CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Karel Šulc: Ve strategiích ETF Constellation nabídneme aktivně řízené jednorázové i pravidelné investice

 

Divize Fincentrum bude rozvíjet investiční poradenství. V rámci této změny nabídne nejprve jednorázové, ale následně i pravidelné investice prostřednictvím strategií ETF Constellation, využívajících investiční signály BlackRock. Co změna přinese pro klienty i pro jejich poradce? Odpovídá Karel Šulc, místopředseda představenstva společnosti Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Loading



 

Divize Fincentrum bude klientům nabízet investiční poradenství. Co vedlo k rozhodnutí nabízet investiční poradenství místo investičního zprostředkování?

Nechtěli jsme poradce zatěžovat zbytečnou administrativou. S tím jak se vyvíjí legislativa, tak investiční poradenství již nevyžaduje zvláštní zkoušky. Je možné ho poskytovat v rámci jedné licence a pro poradce znamená jen několik informací od klienta navíc.

Od počátku září již mohou poradci poskytovat klientům radu. Navíc přinášíme nový produkt postavený na ETF fondech BlackRock. Pro jeho nabídku je investiční poradenství nezbytné.

Co investiční poradenství přináší poradcům?

Zásadní zvýšení profesní reputace u klientů a mnohem širší možnosti nabídky investičních nástrojů, právě např. investiční strategie ETF Constellation. Vede také k vyšší retenci klientů, protože ti nemusí hledat jiného investičního specialistu – veškeré služby jim poskytne náš poradce. Navíc se tím otevírají dveře k novému typu klientely, která je náročnější, ale také bonitnější.

REKLAMA

Z mého pohledu investiční poradenství přináší poradcům jen pozitivní věci.

Proč právě ETF fondy společnosti BlackRock?

V Česku, stejně jako na celém světě, výrazně stoupá popularita nízkonákladových investičních fondů, takzvaných Exchange-Traded Funds (ETF). Největším správcem těchto fondů na světě je společnost BlackRock pod značkou iShares. My jako první na trhu nabízíme našim klientům možnost investovat do aktivně řízených strategií složených výhradně z těchto nízkonákladových iShares fondů zajištěných do české koruny.

Hovoříte o distribuci ETF – burzovně obchodovaných fondů. Nemohl by si je tedy klient koupit na burze přímo?

Samozřejmě, že si klient může ETF kupovat na burze sám. Nicméně se řídí svou vlastní strategií, která jistě nebude lepší než strategie portfolio manažerů BlackRock. Také musí nakupovat ve správný čas, musí řešit správné poměry fondů ve strategii, protože ETF nelze dělit, vystavuje se měnovému riziku a v případě nákupu malého objemu ETF jsou poplatky za nákup výrazně zatěžující položkou.

Myslím, že jsme zvolili nejlepší řešení pro běžného klienta, který se nechce věnovat každodenní správě svých prostředků a je pro něj vždy lepší se obrátit na kvalifikované poradce s unikátním produktem. Mimochodem, společnost BlackRock je správcem aktiv nejen pro individuální investory, ale i institucionální investory na úrovni vlád nebo centrálních bank. Koneckonců i Česká národní banka má část svého devizového akciového portfolia spravovanou společností BlackRock.

Klient tedy nakoupí v divizích Fincentrum nebo Swiss Life Select aktivně řízené portfolio ETF fondů?

REKLAMA

Přesně tak. Klientovi nabízíme pět typů investičních strategií od nejkonzervativnější po nejdynamičtější, můžeme tedy, na základě jeho investičního profilu, nastavit optimální řešení. Klient zároveň dává mandát společnosti Colosseum, aby na základě „signálů“ z investičních strategií BlackRock aktivně spravovala jeho portfolio.

Jak je takováto strategie zpoplatněna?

Pro jednorázové investice máme dvě poplatková pásma 250 – 500 tis. Kč, kde jsou vstupní poplatky standardní, podle typu strategie od 1,4 % do 3 % z objemu investice. Nad 500 tis. Kč jsou poloviční, tedy 0,7 % – 1,5 %. Roční poplatky za správu závisí také na typu strategie a jsou stejné jako vstupní poplatky v pásmu nad 500 tis Kč, tedy 0,7 % – 1,5 % p.a. Což je přibližně o pětinu méně, než je na českém trhu obvyklé. Klient vedle toho hradí poplatek za měnové zajištění, který činí 0,3 % p.a.

Minimální jednorázová investice do těchto strategií je tedy 250 tis. Kč?

Ano, to je 40krát méně, než kolik by musel investovat při standardním asset managementu. Díky tomu má i běžný investor možnost získat produkt se špičkovou strategií za extrémně výhodných podmínek.

A během několika týdnů nabídneme i pravidelné investice ETF Constellation.

Jakou minimální výši investice očekáváte v tomto případě?

REKLAMA

Minimální výše pravidelné investice bude 5 000 Kč měsíčně. Připravit toto řešení nebylo vůbec jednoduché, protože ETF musí být nakoupeny v celých jednotkách, nelze je dělit. Strategie má přitom v sobě okolo 15 fondů a jeden fond stojí v průměru 100 EUR.

