CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Která daňová přiznání je možné podat později?

 

Foto: redakce

Stejně jako v loňském roce, Ministerstvo financí ČR rozhodlo o posunutí podání daňového přiznání k dani z příjmu. Letos zatím jen o měsíc. Důležité datum je 3. května 2021 pro listinné podání a 1. června 2021 pro elektronické podání. Odložit lze i podání přiznání k dani silniční i k dani z nemovitých věcí.

Loading



 


V případě zpracování přiznání k dani z příjmu daňovým poradcem zůstává lhůta stejná, tedy k 30. června 2021. Nicméně mění se lhůta, do kdy je potřeba doručit plnou moc. Nově je možno tuto plnou moc doručit ve stejný termín jako daňové přiznání, tedy v prodloužené lhůtě do 30. června 2021,“ doplňuje Jan Macek, vedoucí analytik Fincentrum &Swiss Life Select.

Mnoho lidí teď řeší, jak skloubit home office s péčí o děti kvůli zavřeným školkám, školám a dětským skupinám. Skutečnost, že nemusí ještě k tomu všemu řešit daňové přiznání k dani z příjmu, je jistě alespoň mírné ulehčení situace.

Pomoc je to určitě vítaná, protože lidé nemusejí spěchat na finanční úřady v době přísného lockdownu. Loňský rok však ukázal, že posouvání termínu mnoho lidí znejistí, kdy je vlastně poslední lhůta pro podání. Loni i přes posunutí do 18. srpna 2020 mnozí podali daňové přiznání pozdě,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group a dodává: „Stejně jako loni se nejedná o formální odklad termínu pro podání daňových přiznání, ale pouze o prominutí sankcí spojených s jejich pozdějším podáním. Pokud daňový poplatník nepodá daňové přiznání v tzv. prodloužené lhůtě, budou počítány sankce již od původního termínu pro podání.“

Z toho plyne, že v případě nepodání daňového přiznání do 3. května 2021 nebo 1. června 2021, se sankce budou počítat od dubna. Rozhodně se tedy nevyplatí nevyznačit si termín červeně v kalendáři. Otázkou je, jestli posunutí je konečné, nebo dojde k dalšímu prodloužení, jako tomu bylo loni.

Za rok 2019 Finanční správa evidovala přibližně 2,8 milionu přiznání k daním z příjmů. Z toho 2,3 milionu od fyzických osob a 470 tisíc od firem.

REKLAMA

Odložit je možné nejen přiznání k dani z příjmu

Kvůli nepříznivé covidové situaci se už na začátku roku posunulo vice termínů. Pro všechny daňové subjekty došlo k úpravě termínů pro podání daňového přiznání k dani silniční a k dani z nemovitých věcí z 1. února 2021 na 1. dubna 2021. Ministryně financí Alena Schillerová tak učinila z důvodu nižší návštěvnosti finančních úřadů v době přísného lockdownu.

Ačkoliv se termín pro podání posunul, zaplatit je potřeba stejně jako v minulých letech do 31. května 2021. Po podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí vyčkejte, zda váš výpočet daně byl správný a co vám vyměří finanční úřad. Vyvarujete se totiž zaplacení špatné částky a různých doplatků či přeplatků. Složenka by vám měla přijít během května, a to poštou nebo do datové schránky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *