CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Lukeš

27. 08. 2015

4 komentáře

Spoluúčast na havarijním pojištění si dobře spočítejte. Škoda vás může vyjít draho

 


 

Spoluúčastí se rozumí částka, kterou pojištěný zaplatí v případě jakékoli škodní události na vašem vozidle. Pojišťovna poté zaplatí zbytek fakturované částky z autoservisu.

Pro klienta při sjednávání smlouvy o havarijním pojištění je příjemné vyjednat si slevu na ročním pojistném a platit menší částku. Pro pojišťovny je zase výhodné „zbavit se“ nepříjemného papírování při nahlášení drobné škody. Proto bychom si měli ještě před návštěvou pojišťovny uvědomit, jakou má automobil pro nás hodnotu. V případě vyšší spoluúčasti nemá smysl nižší škodu na pojišťovnu hlásit, protože beztak nic nezaplatí. Tyto situace se stávají především v případech drobných škrábanců nebo nevydařené krádeže. A přesně takováto situace se stala našemu čtenáři.

Nechal své vozidlo zaparkované přes noc na parkovišti, a když se k němu ráno vrátil, zjistil, že s ním někdo manipuloval. Zloději poničili zámky u vozidla, odpojili zabezpečení řadicí páky a vypáčili spínací skříňku. Nastartovat pro ně takové vozidlo by byla již otázka sekund. Naštěstí je, ale někdo vyrušil a s vozidlem neodjeli. Druhý šok dostal majitel na pojišťovně, kde mu při posouzení škodní události byla oznámena nemilá skutečnost. Zloději mu na vozidle způsobili poškození ne vyšší než je jeho spoluúčast, a proto nedostane z havarijního pojištění ani korunu. Čas strávený na policii, pojišťovně a v autoservisu mu bohužel nikdo nezaplatí…

Chceme-li podobnému případu předejít, je rozumné si spočítat, jaká je zhruba šance, že se můžeme dostat do podobné situace. Měli bychom vědět, v jaké sféře zájmu pro zloděje se naše vozidlo pohybuje. Vyplatí se nám platit méně na havarijním pojištění s rizikem, že drobné škody budeme platit sami? Anebo si připlatíme na havarijním pojištění, a poté můžeme čekat, že nám pojišťovna proplatí škodu na vozidle?

Která vozidla se nejvíce kradou

Žebříčku nejkradenějších vozidel stále vévodí značky Audi, Volkswagen a Škoda (zejména Octavia a Superb). Nejmenší zájem mají zloději o japonské vozy Honda, Suzuki a Mazda.

REKLAMA

Loňský rok opět potvrdil trend, že se motorová vozidla kradou především kvůli náhradním dílům.  „Zloději se stále častěji zaměřují na starší vozidla. Z celkového počtu odcizených aut připadá 52 procent na auta ve věku 5 – 8 let, 22 procent krádeží se týká vozidel ve věku 10 – 15 let, naopak vozy do 4 let se na celkovém počtu loni podílely „jen“ z 13 procent. Zájem zlodějů míří již několik let na starší vozy, a to zejména kvůli náhradním dílům. Na ty jsou kradená auta v drtivé většině případů téměř okamžitě rozmontována a díly jsou dále rozprodávány,“ uvádí Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Česká pojišťovna se zaměřuje i na pojištění starších vozidel a nabízí jako jeden ze svých produktů Havarijní pojištění 6+, které poskytuje pojistné krytí za rozumnou cenu majitelům vozů starších šesti let. Jedná se o tzv. allriskové havarijní pojištění kryjící škody způsobené živelní událostí, odcizením, vandalismem a samozřejmě havárií.

