CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

0 komentářů

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

 

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak musí podat daňové přiznání.

Loading



 

Kdy musí osoby pobírající starobní důchod podávat daňové přiznání?

  • Při ročním důchodu větším než 622 800 Kč (36násobek minimální mzdy), limit je platný pro rok 2023,
  • při přivýdělku jako OSVČ,
  • při příjmu z pronájmu,
  • při příjmu z prodeje nemovitosti,
  • v některých případech přivýdělku na DPP a DPČ nebo na pracovní smlouvu
  • a v dalších případech.

Roční zúčtování daně v důchodu

Pro starobní důchodce stejně jako pro ostatní poplatníky platí, že nemusí podávat daňové přiznání, pokud jsou zaměstnaní, mají pouze jednoho zaměstnavatele a žádné další zdanitelné příjmy. V takovém případě jim ve mzdové účtárně provedou roční zúčtování daně. Stejně jako každému jinému zaměstnanci, který splňuje podmínky.

Při ročním zúčtování daně si může starobní důchodce uplatnit všechny daňové slevy, na které má nárok, především slevu na poplatníka. Stejně tak i daňové odpočty.

Práce na dohodu

Starobní důchodci si často přivydělávají nejen na hlavní pracovní poměr, ale také na některou z pracovních dohod: DPP nebo DPČ. Výhodnější je pro osoby pobírající důchod práce na DPP, kdy můžou mít přivýdělek až do výše 10 000 Kč za měsíc bez toho, aby byli povinni platit sociální nebo zdravotní pojištění.

Pokud u této dohody podepíše poplatník daňové prohlášení a pokud neměl více souběžných zaměstnavatelů, tak mu zaměstnavatel bez problémů udělá roční zúčtování daně. Pokud prohlášení daně poplatník nepodepíše, tak se mu smlouva daní srážkovou daní. V takovém případě si může udělat daňové přiznání, aby získal zaplacenou daň z příjmu. A nebo nemusí vůbec nic řešit a nechat vybranou daň z příjmu státu. Pak nemusí ani podávat daňové přiznání ani podepisovat roční zúčtování daně.

REKLAMA

Nárok na daňovou vratku

Pracující důchodci můžou mít často při podání daňového přiznání nárok na tzv. daňovou vratku. Neboli peníze, které během roku stát vybere jako srážkovou daň nebo jako zálohy na daň z příjmu, můžou při podání daňového přiznání získat zpět díky uplatnění základní daňové slevy na poplatníka.

Tuto vratku můžou využít starobní důchodci, kteří pracují nárazově na více pracovních smluv a kteří u některého ze svých zaměstnavatelů neuplatňují slevu na poplatníka, na kterou mají nárok. V daňovém přiznání za celý rok se uplatní daňová sleva v celé výši 30 840 Kč. Až do výdělku 205 600 Kč za rok se totiž neplatí daň z příjmu. To odpovídá měsíčnímu výdělku zhruba 17 tisíc Kč měsíčně.

Poplatníci pracující na HPP nebo pracovní smlouvy můžou podávat pouze dvoustránkové daňové přiznání. Na jeho základě jim pak bude vyplacena daňová vratka.

Podnikání a jiné příjmy v důchodu

Při výkonu OSVČ nebo při příjmech z nemovitosti (pronájem nebo prodej neosvobozený od daně) nebo jiných zdanitelných příjmech (dividendy ze zahraničí) musí i starobní důchodce podat daňové přiznání v plné čtyřstránkové verzi. V této verzi je nutné uvést všechny své příjmy, dále se uplatní daňová sleva na poplatníka a případně další slevy a daňové odpočty.

Při podnikání na živnostenský list mají navíc i starobní důchodci povinnost platit sociální a zdravotní pojištění a také podat přehledy o příjmech a výdajích.

Pokud máte nárok na vratku, nezapomeňte o ni požádat

Pokud vám vznikne při výpočtu daně z příjmu daňová vratka, tak je důležité pamatovat, že v rámci daňového přiznání musíte vyplnit a také řádně podepsat i žádost o vrácení peněz. Tyto vám může finanční úřad vyplatit na účet nebo složenkou.

Důchod se neuvádí jako příjem

Až do uvedeného limitu 622 800 Kč za rok 2023 není vyplácený důchod povinný dani z příjmu. Příjem důchodu tak neuvádíte ani do daňového přiznání ani do ročního zúčtování daně. Povinnost přiznat vyplacený důchod vzniká až v případě, kdy překročíte roční limit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *