ale účinný je „již“ od 1. prosince 2018. Pro pojišťovací zprostředkovatele zavádí mnoho změn – od nové registrace, která vyčistí zastaralý registr PPZ u ČNB, přes zkoušky s dvouletým přechodným obdobím, po snadnější udílení sankcí při nerespektování zájmu klienta. Zároveň rozlišuje „radu“ a „doporučení“ a zakazuje firmám pobírat pobídky při poskytování zaměstnaneckých benefitů.

Před dvěma lety nabyl účinnosti též zákon o úvěru pro spotřebitele, který mimo jiné zaváděl přechodné období na prokázání odbornosti odbornou zkouškou. Dvouleté přechodné období skončilo, a tak nyní již všichni poskytovatelé a zprostředkovatelé úvěrů pro spotřebitele musí mít zkoušku složenou. A trh opustili desetitisíce možných zprostředkovatelů.

Úvěrů v čele s hypotékami se týká i nové omezení (pardon, doporučení) ze strany České národní banky. Komerční banky nesmí již delší dobu poskytovat hypotéky s LTV (výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti) přesahující 90 % a s LTV od 80 do 90 % smějí poskytnout jen 15 % úvěrů, ovšem to ČNB nestačilo. Od 1. října 2018 nabyla účinnosti „regulace“ omezující DTI (debt to income) na úroveň 9, úvěr nesmí přesáhnout devítinásobek ročního příjmu domácnosti, a DSTI (debt service to income) na 45 %, tedy dománost nesmí vydat více než 45 % příjmů na splátky úvěrů. A ČNB i dál touží po tom, aby nemusela vydávat jen doporučení, ale aby měla oporu i v zákonu.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Insider99

    27 prosince, 2018

    Dobrý přehled pane Zámečníku, až na ty zoufalé hrubky :((( = společnosti odcházeli a neshodli ????
    Z jedné asociace do druhé postupně odcházeli některé společnosti, které se dále neshodli na tom, jak má vypadat kvalitní poradenství a zda je má asociace, kterou platí, trestat. V mladší USF ČR se nakonec sešly i společnosti, které ji zakládaly, s těmi, kvůli kterým dříve odešly z AFIZu.

    Odpovědět

  • Insider

    27 prosince, 2018

    Dobrý den pane Zámečníku, správně je pan Hostinský, nikoliv Hostýnský. Jinak kvituji vcelku dobrý přehled stran dění na trhu. Domnívám se, že ČASF bude stejně bezzubá a bezmocná, jako její předchůdci, tj. AFIZ a USF ČR. Stačí se podívat, jak dopadla k 01.12.2016 jednání stran pětiletého storna u životek, kde prošly i čisté rizikovky. To samé zákon o distribuci pojištění implementující evropskou směrnici IDD (Insurance Distribution Directive) platný od 01.12.2018 – nesmyslný paskvil, kdy poradce vyplňuje absolutně nesmyslné záznamy z jednání, kterým pořádně nerozumí ani ČNB, ani samotní právníci pojišťoven, natož pak klienti (ti už ty stohy zbytečných papírů ani nečtou a jen se ptají, kde všude to mají podepsat). Při kontrolách vám ČNB sdělí, že máte záznam špatně, ale když je požádáte o sdělení, jak má tedy správný a dle ČNB korektní záznam z jednání vypadat, tak vám úředníci řeknou, že neví…ale máte ho špatně. Asociace jsou dobré jen k tomu, aby z členů tahaly poplatky, jinak je jejich přínos nulový. Nic kloudného neprosadí, nemají žádnou vyjednávací sílu, nemají v rukou vůbec nic. O řevnivosti uvnitř samotných asociací (a že jich je) nemá smyslu psát, každý si hrabe na svém vlastním písečku.

    Odpovědět