CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Co přinese daňový balíček a nastartuje ekonomiku?

 

V pátek 1. ledna po dlouhých peripetiích vstoupil v platnost daňový balíček. Koncem prosince byl totiž uveden ve Sbírce zákonů, což znamená, že začal platit takřka okamžitě, a ne až za měsíc. Nakonec poslanci schválili upravenou senátní verzi. Prezident Miloš Zeman balíček nevetoval, ale ani nepodepsal, takže uvedení v platnost nic nebránilo. Co se tedy mění?

Loading



 

Od 1. ledna je zrušena superhrubá mzda a nahrazena zdaněním příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšila se také roční daňová sleva na poplatníka, byl zaveden stravenkový paušál a snížila se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.

Senátní verze daňového balíčku, kterou schválila Poslanecká sněmovna se navyšuje základní sleva na dani na poplatníka, a to na 27 840 korun a v roce 2022 na 30 840 korun. Je to sice méně, než kdyby prošel původní návrh, ale i tak si zaměstnanci polepší,“ komentuje schválenou verzi daňového balíčku Michal Jelínek, daňový expert a partner V4 Group.

Stravenkový paušál jako další možnost ke stravenkám

Vedle stravenek nebo zřízení stravovacího zařízení, může zaměstnavatel nově využít i stravenkový paušál. Ten spočívá v tom, že zaměstnavatel pošle zaměstnanci každý měsíc příspěvek na stravování, který je na straně zaměstnance osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.

Stravenky jsou nutné zlo. Zaměstnanci si na ně zvykli jako na běžný benefit. Byznys je to hlavně pro stravenkové firmy, které z toho mají provize. Naopak nejvíce jsou na tom bity restaurace, které z těchto plateb odvádějí kolem pěti procent stravenkové firmě, a to pokřivuje trh. Existují i restaurace, které je nepřijímají a nechtějí být součástí stravenkového byznysu. Navíc lidé je často využívají i při platbách za zboží, které by se jimi platit nemělo, jako je alkohol či cigarety,“ dodává Jelínek.

REKLAMA

Od 1. ledna 2021 mohou také podnikatelé uplatnit rychlejší odpisy hmotného majetku. Zvýšila se i hranice pro odepisování hmotného majetku z dosavadních 40 tisíc korun na 80 tisíc korun.

Podnikatelé si u nehmotného majetku vystačí s plně daňově uznatelnými účetními odpisy. U tohoto majetku totiž došlo ke zrušení daňového odpisování.

Spotřební daň z tabákových výrobků a zahřívaného tabáku vstupuje v platnost až začátkem února 2021.

Daňový balíček mění i místní koeficient daně z nemovitých věcí. Nově obce mohou stanovovat různé místní koeficienty pro jednotlivé části. Koeficient se může pohybovat v rozmezí 1,1 až pět.

REKLAMA

Účetní závěrku mohou obchodní korporace předat do sbírky listin veřejného rejstříku prostřednictvím podání u příslušného správce daně z příjmů.

Motor ekonomiky nebo ne?

V Poslanecké sněmovně před schvalováním 22. prosince ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla: „Věřím, že daňový balíček pomůže rozběhnout motor naší ekonomiky, jízda na půl plynu není pro zotavení se z nejhlubší krize novodobé historie České republiky adekvátní reakcí rozhodné vlády a parlamentu.“

Odborníci ale věc vidí jinak: „Nesouhlasím s názorem ministryně financí, která prohlásila, že daňový balíček pomůže rozběhnout motor naší ekonomiky. Motorem naší ekonomiky jsou podnikatelé a především exportéři, kteří vytvářejí pracovní místa. Snížení daní zaměstnancům sice zvýší spotřebu domácností, ale ta bude z velké části směřována do importovaného zboží a částečně nahradí snížení výdajů vlády. Dopady na HDP jsou tudíž nejasné,“ uvádí Jelínek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *