CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

0 komentářů

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

 

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Loading



 

Kdy podat daňové přiznání?

Dle zákona o daních z příjmu se daňové přiznání za uplynulé daňové období podává do tří měsíců po skončení tohoto období. Oficiálním termínem pro podání je tak 1. duben. Pro tento konečný termín, ale platí několik výjimek, které termín posouvají na pozdější datum.

  • Pokud 1. duben připadá na víkend nebo na svátek (jako letos na Velikonoční pondělí), termín se posouvá na nejbližší následující pracovní den. Tedy v letošním roce na 2. duben.
  • Pokud vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, tak se termín posouvá o tři měsíce na 1. července.
  • O posun termínu odevzdání daňového přiznání také můžete finanční úřad požádat. Pro toto byste měli mít závažný důvod a posunutí termínu není automatické, úřad posuzuje každou žádost individuálně.
  • Už několik let pak platí, že pokud odevzdáváte daňové přiznání elektronicky, tak se termín posouvá o měsíc, tedy na 1. květen. To je v Česku svátek, takže oficiální termín je 2. května.
  • Je také zvykem, že finanční úřady tolerují i pozdější odevzdání daňového přiznání bez pokuty, na to se ale nespoléhejte. Navíc úřady tolerují maximálně týdenní zpoždění.

Co znamená odevzdat daně elektronicky?

Elektronické podání daňového přiznání už několik let řeší portál mojedaně.cz. Přes ten můžete odevzdávat nejen daňové přiznání k dani z příjmu, ale také další daňové záležitosti. Najdete tam nejen formuláře pro daňová přiznání, ale také další, jako například registraci k DPH nebo podobně. Portál plně nahrazuje papírové formuláře. Ty jsou převedeny do online interaktivní formy, aplikace vám také kontroluje, zda jsou všechny kolonky vyplněny. A teprve poté vás nechá daňové přiznání odevzdat.

Pro řádné odevzdání formulářů přes online aplikaci potřebujete některou formu z potvrzených online identit. Tou formuláře podepisujete a poté odevzdáváte na příslušný úřad. Jak se tedy můžete do online finančního úřadu nejčastěji přihlásit?

  • Přes datovou schránku, datová schránka slouží pro elektronickou komunikace mezi úřady už mnoho let a můžete ji využít i pro přihlášení se do portálu mojedane.cz.
  • Přes identitu občana, tu můžete získat jako bankovní identitu přes osobní účet, dále například skrze eObčanku nebo přes mobilní klíč eGovermentu.
  • Můžete si nechat přidělit přístupové údaje od Finanční správy.

Elektronické podání daňového přiznání

Pro podnikatele v současné době platí, že mají povinně zřízenou datovou schránku. A jsou povinni podávat daňové přiznání přes datovou schránku. Pokud má povinnost podat daňové přiznání nepodnikatel, například zaměstnanec, který měl příjem z prodeje nemovitosti nebo ze zahraničních dividend, tak tento datovou schránku mít nemusí a může podat daňové přiznání i papírově.

REKLAMA

Je ale mnohem jednodušší a rychlejší podat daňové přiznání elektronicky. V takovém případě je nejjednodušší (vedle datové schránky) nejspíše využití identity občana, případně bankovní identity. Pro její získání potřebujete jen to, abyste měli osobní účet u banky, která podporuje bankovní identitu. A aby banka měla ověřené vaše aktuální osobní doklady (občanský průkaz). Bankovní identitu si poté aktivujete na pobočce nebo v elektronickém bankovnictví. A přihlašujete se do daňového portálu se stejnými údaji jako do svého elektronického bankovnictví.

Jak podat daňové přiznání přes datovou schránku

Pro elektronické podání máte několik možností. Můžete se přihlásit do portálu moje daně přes datovou schránku. Tam buďto vyplníte formuláře nebo nahrajete připravený soubor daňového přiznání. A podáte.

Druhým způsobem je přihlášení do datové schránky. Tam jako adresáta zvolíte svůj místně příslušný finanční úřad, vyplníte předmět a ke zprávě přiložíte vyplněný soubor xml.

Kde získat vyplněný soubor s daňovým přiznáním? Tento soubor vám vytvoří portál mojedaně.cz nebo můžete vyzkoušet některý z placených portálů, které bývají uživatelsky přívětivější a jednodušší, ovšem za vyplnění a stažení souboru zaplatíte poplatek v řádu několika stovek

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *