CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Redakce

23. 09. 2013

13 komentářů

Desatero k výběru dobrého finančního poradce

 


 

1. Finanční poradce není obchodní zástupce

Obchodní zástupce většinou zastupuje jednu firmu, jejíž finanční produkty prodává. Logicky neposkytne kvalitní poradenství, nedá objektivní srovnání různých finančních produktů: jeho cílem je prodat vám konkrétní produkt. Finanční poradce naopak hledá různá řešení pro různé potřeby svých klientů, disponuje nabídkou více produktů od více společností.

2. Informuje, vše ochotně vysvětlí

Finanční poradce musí být schopný navržená řešení vysvětlit a znát jejich souvislost s plněním vašich osobních cílů. Měl by být schopný zdůvodnit výběr konkrétních produktů a představit vám také dostupné alternativy. Cizí pojmy, kterým nerozumíte, musí finanční poradce vždy vysvětlit vám srozumitelnou řečí. Nehovoří pouze o výhodách, ale upozorní také na rizika a případné nevýhody navržených produktů.

3. Nejprve naslouchá, potom navrhuje řešení

Finanční poradce nejprve naslouchá. Zjišťuje vaše plány a cíle, finanční možnosti, aktuální uzavřené smlouvy. Finanční poradce nikdy nepřichází na první schůzku s nabídkou konkrétních produktů a plánů. Od prvního telefonu s poradcem až po dobrý finanční plán počítejte minimálně se dvěma, často ale i třemi či čtyřmi schůzkami. Nebojte se i na druhé schůzce pokládat kontrolní otázky a ověřovat, zda poradce pochopil vaše cíle a při návrhu řešení je respektuje.

4. Certifikace je pro něj základ

Finanční poradenství je legislativně upraveno a poradci musí dodržovat řadu striktních pravidel. Investujte čas do prověření svého poradce: ověřte si jeho registraci u České národní banky, pokuste se vyhledat na internetu informace o něm a o jeho reputaci. Můžete využít i server, který za vás ověří vašeho finančního poradce www.overeniporadcu.cz.

5. Emoce nechte stranou, rozhodujte se hlavou

Buďte realisté a nenechte se opít rohlíkem. Pokud vám slibuje finanční poradce nereálné zisky, ohání se garantovaným zhodnocením a odkazuje se na minulý vývoj finančních trhů, buďte v další spolupráci velmi opatrní.

REKLAMA

6. Nátlak a časová tíseň do finančního poradenství nepatří

Známkou dobrého finančního poradce je nejen dochvilnost, ale také dostatek času, který vám dá k promyšlení návrhu a k rozhodnutí. Časová tíseň a nátlak do osobních financí nepatří. Dobrý poradce nepřichází s nabídkami, které musíte využít „teď nebo nikdy“.

7. Také detaily rozhodují, buďte zdravě kritičtí

Buďte aktivní, pokládejte dotazy, buďte na poradce přísní. O kvalitách poradenského servisu vypovídají i takové detaily, jako je dochvilnost finančního poradce. Nebojte se domluvit si schůzku u poradce v kanceláři nebo na neutrálním místě (například v klidné kavárně), finanční poradenství se již dávno nedělá na pohovce ve vašem obýváku.

8. Rozhoduje značka? Často ano…

Pracuje finanční poradce pro některou z velkých finančně poradenských firem? Jakou má reputaci a se kterými finančními institucemi spolupracuje? Jak dlouho firma na trhu působí a kolik ji reprezentuje finančních poradců? Hledejte reference, zkušenosti jiných i nezávislá ocenění, kterými se firmy chlubí.

9. Učení je u poradce základ

Nebojte se zeptat finančního poradce na jeho zkušenosti. Jak dlouho je v oboru? Jaké absolvoval kurzy a jaké je jeho vzdělání? Pamatujte, že finanční produkty se rychle mění a jen poradce, který je „v obraze“, vám může dobře poradit.

10. Můžete říci NE

Pamatujte: do uzavření smlouvy vás nikdo nemůže nutit. Pokud máte pochybnosti, zjistěte si více informací, zeptejte se na názor někoho znalého z vašeho okolí, vezměte si čas na rozmyšlenou. Pokud vás poradce nepřesvědčí, vždy můžete říci NE.

5× STOP: jak poznáte špatného finančního poradce?

  • neradí, prodává jeden nebo několik málo produktů
  • nenaslouchá vám, přichází s řešením hned na první schůzku
  • skrývá rizika, představuje jen výhody produktu
  • vyvíjí časový nátlak, nenechá vás vše si promyslet
  • slibuje nereálné

Loading

Vstoupit do diskuze 13 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • chk

    30 září, 2013

    Základem je, nenechat si radit od dvacetiletého cucáka s výučním listem.

    Odpovědět

  • Yersinia Pestis

    30 září, 2013

    Ale on by mi synovec přece špatně neporadil. A když se teď vydal na tu velkou kariéru a jednou bude uznávaným manažerem, tak mu přeci pomůžu…

    Odpovědět

  • Jan Sokol

    30 září, 2013

    A milí klienti, pak si prosím pamatujte – poradce, který tohle splní, doporučte! Já vím, že oni už všichni toho svého mají. A kdo chceme, aby na trhu zůstal a radil? Děkuji za souhrn, po 7i letech v oboru musím souhlasit. Každopádně to není jen o poradcích a jejich povinnostech…

    Odpovědět

  • 30 září, 2013

    Základem je vyhnout se všem těm rádoby poradcům. Jsou to prodejci vybraných finančních produktů. A ne právě těch, které většina lidí upřednostňuje.

    Na 90 % klienta okradou. Záměrně, z přesvědčení a z neznalosti, ze zoufalství.

    Tak například jakože poradci věčně omílané bláboly o investicích a důchodu. 90 % dlouhodobých rezervotvorných nikdy nedojde konce. Jenže lidi žijou dneškem, nechápou, že život se jim během 30 let 20× obrátí naruby. 90 % lidí vůbec investovat nechce, protože finančních ztrát se bojí víc než smrti a exekutora. Prodejní schopnosti rádoby poradců jim ale ukážou tu „správnou“ cestu k podílovým fondům s dynamickou strategií a poplatkem předplaceným na 30 let dopředu. Dokonce jsou na to rádoby poradci pyšní, protože životní cykly jsou prý 1000× lepší varianta než ižp. Smát se tomu, plakat nad tím?

    V oblasti distribuce finančních produktů (správné označení finančního jakože poradenství) vládne totální převis nabídky nad poptávkou. Je jasné, jak se v takovém prostředí podniká. Prostě kdo urve, ten má. Například skutečný zájem lidí o osobní pojištění (slušné krytí za rozumné pojistné, klient si smlouvu udrží léta, nezruší ji za pár let, protože se přestal bát rizik atd.) je nicotný v poměru k prodaným životkám. Nebýt daňových odpočtů, které jsou naprostým nesmyslem, tak poradci prodají tak 20 % životek.

    Odpovědět

  • Radek

    30 září, 2013

    Dámy a panové, už delší dobu pozoruji, že opravdu nemá tento server o čem psát…tento článek je toho bohužel zase důkazem. Je mě to líto…kdyby ti lidé co píší takové sračky, radši pracovali. Podle mě by udělali lépe.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    30 září, 2013

    Dovolím si tvrdit, že body 1 a 4 se vzájemně vylučují.

    Odpovědět

  • Pravda

    30 září, 2013

    Ondro, tve nazory tu nikoho nezajimaji.Vlastne nikde nikoho nezajimaji.

    Odpovědět

  • Radek

    1 října, 2013

    S tím nesouhlasím. Mě zajímají.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    2 října, 2013

    Tak to jsem asi prokoučoval:-)

    Odpovědět

  • Vít Suchý

    30 září, 2013

    já bych začal ještě nultým : kvalitní finanční poradce si účtuje předem jasnou sazbu za poradenství , ale rozhodně vám neprodá žádný finanční produkt, není přece žádný obchodní zástupce,který má příjem závislý na provizích z prodeje…

    Odpovědět

  • Pilatus

    30 září, 2013

    Pořád si zde pletete, kdo je poradce a kdo prodejce. Poradce je člověk, který má tomu odpovídající živnost. Poradenství je živnost volná. Poradce není vůbec nikde registrován a s ČNB nemá nic společného. Poradce vám poradí, kde koupit podílový fond za nulový nákupní poplatek, nebo kde získáte pojistku kalkulovanou bez provize. Bohužel toto u MLM ani POOL nenajdete. Zadarmo ale ani poradce nepracuje. Platí pravidlo toku peněz. Od finančního žraloka – jste prodejce. Od klienta – jste poradce. Mezi tím je ještě takový hybrid, kterému se říká „fee based“, ale to je takový advokát, který si nechá zaplatit z obou stran. Takže, hoši a děvčata. Pokud nepochopíte tuto jednoduchou pravdu, tak tady můžete psát co chcete. A vlak vám mezitím ujíždí. Papa…

    Odpovědět

  • Honza

    3 září, 2018

    To, co píšeš se vůbec netýký základího principu finančího poradenství. Je vidět, že Tvoje zájmy se točí hlavně kolem provize, potažmo vlastního zájmu. Každý, i sprostý kecal, Ti řekne, že klientův zájem je na prvním místě. To nejdůležitější je, že finanční poradenství není o produktu nebo způsobu odměňování, ale o strategii a pokud to nechápeš, ten vlak Tvojí zastávkou jen projíždí a Ty upaluj na autobus míří do jiné profese.

    Odpovědět

  • Jiří Vencl

    30 září, 2013

    Problém je poměrně jednoduchý. Dnes to dělá skoro každý a plně důvěřuje svému nadřízenému, kterému nejde o nic jiného, než o zisk. I když tak máte nějakého mladého <a title=„finanční poradce“ href=“Problém je poměrně jednoduchý. Dnes to dělá skoro každý a plně důvěřuje svému nadřízenému, kterému nejde o nic jiného, než o zisk. I když tak máte nějakého mladého finančního poradce v rodině nebo někoho, kdo vyrostl na striktní struktuře, nemusí vám poradit správně. Často ani oni nevědí, že nenabízejí to nejlepší a dělají to s nejlepším záměrem. „>finančního poradce</a> v rodině nebo někoho, kdo vyrostl na striktní struktuře, nemusí vám poradit správně. Často ani oni nevědí, že nenabízejí to nejlepší a dělají to s nejlepším záměrem.

    Odpovědět