CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Petr Gola

25. 05. 2010

2 komentáře

Jak klesá penze v Německu?

 


 

Současně nastavený důchodový systém je v Česku, stejně jako v Německu, dlouhodobě neudržitelný. České penze klesají (v porovnání s průměrnou čistou mzdou) a klesat nadále budou. Ke stejnému trendu dochází ve všech zemích, kde je zaveden průběžný důchodový systém. V Německu státní penze rovněž klesá. Spoléhat se v budoucnosti pouze na stát, není rozumné v žádné vyspělé zemi.

Jak je vysoká průměrná penze v Německu?

Průměrná domácnost dvou penzistů má měsíčně v západoněmeckých spolkových zemích dispozici cca 1 900 €. V západoněmeckých spolkových zemích mají penzisté v průměru penzi značně vyšší  než ve východoněmeckých domácnostech. Osoby samostatně výdělečně činné mají v průměru nižší penzi než zaměstnanci.

Průměrný důchod mužů v Německu (za rok 2008) je:

  • 1 044 € (v západoněmeckých spolkových zemích)
  • 970 (ve východoněmeckých spolkových zemích)

Průměrný důchod žen v Německu (za rok 2008) je:

  • 826 € (v západoněmeckých spolkových zemích)
  • 473 € (ve východoněmeckých spolkových zemích)

Trendy v německém důchodovém systému

Výplata penzí německou státní pokladnu značně zatěžuje. Obdobný problém je i v Česku. Většina Němců narozených po roce 1950 v průměru dostane vyplaceno na penzi méně, než kolik do systému během svého aktivního života vložila (při dožití střední délky života a se započítáním inflace).

REKLAMA

V Německu se bude zvyšovat počet důchodců, jejichž důchod bude nižší než 60 % mediánu mzdy a budou se dle evropských kritérií považovat za chudé. Vlastní úspory a spoření jsou pro Němce nutností. Na penzi je nutné, v Německu i Česku, začít finančně myslet již v mladém věku.

  • Pokles státní penze

V Německu dochází k poklesu státní penze. V roce 2000 činila průměrná státní penze po zdanění 52,9 % průměrná čisté mzdy, v roce 2009 to bylo již pouze 50,2 %. Jenom pro zajímavost, v roce 1983 činila průměrná státní penze dokonce 64,9 % průměrné čisté mzdy. V dalších letech se očekává ještě rychlejší pokles.

  • Pozdější odchod do důchodu

Důchodový věk činí v Německu v současnosti 65 let pro muže i ženy. Dochází však k postupnému zvyšování na 67 let. Tato věková hranice bude platit pro muže i ženy narozené v roce 1964 a později. Další zvýšení důchodového věku není přitom nemožné.

Vyšší důchodový věk schválila např. Velká Británie (68 let). Přestože Němci nyní často odchází do předčasného důchodu, budou v roce 2020 v průměru pracovat o 3 roky déle než v současnosti.

REKLAMA

  • Důchodové pojištění se bude zvyšovat

V Německu v posledních letech dochází ke zvyšování důchodového pojištění placeného zaměstnavatelem a zaměstnancem. Od roku 2007 (platí i v roce 2010) činí důchodové pojištění 19,9 %. Zaměstnavatel na důchodovém  pojištění odvádí za svého zaměstnance 9,95 % z jeho hrubé mzdy. Zaměstnanec dále odvádí na důchodovém pojištění 9,95 % ze své hrubé mzdy. Ještě v roce 2006 činilo důchodové pojištění 19,5 %, v roce 2001 činilo důchodové pojištění 19,1 %, v roce 1993 činilo důchodové pojištění 17,5 %. Mimo důchodové pojištění odvádí zaměstnavatel i zaměstnanci v Německu však další pojistné, např.:

  • Znevýhodnění předčasných důchodů

Předčasné důchody jsou v Německu oblíbené. V současnosti lze např. odejít do předčasného  důchodu již v 60 letech, čehož hodně Němců využívá. Rozdíl mezi předčasnou penzí a řádnou starobní penzí se však rok od roku zvyšuje. Čerpání předčasné penze tak bude ještě více „sankciováno“ nižší penzí.

Jestliže nyní odejde Němec do důchodu v 60 letech, tak např. jeho penze činí 782 € místo 1 072 €, které by dostal při řádném odchodu do důchodu. Měsíční penze je tak nižší o 28 %. V budoucnu to bude i přes 33 %.

Mladí Němci se na stát nespoléhají

Dle nejnovějších průzkumů je drtivá většina mladých Němců smířená s tím, že budou mít nízkou státní penzi. Vlastní finanční zabezpečení na penzi je pro mladé občany velmi důležité. I v Německu začíná být nutností mít v penzi co nejvíce příjmů v důchodovém věku (státní penzi, vlastní úspory či příjem z nájmu…) a odcházet do důchodu bez dluhů.


Prameny:

  • Sozial Politik aktuell in Deutschland,
    Universität Duisburg-Essen
  • Deutsche-renteversicherung.de

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • hm

    28 května, 2010

    Čím dříve ta důchodová pyramida zkrachuje tím lépe.

    Odpovědět

  • Jarda

    10 června, 2010

    Nezkrachuje, budeme jen platit a skoro nic nedostávat. Krach státu nehrozí. Naše chudoba ano.

    Odpovědět