CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

05. 09. 2018

7 komentářů

Fincentrum bylo prodáno. Kupujícím je Swiss Life

 

Finančně poradenská společnost Fincentrum byla prodána. Kupujícím je švýcarská finanční skupina Swiss Life. Ta již v Česku jednou nakupovala.

Loading



 

Uzavřením smlouvy o prodeji společnosti Fincentrum švýcarské finanční skupině Swiss Life se uzavírá přibližně roční jednání s vážnými zájemci o koupi finančně poradenské sítě a zároveň investiční cyklus finančních investorů, kteří Fincentrum koupili od zakladatelů Petra Stuchlíka a Martina Nejedlého v roce 2013.

Swiss Life nákupem Fincentra rozšiřuje své působení v České republice. Počátkem roku 2008 koupila nadnárodní poradenskou síť AWD, která působila i v Česku a která získala od kupce jméno Swiss Life Select. Té se ale příliš nedaří v konkurenčním prostředí. Za loňský rok podle účetní závěrky dosáhla provizního obratu 280 mil. Kč (meziročně -1,7 %) a čistého zisku necelých 4,7 mil. Kč.

Fincentrum v obchodním rejstříku ještě nemá výsledky za rok 2017 k dispozici. V roce 2016 jen v České republice přesáhlo provizní obrat 1 mld. Kč (meziročně +6,3 %), čistý zisk překonal 31 mil. Kč a dlouhodobě patří mezi největší finančně poradenské společnosti. Součástí skupiny je též realitní kancelář Fincentrum Reality. Přítomnost finanční skupiny Swiss Life v Česku se akvizicí zvýší řádově na pětinásobek dosavadní velikosti.

Cena transakce nebyla zveřejněna. Server MotejlekSkocdopole.com odhaduje částku, kterou švýcarská skupina zaplatila, přibližně na 50 mil. EUR (dle kurzu ČNB přibližně 1,29 mld. Kč). To zároveň odpovídá ocenění z roku 2013, kdy finanční investoři ARX Equity Partners a Capital Dynamics koupili od zakladatelů majoritní podíl za 750 mil. Kč. V mezidobí ovšem Fincentrum vyplácelo stamilionové dividendy, tudíž ani finanční investor nepřišel zkrátka.

REKLAMA

Aktivity společnosti Fincentrum skvěle doplňují nabídku služeb Swiss Life Select. Věříme v naše kvalitní a klientsky orientované modely nezávislého finančního poradenství a jsme přesvědčeni, že společně budeme schopni lépe využít dodatečného tržního potenciálu,“ uvedl ke koupi Nils Frowein, předseda dozorčí rady Swiss Life Select CZ a člen představenstva Swiss Life Group. Doplnil též, že obě firmy si ponechají svou značku i obchodní strukturu. Slučování Fincentra a Swiss Life Select se tak přinejmenším v dohledné době nekoná.

Jsem hrdý na to, co společnost Fincentrum dokázala. Za posledních 18 let jsme se stali renomovanou firmou, která akvizicí skupinou Swiss Life vstupuje na mezinárodní trh. Jsem si jistý, že tato událost ještě více posílí naši pozici na trhu,“ komentoval prodej Petr Stuchlík, zakladatel a dnes již bývalý předseda představenstva společnosti Fincentrum.

Petr Stuchlík ke včerejšímu dni ukončil své působení jako předseda představenstva společnosti Fincentrum i dalších funkcích. Přislíbil však, že i novému vedení bude připraven podat pomocnou ruku. Petr Stuchlík dostal nabídku vést kandidátku hnutí ANO pro pražské volby, a pokud uspěje, usedne na postu primátora, kde by měl vystřídat Adrianu Krnáčovou. Kdo Petra Stuchlíka nahradí na postu předsedy představenstva, ještě není zřejmé. Jedním z kandidátů je současný obchodní ředitel Filip Duchoň.

„Proběhne standardní předání pravomocí stávajícímu týmu vedení a jeho zástupci. Znamená to, že obě organizace společně povedou Filip Duchoň (současný zástupce CEO Fincentrum) a Karel Šulc (CEO Swiss Life Select CZ),“ doplnil Nils Frowein.

REKLAMA

Samotný prodej ještě může ohrozit regulační úřady, které novou vlastnickou strukturu musí schválit. Transakce by tak měla být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Jedním z regulátorů, kteří musí vyslovit souhlas, je Česká národní banka (ČNB), se kterou Fincentrum vede soudní spor kvůli pokutě za nenahrávání hovorů finančních poradců s klienty. Takovou povinnost podle výkladu právníků finančně poradenská společnost nemá, ČNB ovšem zastává opačný názor.

Zájemců o koupi finančně poradenské sítě bylo několik. Jako první se objevily zprávy o italské bance Intesa Sanpaolo. Jednání s ní se ale protahovala a zájem následně projevila švýcarská skupina Swiss Life. Svůj zájem inzerovaly i M&M reality holding.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Mira

    5 září, 2018

    Tak slyším, jak před léty Stuchlík s Nejedlým svorně vykřikovali z podia, že Fincentrum není na prodej. Na straně druhé si oba přišli na docela slušný balík.

    Odpovědět

  • Martin

    5 září, 2018

    Z mého pohledu se jedná o velmi pragmatický & rozumný krok. Na obor finančního zprostředkování se valí jedna regulace za druhou, od 1.prosince 2018 tu máme schválenou a panem prezidentem podepsanou směrnici o pojištění IDD se všemi povinnými zkouškami. Dále dosti náročné zkoušky z úvěrů, nově vyšlo 1.500 zkušebních otázek z povinné zkoušky z investic a další věci se chystají. Tento obor má nejkrásnější léta dávno za sebou. Co by za podobný zájem o nákup firmy dal např. takový Broker Consulting či jiní, že ?

    Odpovědět

  • Tom

    5 září, 2018

    Konečně přichází opravdový důraz na vzdělanost a jistý způsob selekce. Takže spíše přichází pro klienty doba možné odbornosti, etické prace a kvality.

    Odpovědět

  • Martin

    6 září, 2018

    V tom s Vámi souhlasím, systém povinných zkoušek zejména v oblasti úvěrů a investic, které nejsou vůbec jednoduché, bude jedním velkým sítem pro poradce. Osobně odhaduji úspěšnost 30, max. 40%. Ve srovnání s testem na pojištění (ten historický od ČNB), který se naučila i cvičená opice s IQ 60, bude toto vysoká škola včetně diplomové práce. Myslím, že řada lidí, kteří v tuto chvíli vykonávají naši profesi, citelně prořídne – jestli je to dobře nebo špatně, to nechť si každý posoudí sám.

    Odpovědět

  • evženie

    5 září, 2018

    A co budou dělat oblastní ředitelé????

    Odpovědět

  • 5 září, 2018

    Co by asi tak dělali ? Dál budou pokračovat ve svojí práci, tentokráte však pod hlavičkou Swiss Life. Nic víc a nic míň.

    Odpovědět

  • Hans

    24 srpna, 2019

    Cely fincentrum je jeden velký podvod…a jsem zvědavý kolik lidi jim to zase bude zrát. Teď všichni budou přecházet do poolovek a to před rokem tvrdili MLM je nejlepší. Otázkou je, jestli jim to sktruktury budou porad zrát. Předpokládám ze Swiss bude rozdávat te nepoctivim výpovědi a to se zemský budou divit 😂😂😂

    Odpovědět