CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

13. 06. 2019

1 komentář

Jak spoříme? Příliš konzervativně…

 

České domácnosti střádají poctivě a jejich majetek utěšeně roste. Umístění úspor je ale daleko větší problém. Většina z nich leží ve finančních nástrojích, které mají jedinou možnost: Prodělat.

Loading



 

Majetek domácností v základních finančních produktech dosáhl ke konci prvního čtvrtletí letošního roku částky 3 385,2 mld. Kč. Úspory domácností jsou ale ještě mnohem vyšší. Řada lidí investuje do zlata a dalších drahých kovů, do investičních nemovitostí či do alternativních investic. Pár miliard korun je také uloženo v akciích či dluhopisech, u nichž není možné získat přesné statistiky.

Tabulka 1: Rozložení majetku českých domácností (v mld. Kč za 1. čtvrtletí 2019)

Běžné účty 1108,7
Spořicí účty 723,1
Termínované vklady 224
Stavební spoření 341,3
Doplňkové penzijní spoření 477
Podílové fondy 511,1
Celkem 3385,2

Zdroj: ČNB, APS ČR, AKAT ČR

Více než 60 % prostředků českých domácností leží v bankách, přičemž přes polovinu z nich mají lidé uloženu na běžném účtu. Ovšem ani spořicí účty nejsou o mnoho lepší – většina z nich je úročena v řádu desetin procent. Inflaci překonávají z bankovních produktů jen vybrané dlouhodobější termínované vklady.

Specializované banky – stavební spořitelny – evidovaly podle České národní banky (ČNB) ke konci prvního čtvrtletí 341,3 mld. Kč. Stavební spořitelny těží především ze státního příspěvku, který pomáhá při optimálním využití tohoto produktu inkasovat výnos přesahující 3 % ročně. Klient ovšem musí spořit optimální částku 20 tis. Kč ročně po dobu 6 let (optimálně s využitím státního příspěvku za 7 let) a musí se vzdát možnosti s penězi po určitou dobu nakládat.

V posledních letech rostou investice do podílových fondů, které již překonaly 0,5 bil. Kč. Podílové fondy v současné době mohou nabídnout nadinflační zhodnocení, ovšem za cenu vyššího rizika. Vklady v nich nejsou na rozdíl od bankovních vkladů pojištěné a podléhají tržnímu riziku.

I v podílových fondech české domácnosti preferují spíše konzervativnější strategii ve vyvážených či dluhopisových fondech, nicméně váha akciových fondů s nejvyšším očekávaným zhodnocením (a nejvyšší kolísavostí hodnoty investice) postupně roste.

Tabulka 2: Objem prostředků domácností v podílových fondech (v mld. Kč za 1. čtvrtletí 2019)

Akciové fondy 111,8
Smíšené fondy 180,8
Dluhopisové fondy 127,2
Ostatní 91,3

Zdroj: AKAT ČR

Přibližně polovina české populace spoří na stáří s doplňkovým penzijním spořením. Zejména tvorba úspor na důchod je (či by alespoň měla být) dlouhodobý proces v řádu několika desetiletí. A na takto dlouhodobé spoření je vhodné využít zejména dynamické strategie.

Bohužel u penzijních společností stále většina lidí spoří v transformovaných fondech, které kromě státního příspěvku a pofidérní garance připsání nezáporného zhodnocení nemají co nabídnout. Zejména v dnešní době nízkých úrokových sazeb jsou v pasti a o překonání inflace nemůže být ani řeč. A to ještě minimálně na několik let dopředu.

Účastnické fondy získávají postupně zájem ze strany účastníků zejména díky nemožnosti vstoupit do fondů transformovaných. I tak je aktuálně v účastnických fondech pouze 13 % majetku uloženého u penzijních společností. A i z toho mála je třetina spořena v povinných konzervativních fondech, které mají stejné vyhlídky jako transformované fondy. V dynamických strategiích je investováno pouze 14,1 % všech prostředků účastníků doplňkového penzijního spoření.

Tabulka 3: Objem prostředků v doplňkovém penzijním spoření (v mld. Kč za 1. čtvrtletí 2019)

Transformované fondy 428,9
Dynamická strategie 7,9
Povinný konzervativní fond 18,7
Ostatní 29,4

Zdroj: APS ČR

Dlouhodobé investice by měly být spořeny převážně v dynamických investičních nástrojích. V České republice tomu tak ale není. V akciových podílových fondech a dynamických účastnických fondech doplňkového penzijního spoření je uloženo jen 3,5 % veškerého majetku domácností.

Část prostředků domácností je navíc i z důvodu nízkých úrokových sazeb a hledání „jisté alternativy“ uloženo v pochybných dluhopisech vydávaných buď rizikovými, nebo přímo podvodnými společnostmi. Lidé se bohužel v těchto případech často nechají zlákat fixním úrokem vysoko nad inflací – a již nevnímají riziko, že o své peníze mohou přijít. Řada domácností tak v dohledné době ztratí mnohdy i významnou část rodinných úspor.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Přemysl Mareš

    18 června, 2019

    Souhlasím naprosto se vším zde výše uvedeným.Dlouhodobý investor by se měl zajímat především o akciové fondy a to nejlépe globálního charakteru ve prospěch co nejvyšší diversifikace ať už sektorové či regionální.K dispozici jsou akciové fondy s označením Global nebo World-kdo chce tak si je najde.Podvodných invest.společností je opravdu dost a mnohé mají ve svém plánu již zakotveno a naplánováno,že jejich velkohubě propagovaný a vychvalovaný dluhopis prostě nikomu nesplatí.Je to případ v současnosti např. zločinného Petlasu s s jeho elektrokoly…Osobně sem zastáncem investičního zlatého pravidla a to ,žé do korporátních dluhopisů příliš vychvalovaných a nabízejících vysoké úroky nemá člověk nic nikdy investovat!!Oni tihle zloději vždy se budou ohánět tím,že neschopnost(jejich)není přece trestná a že oni měli jen ty nejlepší a nejčestnější úmysly,že jo?Přitom mají krach celého jimi tolik opěvovaného dluhopisu a s ním spojené zaručeně přece transparentní a jisté(sic!!) investice jasně naprogramován.Osobně sem jednou jedinkrát v životě a to s jedním jediným dluhopisem porušil mnou výše uvedené pravidlo investování a to u výše uvedeného Petlasu….a samozřejmé že po mé žádosti o předčasné splacení (25000 Kč)-reakce žádná,prostě hraje směšný Petlas mrtvého brouka a neobtěžuje se vůbec odpovědět a sdělit,že jím programově přímo naplánovaný krach investice s elektrokoly se stal realitou…zaplatili dvakrát úroky aby nalákali oblblého investora k zakoupení dalších podvodných křápů…

    Odpovědět