CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Fincentrum & Forbes Investicí roku 2018 se stal J&T MONEY CZK

 

Vítězem devátého ročníku analýzy českého investičního trhu Fincentrum & Forbes Investice roku 2018 se stal smíšený otevřený podílový fond J&T Money CZK. Fondu pomohla k vítězství především nízká volatilita.

Loading



 

Celkem bylo v rámci Fincentrum & Forbes Investice roku 2018 hodnoceno 975 fondů. Cizoměnové investice i v letošním ročníku negativně ovlivnilo posílení české koruny. Dařilo se především fondům zaměřeným na Brazílii, Rusko a Thajsko. Zaostávalo naopak Turecko, Velká Británie či Itálie. Mezi sektory zářily drahé kovy a technologie.

Metodika analýzy

Základem hodnocení fondů v rámci Fincentrum & Forbes Investice roku 2018 jsou celkové výnosy v českých korunách a čistý výnos se zohledněním vstupních a výstupních poplatků. Odečtením hodnoty bezrizikové míry získáme tzv. nadvýnos, který ukazuje přidanou hodnotu fondu vůči bezrizikové investici na finančním trhu.

Každému fondu je následně vypočítávána celková roční volatilita, která vstupuje společně s nadvýnosem do výpočtu takzvaného Sharpeho poměru (Sharpe Ratio). Výsledkem je míra čistého nadvýnosu v přepočtu na jednotku celkového rizika, která umožňuje srovnat fondy napříč kategoriemi a stanovit konečné pořadí.

V roce 2018 bylo podle České národní banky (ČNB) 2 022 domácích otevřených investičních fondů a srovnatelných zahraničních investičních fondů určených k veřejné nabídce v ČR. Analýza investičního trhu hodnotila celkem 643 podílových fondů a 332 jejich dalších měnových tříd nabízených běžným spotřebitelům v České republice v roce 2018, které splnily následující kritéria:

–              fond je určen pro retailovou klientelu a bylo možné do něj vstoupit na konci roku 2015 a vystoupit na konci roku 2018, u fondu nebyly na neobvykle dlouhou dobu pozastaveny odkupy (tedy ne uzavřené tranše zajištěných fondů nebo speciální fondy kvalifikovaných investorů);

–              fond je veřejně nabízen, je dostupný retailovým klientům a k fondu jsou volně dostupné jednoznačné informace včetně historických hodnot NAV;

–              do fondu je možné investovat jak jednorázově, tak pravidelně s měsíční frekvencí, minimální jednorázová investice musí být nižší nebo rovna 100 000 Kč, minimální pravidelná měsíční investice do fondu musí být nižší nebo rovna 1 000 Kč, přičemž první investice může být vyšší až do úrovně 5 000 Kč.

Výsledky analýzy Investice roku 2018

Nejlepších výsledků v letošním hodnocení Fincentrum & Forbes Investice roku dosáhl smíšený otevřený podílový fond J&T Money CZK. Tento fond se po roční pauze opět vrátil do čela kategorie Smíšený fond. Progresivním dluhopisovým fondům kraloval fond HSBC Global Investment Funds – Brazil Bond. Mezi akciovými fondy zazářil v roce 2018 fond Franklin Templeton Investment Funds Templeton Thailand Fund.

V letošním ročníku se stejně jako v loňském roce nevyhlašovali vítězové v kategorii Konzervativní krátkodobý fond, Konzervativní dluhopisový fond, Progresivní krátkodobý fond a Zajištěný fond, protože ani jeden z fondů nedosáhl kladného nadvýnosu.

Divokou kartou Forbes se stal podílový fond Allianz Global Artifical Intelligence (ISIN: LU1641601064). Fond investuje do akcií světových společností, jejichž podnikání bude mít prospěch z vývoje umělé inteligence nebo v současné době s jejím vývojem souvisí.

„Líbí se nám zaměření fondu na investice do akcií mezinárodních firem, které podnikají v oblasti umělé inteligence. Jeho portfolio obsahuje akcie společností jako je SalesForce, Square nebo Nvidia. Je to oblast, které dlouhodobě věříme a sledujeme,“ říká Michael Mareš, šéfredaktor Forbes Next, čtvrtletníku zaměřeném na inovace a moderní technologie.

Divoká karta neslouží jako investiční doporučení, ale informuje o zajímavých fondech s neobvyklou strategií.

Kompletní přehled výsledků Fincentrum & Forbes Investice roku 

Kategorie Vítězný fond Hrubý výnos Nadvýnos Nadvýnos / riziko
Progresivní dluhopisový fond 2018 HSBC Global Investment Funds Brazil Bond 15,10 % 12,97 % 0,65
Akciový fond 2018 Franklin Templeton Investment Funds Templeton Thailand Fund 12,37 % 9,37 % 0,66
Smíšený fond 2018 J&T Money CZK 3,41 % 1,21 % 1,42
Investice roku 2018 (hlavní cena) J&T Money CZK

Progresivní dluhopisový fond 2018

HSBC Global Investment Funds – Brazil Bond (ISIN: LU0254978488)

Fond investuje převážně do dluhopisů vysoké i nižší kvality či podobných cenných papírů souvisejících s Brazílií. Až 100 % svých aktiv může investovat do dluhopisů nebo obdobných cenných papírů emitovaných nebo garantovaných brazilskou vládou, vládními agenturami nebo brazilskými společnostmi denominovaných především v brazilské měně real. Fond nemusí být vhodný pro investory, kteří plánují získat zpět své investované prostředky do pěti let.

Komentář odborníka: „ Dluhopisové fondy to v posledních letech neměly jednoduché. Dlouhodobě uvolněná měnová politika srazila výnosy i spekulativních dluhopisů tak nízku, že na dluhopisovém trhu už skoro rok nebylo kam investovat. Postupně rostoucí sazby Fedu naštěstí vrací trh do situace, kdy lze za zapůůjčený kapitál získat nějakou odměnu. Návrat k normálu je však logcky provázen poklesem z přepálených cen dříve emitovaných dluhopisů. Většina dluhopisových fondů za poslední tři roky tak obtížně vydělalal na své náklady, natož aby něco vydělaly investorům. Výjimku tvořily dluhopisy zemí, které si před počátkem sledovaného období prošly krizí a poté získaly zpět důvěru investorů. To je i případ Brazílie.“

Akciový fond 2018

Franklin Templeton Investment Funds Templeton Thailand Fund (ISIN: LU0078275988)

Fond usiluje o dlouhodobé kapitálové zhodnocování investováním především do majetkových cenných papírů společností, které vznikly v Thajsku nebo v něm provozují své hlavní obchodní aktivity. Rozvíjející se trhy historicky podléhají výrazným cenovým pohybům, často většího rozsahu než akciové trhy celkově, proto může výkonnost tohoto fondu v poměrně krátkých časových intervalech výrazně kolísat. Mezi další významná rizika patří měnové riziko, riziko rozvíjejících se trhů a riziko likvidity.

Komentář odborníka: „Korekce cen akcií v závěru minulého roku, smazala i významnou část posledních výnosů většiny akciových fondů z roku 2017 a z tříletých výnosů tak mnoho nezbylo. Nejlepšího tříletého výkonu tak mohly dosáhnout zejména fondy, které z nějakého důvodu zmeškaly růst, kterým obecně akciové trhy prošly po roce 2011. Mezi takové důvody patřily např. ekonomické sankce a provázanost ekonomiky s vývojem konkrétní komodity s nepříznivým vývojem (případ Ruska) nebo politick ánejistota v důsledku domácích událostí (Thajsko). Právě Thajsko tak za poslední tři roky prošlo silným růstem akciového trhu bez výraznějších výkyvů, kdy dohánělo promeškaný boom na akcivovém trhu.“

Smíšený fond 2018

J&T Money CZK (ISIN: CZ0008473808)

Cílem investiční politiky vítězného fondu je dosažení dlouhodobého kapitálového růstu a zhodnocování aktiv nad úrovní výnosu bankovních vkladů především prostřednictvím investic do dluhových cenných papírů, nástrojů peněžního trhu včetně směnek, termínovaných vkladů a dalších finančních instrumentů. Fond není ve výběru dluhopisů omezován kategorií emitenta, mírou modifikované durace dluhopisového portfolia, ani požadavky na hodnocení kvality držených dluhopisů (rating). Fond je určen investorům, kteří se chtějí podílet na investičních nápadech skupiny J&T a kteří požadují výnos přesahující zhodnocení bankovních vkladů.

Komentář odborníka: „Fond je zaměřen zejména investiční nápady skupiny J&T, do kterých investuje prostřednictvím dluhových cenných papírů, jejichž emisi často sama supina J&T aranžuje. Fond však obsahuje také korporátní dluhopisy ze zahraničních trhů a drobnou pozici v realitním fondu. Fond dosahuje nízké volatility zejména prooto, že významná část portfolia je tvořena dluhopisy, do nichž obvykle investují privátní investoři, kteří drží tyto dluhopisy do splatnosti. Druhou stranou mince nižší volatility je fakt, že fond může obsahovat koncentrovaná rizika projektů skupiny J&T.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

investice roku výsledky 2019

Na začátku února se předávaly ceny za investice roku

Investice roku je takové ohlédnutí a zhodnocení uplynulého investičního roku. Sofistikovaná metoda hodnotí investiční fondy za minulý rok a to nejen z hlediska výnosnosti, ale i z  pohledu postoje k riziku a k celkové úspěšnosti porážet benchmark na trhu. Vyhlášení těch nejlepších investičních fondů za rok 2019 […]

Text: Hana Bartušková

14. 02. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *