CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

23. 06. 2018

2 komentáře

Jednotná asociace finančního poradenství je na světě

 

V pátek 22. 6. 2018 byla ustavující valnou hromadou založena jednotná asociace finančních poradců – Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF). Sjednocuje finančně poradenský trh.

Loading



 

České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) vznikla dlouho očekávaným spojením Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ) a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF). Zakládajícím členem je též společnost Fincentrum, která z AFIZu vystoupilo 8. 12. 2010 a od té doby nepůsobilo v žádné finančně poradenské asociaci.

Jednotná asociace sdružuje celkem 27 finančně poradenských firem, mezi nimiž nechybí největší hráči na finančně poradenském poli – Broker Consulting, Fincentrum, Partners for Life Planning, OVB Allfinanz, Swiss Life Slect či ZFP akademie. Předsedou představenstva ČASF byl zvolen dosavadní předseda představenstva USF Jiří Šindelář.

USF mělo před sloučením asociací 19 členů a AFIZ mezi právnickými osobami 9 členů. Spolu s Fincentrem by tak společná asociace mohla mít až 29 členů. Je tudíž pravděpodobné, že dvě z menších společností o vstupu do sjednocené asociace ještě váhají, nebo se jejich zástupci nemohli zúčastnit ustavující valné hromady. AFIZ měl i individuální členy z řad fyzických osob, tento koncept ale ČASF opustila.

Vznik jednotné asociace byl výrazně rychlejší než se obecně očekávalo. „Pokud dojde k dohodě a nikde se nezasekneme, horizont s dostatečným intervalem spolehlivosti je rok 2018. Kdy konkrétně to bude, se i po zkušenostech, které mám, netroufnu odhadnout. Bylo by to předčasné,“ uvedl v květnovém rozhovoru pro Investujeme.cz Jiří Šindelář. Od té doby neuplynuly ani dva měsíce.

REKLAMA

Význam jednotné asociace je především ve větší síle reprezentovat finančně poradenský trh v rámci tvorby legislativy – lobbingu. Dokud byly dvě samostatné asociace, byť vůči politikům vystupovaly koordinovaně, neměly tak jasné slovo.

Stručná historie finančně poradenských asociací

Jako první vznikla asociace AFIZ v prosinci roku 2002, tehdy ještě pod názvem Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů – ARIZ ČR. Na veškeré finanční zprostředkovatele a poradce se rozšířila v roce 2004.

USF vznikla v červnu roku 2006 po neshodách mezi členy AFIZ. Ten opustil Petr Hrubý s Broker Consultingem a následovalo ho několik dalších firem.

K největšímu následnému přestupu z AFIZ do USF došlo poté, kdy OVB Allfinanz vystoupilo z AFIZU po vyloučení Lukáše Štorka z asociace počátkem roku 2008 a následně v říjnu 2008 i OVB dostalo pozastavení členství. Do USF vstoupilo OVB necelé dva roky poté v květnu 2010.

REKLAMA

Obdobnou peripetií jako mezi OVB a AFIZem zažilo USF s Broket Trustem na podzim 2017. Nejprve k 14. 9. 2017 pozastavila rada USF členství Broker Trustu a o pár dní později Broker Trust asociaci opustil.

Nová Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) vznikla k 22. 6. 2018.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    24 června, 2018

    No nazdar

    Odpovědět

  • Miroslav Blech

    24 června, 2018

    Skvělá zpráva pro klienty i poradce!

    Odpovědět