Jakou spoluúčast by si měl klient zvolit

Důležitou otázkou každého klienta je, jakou spoluúčast by si měl u havarijního pojištění sjednat. K tomu se nám vyjádřil tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata: „Vždy je dobré uvážit, zda požaduji krytí i malých škod s tím, že jsem ochoten si za to něco připlatit, nebo naopak požaduji co nejlevnější pojistku a jsem ochoten akceptovat vyšší riziko. Tj. v případě pojistné události větší finanční náklady. Ne nadarmo se říká „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.““

České pojišťovny nabízejí většinou spoluúčast na havarijním pojištění od 0 procent až po 30 procent. Na dotaz, jakou spoluúčast si bere většina klientů, se shodly, že to bývá v rozmezí 3 – 5 procent. To je také pojištění, které nabízí nejrozumnější poměr cena/výkon.

REKLAMA

Pro příklad srovnání cen havarijního pojištění si můžete porovnat, jaký je rozdíl ceny při různé výši spoluúčasti u pojišťovny Kooperativa.

Roční havarijní pojištění modelu vozidla Škoda Rapid, 1.2 TSi, 66 kW, cena 333 900 Kč:

  • 0 %, minimálně 2000 Kč – 8557 Kč
  • 5 %, min. 5000 Kč – 6559 Kč
  • 10 %, min. 10 000 Kč – 5558 Kč

Podrobný rozpočet havarijního pojištění si můžete pro své vozidlo zvolit v šikovných kalkulačkách jednotlivých pojišťoven online z pohodlí domova.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Životní pojištění v hledáčku organizovaných podvodníků

Pojistných podvodů rok od roku přibývá. Největší počet podvodů je tradičně zaměřeno na pojištění motorových vozidel. Vynalézavost podvodníků ale nezná mezí a proto se v poslední době stále více setkáváme s podvody v úrazovém a životním pojištění. Podvádějí klienti, poradci, lékaři i rehabilitační pracovníci. Rozšiřovat se začaly i organizované pojistné podvody. 

Text: Jana Zámečníková

19. 01. 2016

Jiří Fialka: Lidem stále více záleží na krytí životních rizik

Na investiční životní pojištění padla tvrdší regulace. ČNB ho zakazuje prodávat „na spoření“, ČAP se dohodla na informační otevřenosti a ministerstvo financí zpřísňuje daňové zvýhodnění. Jak tato opatření dopadnou na pojišťovny a jejich klienty? Odpovídá Jiří Fialka, člen představenstva České pojišťovny odpovědný za životní pojištění.

Text: Petr Zámečník

14. 11. 2014

Ladislav Friedrich: Spoluúčast pacientů poroste

Stárnutí populace a nákladné moderní metody zdravotní péče. To jsou hlavní důvody, proč je nutný růst spoluúčasti pacientů. „Zabránit se tomu podle mého názoru nedá,“ říká Ladislav Friedrich, generální ředitel OZP v rozhovoru pro Investujeme.cz. Řešením může být soukromé pojištění.

Text: Petr Zámečník

24. 07. 2013


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • LubaH

    31 října, 2015

    Není nic jednoduššího než si havarijní pojištění spočítat tady http://www.klik­pojisteni.cz/ha­varijni-pojisteni/ a vzít do ruky kalkulačku, pak uvidíte, jestli se vám to vyplatí. Mně třeba jo a dost :)

    Odpovědět

  • pudelj

    4 září, 2018

    Žádné webové kalkulačky neexistují. Všechno to jsou podvodníci, kteří z vás tahají chráněné údaje a nutí vás do klepnutí na tlačítko „souhlasím (s eutanazií)“. Pak vám provedou triviální výpočet bez záruky. Podvodníci. Jestli znáte nějakou skutečnou webovou kalkulačku, sem s ní. Vsadil bych se, že žádná není.

    Odpovědět

  • Srovnání POV a HAV s maximálními slevami

    17 července, 2020

    Mám Sjednávač 🙂 natažená veškerá POV a HAV s maximálním slevami od pojišťoven. Na požádání předvedu 🙂

    Odpovědět

  • Lucie Hošková

    25 června, 2018

    Dobrý den,je spoluúčast 5000,- s dph nebo bez? Je to konečná částka,nebo se k tomu bude ještě přičítat 21%daň. Děkuji

    Odpovědět