CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Dnes jedná ČNB: Máme se připravit na ještě nižší úrokové sazby?

 

Dnes zasedá bankovní rada ČNB a výsledek měnověpolitického jednání by měl být znám po třetí hodině odpoledne. Při posledním zasedání bankovní rada snižovala základní úrokové sazby, přičemž členové rady už dříve naznačili, že se dalšího snižování rozhodně bát nebudou.

Loading



 

Jaké jsou ekonomické předpovědi pro ČR

Snižování nahrávají především ekonomické předpovědi dalšího vývoje, které nejsou právě příznivé. Průmyslová produkce v březnu poklesla o 14,8 %, ještě větší propad je předpokládán v dubnu, vliv uvolňujících se opatření proti koronaviru se v průmyslové výrobě odrazí nejspíše až během května nebo později. Restriktivní opatření implementované během března také omezila dosavadní letošní růst maloobchodních tržeb. A budou mít nejspíše vliv i na další snižování celkové produkce během druhého čtvrtletí letošního roku.

Nezaměstnanost v ČR zatím v březnu spíše stagnovala a vyhoupla se na pouhých 3,2 %. Je ale mylné předpokládat, že se protikoronavirová opatření v březnu promítnou tak brzy i na pracovním trhu. S velkou pravděpodobností teprve koncem března předávala personální oddělení výpovědi. A nezaměstnanost se tak bude zvyšovat až během následujících měsíců.

Dle aktuálních údajů byl tak propad českého HDP během prvního čtvrtletí na úrovni – 3,1 % a celkový propad za letošní rok se odhaduje na – 7 %. I to je možná dost optimistický odhad, který počítá s obnovením ekonomiky v druhém pololetí. A také s výrazným růstem v následujícím roce.

Co vše ovlivní rozhodování bankovní rady

Každopádně ale zhoršení ekonomických předpovědí nahrává spekulacím, že se ČNB pokusí dále podpořit českou ekonomiku a vytáhne o půl procentního bodu nižší úrokové sazby. Většina analytiků tak očekává pokles základní úrokové sazby z 1 % na 0,5 %. Zároveň se nedá moc předpokládat, že by česká centrální banka sáhla v tuto chvíli po měnových intervencích nebo po nestandardních nástrojích kvantitativního uvolňování.

REKLAMA

Snižování úrokových sazeb může mít dále vliv na klientské úrokové sazby na bankovních přepážkách. Už v dubnu některé z bank přistoupily ke snižování hypotečních sazeb a řada bank také začala snižovat úroky na běžných i spořicích účtech. Což je špatná zpráva pro vaše konzervativní investice uložené právě v těchto finančních produktech. Spolu s velkou volatilitou na akciových trzích to vypadá, že osobní investice zrovna neprožívají zlaté období.

Průzkum ukázal, že řada klientů poradenských společností v tuto chvíli řeší spíše výši své finanční rezervy a odklad splátek úvěrů, případně využití již uzavřených produktů životního pojištění. Výkyvy na tuzemských i globálních trzích přináší značnou nejistotu a každý není dostatečně zkušeným investorem, aby právě teď dokázal profitovat z poklesu cen. Konzervativní investoři se ani nemůžou spolehnout na klasické spořicí bankovní produkty, protože i u nich bude vlivem měnové politiky výnos dále klesat.

Začne ČNB kvantitativně uvolňovat?

Pokud se do toho navíc obuje ČNB a začne využívat nově svěřené nástroje monetární politiky, následná monetizace dluhu a rostoucí inflace dokáže s osobními investicemi řádně hnout. Je ovšem pravdou, že tak daleko se ČNB zatím asi nechystá. Navíc v uplynulých dnech se například německý ústavní soud vyjádřil proti německé centrální bance a její účasti na kvantitativním uvolňování ECB. Celková atmosféra tak zatím neodpovídá masivnímu použití kvantitativního uvolňování ani na českém trhu.

Ke snížení sazeb ale nejspíše dojde. A myslíte, že nás v brzké budoucnosti čekají nulové nebo dokonce záporné sazby?


Edit: ČNB nakonec sáhla po větším snížení, než se čekalo, a snížila 2T repo sazbu na 0,25 %. Dále pak snížila lombardní sazby na 1 % a diskontní sazba zůstala na 0,05 %. Sazby jsou platné od 11. května.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Je čas vytáhnout peníze z repofondu?

Conseq Investment Management se rozhodl přinést na trh Repofond, peněžní trh s výnosem vázaným na úrokovou sazbu České národní banky (ČNB). Využití našel jak v rodinách, firmách, vesnicích, tak i u investorů, kteří hledali výhodnější podmínky pro uložení kapitálu, než na spořícím účtu. Je ale dnům repofondu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *