CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

01. 11. 2017

0 komentářů

InsureMyTesla: Revoluce v autopojištění?

 

Miliardář Elon Musk přináší se svou automobilkou Tesla revoluci v každém ohledu. Nyní se vrhl do autopojištění a představil InsureMyTesla. Způsobí zemětřesení i v této oblasti?

Loading



 

Pojištění je o riziku. Čím vyšší riziko pojišťovna podstupuje, tím vyšší pojistné si účtuje. Sníží-li se riziko, může jít i pojišťovna s cenou dolů. Naopak vzroste-li riziko, cena pojištění nepochybně stoupne. To platí u pojištění obecně a u autopojištění obzvlášť.

Autopojištění má dvě základní oblasti – povinné ručení a havarijní pojištění. Výše celkového vyplaceného pojistného plnění pojišťovnou závisí nejen na výši škody (od zdemolovaných vozidel a vozovky, přes léčebné výdaje, po náhrady za trvalé následky, za ušlý příjem a pro pozůstalé), ale také na četnosti pojistných událostí. A na tuto část sází Elon Musk s novým konceptem autopojištění InsureMyTesla.

InsureMyTesla aneb Autopilot chrání pojišťovnu

V letošním roce představený koncept InsureMyTesla má přinést slevu na autopojištění pro majitele elektromobilů Tesla. Za slevou stojí především vyšší bezpečnost zajištěná pokročilým autopilotem. Podle Úřadu pro bezpečnost na národních dálnicích (The National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) poklesl počet nehod automobilů Tesla od jeho instalování o 40 %. To přináší také přibližně 40% úsporu pro pojišťovny.

Pojišťovny zohledňují při výpočtu pojistného celou řadu faktorů – od ceny pojištěného vozu, přes bydliště, věk a další informace o majiteli vozu, které evropská legislativa (ještě?) nezakázala využívat a které mají statistický význam při odhadu četnosti škod, po značku automobilu. Značka automobilu je významná ale především při pojištění rizika krádeže, kde častější terče zlodějů získávají přirážku. Bezpečnost vozu zohledňována buď není vůbec, nebo jen minimálně.

REKLAMA

Bezpečnější vůz díky autopilotu přináší pojišťovně vyšší zisk. Pojistné je srovnatelné s méně bezpečnějšími vozy, ale pravděpodobnost způsobení dopravní nehody je nižší. Elon Musk proto vyjednal s pojišťovnami slevu pro majitele jeho vozů.

InsureMyTesla: Úspora?

Ve Spojených státech se Tesla spojila s Liberty Mutual Insurance. Ta na svých stránkách slibuje průměrnou úsporu na autopojištění pro majitele vozů Tesla ve výši 509 USD. Konkrétní ceny a úspory ovšem nelze jednoznačně zjistit. Přestože se jedná o tři modely (Model S, Model X a Model 3), není ceník k dispozici. O ceně rozhoduje i způsob užití automobilu a místo užívání či bydliště majitele a další okolnosti.

Reakce uživatelů Tesly zveřejněné v diskusi na TeslaMotorsClub.com jsou ovšem převážně negativní a nacenění pojištění často nevychází lépe než jiné pojistky… to potvrzují též publikovaná srovnání uživatelů na serveru electrek.co. Cenová revoluce se tak zatím neděje.

InsureMyTesla: Něco navíc

Základním lákadlem InsureMyTesla je několik výhod oproti ostatním pojistkám. V některých státech je v nabídce výměna vozu, pokud je jeho stáří do jednoho roku – u staršího se musí majitel spokojit s opravou. Při ní ovšem získá půjčení auta v rámci pojistky. I zde se ale podmínky liší podle státu, v němž provozovatel vozu žije a pojišťuje.

REKLAMA

Zdaleka ne všechny výhody jsou dostupné ve všech státech. Zato pojištění je dostupné nejen v 50 státech USA, ale také ve 20 dalších zemích. Jako první bylo spuštěno již v únoru letošního roku v Hong Kongu a v Austrálii.

Smutná budoucnost autopojištění?

Autopojištění má podle předpovědí černou budoucnost. Trh bude klesat. Důvodem jsou nejen auta s autonomním řízením, ale také nižší náklady na údržbu a opravy elektromobilů, které mohou být budoucností automobilového průmyslu.

KPMG předpokládá v příštích 25 letech pokles trhu autopojištění o 40 %. V roce 2040 přitom bude o 80 % méně dopravních nehod než dnes. Naopak vzrostou očekávané škody v průměru z téměř 14 tis. USD na přibližně 35 tis. USD.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *