CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Fincentrum & Forbes Investicí roku 2017 se stal J&T Bond CZK

 

Osmý ročník analýzy českého investičního trhu s názvem Fincentrum & Forbes Investice roku 2017 přinesl vítězství smíšenému fondu J&T Bond CZK. Fond zvítězil především díky nízké volatilitě a přijatelnému výnosu, který překročil 5 %.

Loading



 

Celkem bylo v rámci Fincentrum & Forbes Investice roku 2017 hodnoceno 631 fondů. Cizoměnové investice negativně ovlivnilo posílení české koruny. Na své si nepřišly ani konzervativní fondy. Na rozdíl od Turecka, Středního východu či Brazílie se dařilo Japonsku, Rusku a Střední Evropě. Mezi sektory zářily technologie.

Metodika analýzy

Základem hodnocení fondů v rámci Fincentrum & Forbes Investice roku 2017 jsou celkové výnosy v českých korunách a čistý výnos se zohledněním vstupních a výstupních poplatků. Odečtením hodnoty bezrizikové míry získáme tzv. nadvýnos, který ukazuje přidanou hodnotu fondu vůči bezrizikové investici na finančním trhu.

Každému fondu je následně vypočítávána celková roční volatilita, která vstupuje společně s nadvýnosem do výpočtu takzvaného Sharpeho poměru (Sharpe Ratio). Výsledkem je míra čistého nadvýnosu  v přepočtu na jednotku celkového rizika, která umožňuje srovnat fondy napříč kategoriemi a stanovit konečné pořadí.

V roce 2017 bylo podle České národní banky (ČNB) 1758 domácích otevřených investičních fondů a srovnatelných zahraničních investičních fondů určených k veřejné nabídce v ČR. Analýza investičního trhu hodnotila celkem 631podílových fondů a 316 jejich dalších měnových tříd nabízených běžným spotřebitelům v České republice v roce 2017, které splnily následující kritéria:

–              fond je určen pro retailovou klientelu a bylo možné do něj vstoupit na konci roku 2014 a vystoupit na konci roku 2017, u fondu nebyly na neobvykle dlouhou dobu pozastaveny odkupy (tedy ne uzavřené tranše zajištěných fondů nebo speciální fondy kvalifikovaných investorů);

–              fond je veřejně nabízen, je dostupný retailovým klientům a k fondu jsou volně dostupné jednoznačné informace včetně historických hodnot NAV;

–              do fondu je možné investovat jak jednorázově, tak pravidelně s měsíční frekvencí, minimální jednorázová investice musí být nižší nebo rovna 100 000 Kč, minimální pravidelná měsíční investice do fondu musí být nižší nebo rovna 1 000 Kč, přičemž první investice může být vyšší až do úrovně 5 000 Kč.

Výsledky analýzy Investice roku 2017

Nejlépe si v letošním hodnocení Fincentrum & Forbes Investice roku vedl smíšený otevřený podílový fond J&T Bond CZK. V kategorii Smíšený fond překonal i dvojnásobného vítěze ze stejné skupiny fond J&T Money. Kategorii Progresivní dluhopisový fond roku vyhrál ČS korporátní dluhopisový otevřený podílový fond. Akciovým fondům v roce 2017 kraloval fond Parvest Equity Japan Small CAP.

V letošním ročníku se nevyhlašovali vítězové v kategorii Konzervativní krátkodobý fond, Konzervativní dluhopisový fond, Progresivní krátkodobý fond a Zajištěný fond, protože ani jeden z fondů nedosáhl kladného nadvýnosu.

Divokou kartou Forbes se stal Fidelity Funds – ASEAN Fund (ISIN: LU0048573645). Fond investuje do rozvíjejících se trhů, které mohou být méně stabilní než jiné rozvinutější trhy. Největší část portfolia směřuje do akcií společností kótovaných na burzách cenných papírů jihovýchodní Asie.

Singapur, Thajsko, Malajsie, Filipíny a Indonésie. To jsou země, kde nejvíce nakupuje firemní akcie ASEAN Fund, náležící do rodiny Fidelity, jenž si loni připsal zhodnocení 26 %. Největší váhu v portfoliu přitom mají finance, průmysl, spotřební zboží a nemovitosti. Světová banka nedávno potvrdila pozitivní odhady na výkon ekonomik zemí jihovýchodní Asie i v letošním roce, přičemž očekává růst regionu o 6,2 procenta. Dopředu ho táhne export, zdravý trh práce a sází na něj dlouhodobě také splátkový Home Credit s kořeny v Česku. Ve Forbesu se držíme toho, že Divoká karta má být trochu divoká,“ uvedl ke svému výběru časopis Forbes.

Divoká karta neslouží jako investiční doporučení, ale informuje o zajímavých fondech s neobvyklou strategií.

Kompletní přehled výsledků Fincentrum & Forbes Investice roku 

Kategorie Vítězný fond Hrubý výnos Nadvýnos Nadvýnos / riziko
Progresivní dluhopisový fond 2017 ČS korporátní 4,04 % 1,49 % 0,66
Akciový fond 2017 Parvest Equity Japan Small CAP 21,06 % 16,91 % 0,92
Smíšený fond 2017 J&T Bond CZK 5,55 % 2,31 % 1,20
Investice roku 2017 (hlavní cena) J&T Bond CZK

Progresivní dluhopisový fond 2017

ČS korporátní dluhopisový otevřený podílový fond (ISIN: CZ0008472230)

Fond investuje s cílem dlouhodobě překonávat výnosy střednědobých státních dluhopisů ČR prostřednictvím investic do firemních dluhopisů. Snahou je dosáhnout nadvýnosu především díky investicím do korporátních dluhopisů na investičním a spekulativním stupni, které poskytují vyšší výnos než dluhopisy státní, při zvýšeném riziku. Významným zdrojem příjmů fondu jsou především úrokové výnosy z dluhových instrumentů. Všechny dluhopisy musí být obchodovány na evropských nebo amerických burzách, kde se klade vyšší požadavek na transparentnost hospodaření emitentů. U fondu je aktivně řízené měnové zajištění.

Komentář odborníka: „Dluhopisové fondy trpěly uvolněnou politikou hlavních centrálních bank, které držely své sazby poblíž nuly či v záporných hodnotách a nebylo tak kde brát výnos. Pouze více rizikové dluhopisy investorům alespoň nějaký výnos přinášely, avšak relativně nízký vzhledem k podstupovanému riziku. Na konci roku 2014 došlo k propadu cen rizikových dluhopisů, který byl spojen i s mírnou korekcí na akciových trzích, přičemž nejvíce byly zasaženy dluhopisy z komoditně orientovaných států. Např. ruské dluhopisy propadly více než 10 %, když propad cen ropy (následovaný ruským rublem) vedl ruskou centrální banku ke zvýšení úrokových sazeb. Ceny dluhopisů se pak rychle zotavily a dále již byl vývoj do konce roku 2017 relativně poklidný.“

Akciový fond 2017

PARVEST EQUITY JAPAN SMALL CAP (ISIN: LU0069970746)

Fond usiluje o zvýšení hodnoty svého majetku ve střednědobém horizontu investováním do akcií malých japonských společností a/nebo malých společností působících v Japonsku. Je řízen aktivně, proto může investovat do cenných papírů, které nejsou zahrnuty do indexu Russel Nomura Small Caps (RI).

Komentář odborníka: „Japonská centrální banka (BoJ) v posledních desetiletích nedělá nic jiného, než že se snaží stimulovat k růstu domácí inflaci a podpořit vývoj ekonomiky. Její prakticky nepřetržitá uvolněná měnová politika však dlouho nenesla žádné výsledky a nákupy aktiv došly tak daleko, že BoJ postupně nakoupila i významnou část domácích akcií. Zejména aktivita BoJ tedy postupně vedla k růstu cen japonských akcií na nová historická maxima.“

Smíšený fond 2017

J&T BOND CZK (ISIN: CZ0008473634)

Cílem investiční politiky vítězného fondu je dosažení kapitálového růstu v dlouhodobém horizontu zejména prostřednictvím investic do dluhopisů včetně instrumentů s vyšším investorským rizikem. Fond není ve výběru dluhopisů vázán žádným indexem, není omezován kategorií emitenta, mírou durace portfolia ani požadavky na hodnocení kvality dluhopisů (rating) a ve fondu je možná vysoká koncentrace jednotlivých druhů aktiv. Do fondu jsou pořizovány investiční nástroje, které drží nebo si je ochotna koupit sama skupina J&T. Fond je určen zejména dlouhodobým investorům, kteří požadují výnos výrazně přesahující zhodnocení bankovních vkladů, ale kteří jsou schopni tolerovat a finančně unést i krátkodobé ztráty.

Komentář odborníka: „Fond je zaměřen zejména na investiční nápady skupiny J&T, do kterých investuje především prostřednictvím dluhopisů, které často sama skupina J&T aranžuje. Fond však obsahuje také korporátní dluhopisy ze zahraničních trhů a je v menší míře doplněn několika investičními fondy zaměřenými aktuálně např. na konvertibilní dluhopisy či dluhopisy z rozvíjejících se trhů. Protože je významná část portfolia tvořena dluhopisy, do nichž obvykle investují privátní investoři, kteří drží tyto dluhopisy do splatnosti, nedosahuje portfolio nikterak vysoké volatility. Druhou stranou mince nižší volatility a doposud stabilního výnosu je fakt, že fond může obsahovat koncentrovaná rizika projektů skupiny J&T.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *