CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

10. 05. 2016

0 komentářů

GE Money Bank odchází… přivítejte MONETA Money Bank

 


 

Pražskou burzu obohatila nová emise. V pátek 6. 5. 2016 byly přijaty akcie MONETA Money Bank k podmíněnému obchodování. V primární emisi (IPO) byly akcie upsány za cenu 68 Kč, což představuje minimální cenu z původního cenového rozpětí nabídky 68 Kč až 85 Kč. To ocenilo banku na 34,75 mld. Kč. IPO efekt se sice nedostavil příliš silný, ale dosud cena akcií pod úvodní hladinu nepoklesla. V prvních třech dnech obchodování se nejníže dostala na 68,05 Kč a ihned po zahájení obchodování atakovala cenu 71 Kč/akcii.

Logo GE Money Bank zatím visí na naprosté většině poboček. Nyní banka zahajuje rebranding a postupně bude přibývat poboček označených MONETA Money Bank. Pro klienty se ale nic významného v dohledné době nestane. Není třeba měnit uzavřené smlouvy pod hlavičkou GE Money Bank, které budou i nadále platné. Přesto se strategie banky bude vyvíjet. Zaměří se více na drobné podniky a během následujících měsíců chce představit nové produkty.

Akcie na pražské burze

10. 5. 2016 bylo na pražské burze ukončeno podmíněné obchodování a zahájeno standardní obchodování. Hlavním rozdílem pro investory je především zapojení 5 tvůrců trhu, kteří zajišťují likviditu. Nejaktivnější byl první obchodní den (v pátek 6. 5. 2016) s podmíněným obchodováním, kdy byl zobchodován objem odpovídající 12 % volných akcií. General Electric (GE) prodala v primární emisi 51 % akcií. Zavázala se dalších 49 % neuvolnit dříve než za 6 měsíců.

Koncem května by se MONETA Money Bank měla ocitnout v burzovním indexu PX s váhou cca 10 %, pokud si udrží současnou tržní kapitalizaci. Petr Koblic zároveň předpokládá, že bude v dohledné době zařazena i do indexu MSCI Emerging Markets, který slouží jako vodítkem a benchmarkem institucionálních investorů umísťujících peníze i v České republice.

Aktuální cena akcií MONETA Money Bank se nejčastěji pohybuje mezi 69 Kč a 71 Kč. Potenciál k růstu ale má. „MONETu doporučujeme KUPOVAT s 6M cílovou cenou na úrovni CZK 83/akcie, což znamená 22% potenciál růstu oproti IPO ceně,“ uvádí Václav Kmínek, analytik Patria Research.

REKLAMA

Michal Křikava, analytik Fio banky, ještě před IPO považoval za adekvátní cenu 75 Kč až 80 Kč/akcii, tedy i z tohoto pohledu akcie skrývá růstový potenciál. Ještě vyšší ocenění před vstupem MONETY na burzu viděl též Miroslav Frayer, analytik Komerční banky, který za odpovídající považoval 74 Kč až 85 Kč/akcii.

Klienty změny nečekají

Klienti MONETA Money Bank se v dohledné době převratných změn obávat nemusí. Prodej banky byl plánovaný již přes rok a jeho důvodem nebyly špatné hospodářské výsledky, které naopak byly velmi dobré i v období finanční krize. Prodej banky byl dán strategickým rozhodnutím Genaral Electric soustředit se na průmyslová odvětví a vystoupit z finančního sektoru. I proto se žádné převratné změny v zaměření banky nechystají.

MONETA Money Bank je v současnosti hodně silná v segmentu retailových klientů. Tomu se chce věnovat i nadále. Posílit chce ale oblast menších a středních podniků. Tomáš Spurný, generální ředitel MONETA Money Bank, zdůraznil zaměření na zemědělskou výrobu, kde již třetím rokem upevňuje svou pozici.

Zemědělství je tradiční oblastí banky – vždyť GE ji založila na Agrobance, jejíž zdravou část v roce 1998 odkoupila i se státními zárukami za 0,5 mld. Kč z nucené správy. Následně v závěru roku 2010 vyměnila své pohledávky v řádu desítek milionů korun vůči „nezdravé“ části Agrobanky za její akcie. „V tomto případě se nejedná o snahu získat podíl v Agrobance, ale o součást naplňování dohody o narovnání s cílem ukončit dlouholeté soudní spory a ukončit existenci Agrobanky likvidací,“ uvedl tehdy pro server Týden.cz někdejší ředitel komunikace Roman Frkous.

REKLAMA

Banka oznámila, že kromě rebrandingu za 150 až 200 mil. Kč připravuje i nové produkty. Pravděpodobně v souvislosti s „posílením retailové platformy banky pomocí pokračujícího zaměření na úspěšnou cenovou politiku,“ jak uvádí v tiskovém materiálu. MONETA Money Bank ve srovnání s trojicí největších českých bank již dnes vyniká nadprůměrnou rentabilitou aktiv i ziskovostí. A v tomto směru chce i nadále pokračovat – což je dobrá zpráva pro akcionáře, ovšem klienti z toho nadšeni být příliš nemohou. Na druhou stranu jsou na vyšší ceny bankovních služeb zvyklí již nyní.

Jednou z oblastí, kterou bude MONETA Money Bank mnohem více prosazovat, budou hypoteční úvěry. Těm se pod značkou GE spíše vyhýbala a byla až přehnaně obezřetná s ohledem na americké zkušenosti jejího vlastníka na hypotečním trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *