CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Miloslav Šimek

07. 02. 2010

12 komentářů

Zajištění proti měnovému riziku: Pro klidný spánek

 


 

Nahoru nebo dolů, stejně jako akcie či cokoliv jiného obchodovaného na finančních trzích. Co když druhá měna oslabí? Sice vydělám, ale když si to přepočtu zpět na koruny, budu na svých… tak toto je obvyklá námitka pro investice v cizí měně. A nutno dodat, že oprávněná. Existuje nějaké řešení pro měnové riziko? Podívejme se na celý proces blíže a nejlépe na konkrétním příkladu.

Vezměme situaci, kdy při kurzu 18.357 USD/CZK chceme investovat 10.000 USD. Prvním krokem (pokud ještě dolary nemáme) je provést nákup této měny. Snadno si spočteme, že potřebná částka v korunách činí 183.570,- (bez poplatků). Je možné, že provedení investice někoho odradí již zde, když si uvědomí na kolik jej vyjde nákup a později zpětná konverze do české koruny. Na tomto místě bude jistě dobré uvést, že jakékoliv směnárny (alespoň o žádné takové nevím) nebo bankovní domy jsou velmi drahou cestou k překonání první „překážky“. Pokud jde o karetní operace, nejsou na tom o mnoho lépe, nehledě na to, že protistrana je nemusí mít povoleny, protože požaduje bankovní převod. Jak tedy uskutečnit směnu?

Jednoduše, přes licencovaného devizového obchodníka s registrací u ČNB. V tuzemsku je jich několik. Doporučuji si ověřit předem způsob provedení a vypořádání obchodu, podmínky. Před vlastním prvotním obchodem je třeba uzavřít s devizovým obchodníkem rámcovou smlouvu, jde především o vyplnění identifikačních údajů a obchodní podmínky. Trocha papírování, ale za odměnu se dostane člověk o poznání blíže ke spotovým cenám reálného trhu. Byť se to možná na první pohled nezdá, ale velmi jednoduché.

Jednou z několika výhod, které se dále nabízejí, je použít obchodníka k odeslání peněz na cílový účet (pokud je druhou stranou akceptováno). Opět to ušetří peníze. Pokud si za tuto operaci banka chce naúčtovat částku až okolo 1000,-Kč, devizový obchodník se většinou spokojí se čtvrtinou či při určitém objemu dokonce pro klienta zdarma. A pokud budete chtít, můžete jeho prostřednictvím platbu i přijmout. Za další – pro příležitostné transakce nepotřebujete mít nutně účet v cizí měně. Celkově je to mnohem, mnohem levnější cesta.

Pokud jsou peníze již na cílovém účtu – existují jen dvě možnosti:

REKLAMA

1)    jsme chráněni před měnovým rizikem anebo

2)    jsme se spolehli, že trhy k naší investici budou příznivé

Hedging měny

Cena se může vydat jen dvěma směry, jak naznačuje graf. Pokud bude dolar posilovat (šipka nahoru), bude naše dolarová pozice vydělávat i jen tím, že držíme právě tuto měnu. Na tento scénář spoléhají ti, co nezajišťují kursové rozdíly. Existuje ovšem i obrácený scénář – koruna bude posilovat – šipka dolů. V takovém případě dolarová pozice ztrácí svoji hodnotu. Uvažme případ, že  by kurs dolaru doklesal na úroveň o 3Kč níže. Přepočtem dolarů na korunu bychom zjistili, že hodnota investice (při zachování nominálu 10tis. US) by klesla o 10.000US x 3 = 30.000,-Kč. Pokud by investice vydělala 50% v dolarech, pak při zpětné konverzi do koruny bychom měli 15.000US x (18.357-3) = 233.055,-Kč. Tj. realizovali bychom zisk v korunovém vyjádření 27% (neuvažuji poplatky). Polovina zisku by byla ztracena kursovým rozdílem.

Z grafu je patrné, že prostor pro pohyb je široký. V červnu 2008 se dal dolar nakoupit za 14.630 a zhruba po 6měsících jej šlo prodat o 7,-Kč dráž, za téměř 23.640. 50% změna za půl roku – opravdu hodně!!! A dnes jsme zase o 5,-Kč jinde.

REKLAMA

Otázka zní – kam půjde nyní cena?

Pokud nahoru – pro investici v US dolarech dobrá zpráva… A kam až cena dojde?

Pokud dolu     – pro investici v US dolarech špatná zpráva… A kam až cena dojde?

Pokud je předmětem investice cokoliv jiného než profitovat z držení zahraniční měny a chceme se zajistit proti výkyvům kursu, je jednou z cest hedging měny. V praxi to znamená zaujmout opačnou pozici, která v našem případě bude vydělávat při posilování koruny. Zároveň se z části zbavíme neustálého sledování vývoje USD/CZK. Záměrně uvádím „jednou z cest“, protože každému může vyhovovat jiný způsob. Od jednoduchého až po sofistikovanější. Mezi ty jednoduché může patřit otevření short pozice prostřednictvím finančního instrumentu svázaného s pohybem tohoto měnového páru, popř. sjednání termínovaného obchodu do budoucna nebo opční krytí kursových rozdílů. Sofistikovanější způsob, o kterém vím, že se též třeba používá k zajištění, je kombinované držení pozic v měnovém páru EUR/USD a zlatu ve správných objemech. Využívá se znalosti korelace mezi těmito všemi trhy. A je celkem možné, že tu někdo z nás měnové riziko eliminuje zcela jinak, individuálně. Nebo jej neřeší, což je také volba.

V každém případě, pokud máme vhodnou příležitost investovat v zahraniční měně a jediné co by nás odrazovalo je obava z měnového rizika – jak vidíte řešení je velmi snadné, člověk může v klidu spát ať je dolar za 15 nebo 25. Pro úplnost informací ještě dodám, že k zajištění rizika je potřeba dalších prostředků, proto před vlastní investicí je třeba si vše správně spočítat s ohledem na zvolený způsob.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • emigrant

    8 února, 2010

    ano teorie je jednoducha jak facka

    Odpovědět

  • supernaut

    8 února, 2010

    Obchoduji mimojiné přes Fio a tam se to řeší měnovým úvěrem (u kterého na rozdíl od poslední odstavce článku není potřeba dalších prostředků k hedgingu). Mám 100000 Kč dám jim to do záruky a oni mi půjčí (za kurzu 20 Kč za USD) 5000 USD. Ty zainvestuji do akcií, pak prodám akcie, vrátím 5000 a oni mi vrátí záruku. Easy.
    Takže dobrý pro intraday obchodování i časově dlouhé pozice. Zisky nejsou takto zakonzervovány (do Kč bych je konvertoval aktuálním kurzem). Při realizované ztrátě vracím část USD z prodeje akcií, to co mi zbývá už konvertuji aktuálním kurzem ze záruky.
    Tak jen pro info, jak to dělá jeden z hlavních brokerů v ČR… 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    10 února, 2010

    Klientům doporučuji nebránit se měnovému riziku zajišťováním do koruny, neboť měnové riziko je dvojsečná zbraň. Někdy se měnové zajištění vyplatí, jindy ne. Z globálního pohledu je však velmi rizikové sázet vše na jednu měnu, natož na „nevýznamnou“ českou korunu. Zeptejte se obyvatel Zimbabwe, na jejich názor. A nebo si přečtěte něco o hyperinflaci v Německu po první světové válce, jak tu nedávno psal R. Novotný:
    http://investujeme.cz/clanky/jak-mohou-byt-uspory-legalne-odcizeny/
    Nepodceňujte měnovou diverzifikaci.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    10 února, 2010

    Tak zase ty gapy by se měly nechat otevřený,jen když spekuluješ.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    10 února, 2010

    Ondro, muzes upresnit, jak to myslis?

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    10 února, 2010

    Myslím to tak,že když máš aktiva a pasiva v nějakých měnách a v nějakých termínech,tak je dobré tam mít soulad,když se dá za rozumný peníz ten gap zavřít a ty nemáš ambici spekulovat na devizový kurz.Podle mého,devizové kurzy jsou strašná alchymie,co se týče fundamentální analýzy.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 února, 2010

    Chapu. Ale to se tyka kratkodobejsich operaci. Paklize jako firma napr. platim dodavatelum v dolarech a prodavam zakaznikum v korunach, tak si radsi pojistim pevny kurz.
    Ja mluvim o dlouhodobem investovani. Mam nejaky kapital a mym cilem je tento kapital chranit a zhodnocovat. Z pohledu ochrany majetku nepovazuji za moudre upinat se na ceskou korunu. Stejne tak nepovazuji za moudre upinat se na ceska aktiva.
    Vetsina poucek doporucuje investovat v mene, kterou investor pouziva, nevystavovat se menovemu riziku. Ano, lze to povazovat za kratkodobe konzervativnejsi.
    Ale z meho pohledu je to velmi kratkozraky pristup. Prave tim, ze preferuji pouze jednu menu, se vystavuji z dlouhodobeho hlediska obrovskemu riziku (… hyperinflace, menova reforma…)
    Ceska republika je z globalniho pohledu prilis mala ekonomika, s prilis malym kapitalovym trhem a prilis malou nevyznamnou menou.
    Cech si samozrejme bude myslet neco jineho. Ale ja myslim, ze je uzitecne si uvedomit, kam z globalniho pohledu patrime.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management
    P.S. Odhadovani pohybu menovych kurzu je ruleta.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    10 února, 2010

    Samozřejmě je to každého rozhodnutí, zda zajišťovat či nikoliv. A pokud ano, tak jak. Někdy pohyb měny pomůže jindy naopak a odhadnout, co se bude dít s tou či onou měnou je přeci jen složitější, právě proto já třeba osobně zastávám postoj k zajištění. Hyperinflace může být klidně doma stejně jako za oceánem nebo kdekoliv jinde.
    Multiměnová diverzifikace – ok, ikdyž jsem celkem na pochybách. Asi bych volil diverzifikaci do jiných aktiv. Přeci jen bankovka je akorát potištěný papír, skutečná její hodnota je zlomek na ní uvedené cifry.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 února, 2010

    Nerozumime si. Menovou diverzifikaci nemyslim, ze by investor mel mit doma ruzne bankovky.
    Naopak, od vsech „virtualnich“ aktiv zrazuji. Prvni zasada ochrany kapitalu je investovat do aktiv, za nimiz stoji skutecna fyzicka hodnota (akcie, komodity, nemovitosti, puda…)
    Druha zasada je regionalni a menova diverzifikace.
    Ochrana kapitalu byla podrobneji tematem clanku:
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/jak-investovat-v-dobe-krize-ii-aktivni-sprava-portfolia/
    Menovou diverzifikaci myslim to, ze do portfolia koupim akcii společnosti „A“, ktera generuje trzby v mene „a“, dale akcii spolecnosti B, ktera generuje trzby v mene „b“, dale nemovitost C, ktera generuje prijem z pronajmu v mene „c“… atd.
    (Proto mluvim casto o regionalni a menove diverzifikaci dohromady.)
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Anonym

    10 února, 2010

    Jeste k tomu dodam, neni podstatne, v jake mene kupuji akcii (ci jiny cenny papir), podstatne je, v jake mene investice generuje zisk.
    Napr. koupim-li podilovy fond zamereny na brazilske akcie a fond bude denominovany v dolaru, nepodstupuji menove riziko s dolarem, ale brazilskym realem.
    Podrobneji popsano zde
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/menove-riziko-1/
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    11 února, 2010

    Ano, nedorozumnění. Teď už vaší linii myšlenky rozumím. Mějte se.

    Odpovědět

  • asd

    11 února, 2010

    das

    Odpovědět