Co přináší investiční poradenství v divizi Fincentrum klientům a poradcům vedle investičních strategií ETF Constellation?

Počítáme s tím, že budeme nabídku dále rozšiřovat a nebudeme mít pouze tyto strategie, které jsou záležitostí spíše větších pravidelných a jednorázových investic. Od 1. září mají poradci k dispozici speciální investiční balíčky, které připravil hlavní analytik Josef Rajdl, v průběhu podzimu také poradcům představíme investiční core/satellite strategie Swiss Life Best Solution, které již druhým rokem úspěšně nabízíme náročnějším klientům. A do budoucna možná přineseme i produkty ve spolupráci se Swiss Life Asset Management. Ale to je zatím vzdálenější cíl.

Některé další velké finančně poradenské společnosti mají vlastní investiční společnost, jedna založila i vlastní pojišťovnu. Plánuje jít Fincentrum & Swiss Life Select obdobným směrem?

Pokud bychom byli přesvědčení o tom, že je to pro naše klienty nejlepší řešení, zvážili bychom to. Vyžaduje to ale větší prostředky a také větší objemy, které se budou v těchto společnostech investovat či pojišťovat. V současnosti nejsme přesvědčeni, že je v České republice místo např. pro další pojišťovny.

Soustředíme se na naši cestu a uvidíme, jak se bude trh vyvíjet. Zatím je výhodnější se s pojišťovnami dohodnout na určité produktové úpravě než zakládat pojišťovnu vlastní.

Skupina Swiss Life nabízí i vlastní asset management, který podle vašich slov možná přinesete i do Česka. Proč to není jisté?

Swiss Life Asset Management, jako jedna ze součástí našeho holdingu, spravuje prostředky pro velké banky, pojišťovny nebo penzijní fondy. Nicméně objemy, které jsou vyžadovány pro tuto správu, jsou zatím na Českou republiku příliš vysoké. Ale bavíme se o tom.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 17 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Míra

    17 září, 2019

    Mají investiční strategie ETF Constellation nějakou alespoň 10ti nebo lépe 15ti letou historii vývoje? Nebo to nějak poskládali nějací „odborníci“ a děj se vůle finančního trhu? V tom druhém případě bych na to až tak nesázel.

    Odpovědět

  • Jan Macek, FCSLS

    18 září, 2019

    Náklad samotných ETF uvnitř strategií je cca 0.2% p.a. Náklady nad to jsou za správu a řízení. Investiční signály přebírá správce portfolia od BlackRocku, tedy od největšího a nejvlivnějsiho asset managera na světě. Samozřejmě každý investor si může tento náklad ušetřit a řídit si portfolio sám (u tohoto produktu jde o koš cca 20 ETF), resp. za cenu poplatků obchodníkovi za nakup/prodej (u tohoto produktu klient neplatí). A samozřejmě zajišťovat si vlastními silami měnový hedging. Případně koupit třeba jen SP500 a držet. Nebo to koupit u společnosti XY a věřit že jsou lepšími správci aktiv než BlackRock. Vše legitimní a fair přístupy, klient má všechny informace a může se rozhodnout. Stejně tak poradce. Buď prodávat kvalitní produkty pro afluentni klienty nebo se po večerech ztrapňovat vlastní neznalostí a neodborností v anonymních diskusích.

    Odpovědět

  • Míra

    18 září, 2019

    To, že BlackRock je největší a nejvlivnější asset manager na světě, ještě nutně neznamená, že je nejlepší. Já např. nejvíc věřím práci, kterou odvádí Mark Mobius, který je označovaný za dosud nejlepšího správce 21. století na světě. A tam vidím i tu historii vývoje. U ETF ji prostě nevidím. I když samozřejmě dobře vím, že výnosy období minulých nezaručují výnosy období budoucích.

    Odpovědět

  • Anonym

    19 září, 2019

    Doporučuji podívat se na jeho nový fond. Tragédie s výkonností. Teď je jeho mantra zlato. Jestli už není na investice trochu starý.

    Odpovědět

  • vasek

    19 září, 2019

    Ty poplatky za správu jdou do BlackRocku nebo SLS?

    Odpovědět

  • Anonym

    19 září, 2019

    Na službě se podílí SLS, BR a Colloseum, předpokládám, že nikdo z nich to nedělá zadarmo

    Odpovědět

  • Vasek

    17 září, 2019

    Muzete mi prosim nekdo vysvetlit, jaky smysl ma si kupovat ETFka s nakladovosti 1,5%?? Imho, nemaji neco podobneho uz roky v PFS?

    Odpovědět

  • Jan

    17 září, 2019

    Ano, mají a bez vstupních poplatků uplně.

    Odpovědět

  • Jeník

    18 září, 2019

    Mohu vědět více? Když tedy nejsou vstupní poplatky, jaké je management fee a výstupní poplatek např. v polovině zamýšleního investičního horizontu?

    Odpovědět

  • Partnersak

    20 září, 2019

    MF v závislosti na fondu 0,75-1,6%
    Globální ETFkovej má 1,5%
    Výstupní poplatek 4/3/2/1/0% rok po roce.

    Není to žádná mega výhra, ETF strategie mají spoustu úskalí. Ale nejspíš to bude stále lepší, než to co tady předvádí pan Šulc. Uvidíme.

    Pro poradce co investování nerozumí jsou ETFka dobrý, aspoň nic nezkazej.

    Odpovědět

  • MIREK

    21 září, 2019

    Plus nad 1 mil. Kč investice do všech Partners ETF sleva na management fee 30%. pokryvá měnové zajištění a strategickou alokaci.

    Odpovědět

  • MiniInvestor

    21 září, 2019

    Není to opravdu „žádná mega výhra“, je to totální vyjeb s klientem ! Do ETF na indexy i mírně poučený člověk investuje za 0.1 – 0.2%, oborové ETF jsou o něco draží, ale do 0.5% se většinou vejdou.

    Odpovědět

  • podnikatel

    21 září, 2019

    super, mini investore, tak já vám pošlu 2000 Kč a vy mi je za zainvestujete s těmito poplatky do 20 ETF včetně měnového zajištění a včetně nákladů na obchodování. Váš čas bude předpokládám také zdarma. Zdarma mi také uděláte investiční poradenství, ponesete za celý proces odpovědnost a zdarma mi to také všechno vysvětlíte, abych to chápal.

    jen přemýšlím, jak to bude s klienty, kteří o ETF ví velké prd a mají peníze tak maximálně v bankách. Aha, ono jich je většina. předpokládám, že i ty budete hledat a oslovovat a vysvětlovat zdarma. je to tak, že ano?

    možná to budete dělat přes internet. vygenerovat lead na takévého klienta, který o tom bude i jen uvažovat, bude stát asi tak 10.000 Kč. Je hezké, že to vezmete na sebe zaplatíte.

    mám rád tyhle hejly, kteří ví prd o službě, obchodu i podnikání, ale jsou to chytráci až to fyzicky bolí. Nakopat tyhle niemandy do zadele…

    Odpovědět

  • MiniInvestor

    22 září, 2019

    Investovat do 20 ETF každý měsíc je nesmysl, to může jen totální neználek nebo úplný hlupák. Naprosto postačuje MSCI World, pokud si jej někdo chce okořenit jedním, dvěma specializovanými ETF, do 2000 Kč se to obvykle vejde. A pokud ne, tak lze realizovat nákupy jednou za dva měsíce. Měnové zajištění dlouhodobé akciové investice je nesmysl, na to vyšla řada prací.
    Lidé se o ETF a jejich výhodách postupně dozvídají, no bude to ještě trvat, obecně mladší generace je na tom lépe. To ovšem pro tzv. poradce je špatná zpráva, protože kdo se alespoň trochu o investice zajímá, obejde se bez něj. Naprostá většina „poradců“ jsou totiž prodejci, skutečný kvalitní poradce je tak každý šestý, sedmý. Jestli někdo potřebuje nakopat, tak to jsou právě prodejci teplé vody, kteří těží z nesnalosti řady klientů a ždímou je jako hejly, přičemž užitná hodnota jejich služeb je velmi slabá. A kam patříte Vy, podnikateli ?

    Odpovědět

  • podnikatel

    23 září, 2019

    patřím mezi ty, kteří to lidi učí a zařizují jim to a neplácají nesmysly a haty v diskusích. a vy jste opravdu ukázkový mimoň. takže někdo těží z neznalosti klientů, pak by mě zajímalo, kdo by jim tu znalost měl zařídit a to dlouhodobě. Právníci také těží z neznalosti klientů? architekti také? účetní? Lékaři? ano, lidi neví a proto potřebují někoho, kdo jim poradí a zařídí a to je služba. a ta služba něco stojí.

    a ano, pokud existuje jediná správná pasivní strategie, tak vlastně nevím, proč jsou tisíce ETF.

    a tu pohádku o studiích a měnovém zajištění si vykládejte vždy před spaním.

    Odpovědět

  • vasek

    23 září, 2019

    Tak tohle je slušná kopa keců. Hledáte pozitivum na něčem, kde prostě není. V článku se píše, že má klient možnost takto investovat do nízkonákladových ETF. Nicméně standardně nákladovým způsobem. Pak se již jaksi vytrácí hlavní výhoda těch ETF, nemyslíte? Oni by správně totiž ti ředitelé měli uvést, že toto je prostě způsob, jak zaplatit poradce. Snaha o zaplacení poradce není nic neobvyklého, ale nemá smysl to balit do líbivých nesmyslů. Tohle dělají lidi, kteří si neumí na férovku říct o zaplacení vlastní práce. Jo a žvásty o udělání investičního poradenství – je podzim 2019. Investiční poradenství už ofiko dělá kdejaký jouda. To, že FCT na něj přešlo nyní, je hlavně jejich ostuda.

    Odpovědět

  • MiniInvestor

    17 září, 2019

    Žádný, je to past na hejly. I velmi mírně znalý člověk si raději koupí celosvětový index s nákladovostí 0,1 – 0,2%. Prodavače teplé vody nakopat do zadele !

    Odpovědět