CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Pavel Drahotský

30. 05. 2016

0 komentářů

Rozeznáte kukuřici od ropy?

 


 

Nakupovat komodity můžete podobně jako akcie či dluhopisy. Trh s komoditami však může být velmi nestabilní a může docházet ke značným cenovým výkyvům. Proto by si nezkušení investoři měli nejprve vyhradit čas a seznámit se se všemi riziky obchodování s komoditami.

Pro obchodování s komoditami platí čtyři body:

  1. Politika: komodity jsou ovlivňovány politickou situací v místě jejich zdroje. Uvědomte si, že 65 % ropných zdrojů OPEC pochází ze zemí Blízkého východu a 30 % kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny. Geopolitické problémy v těchto regionech mají dopad na nabídku a tedy i na ceny komodit.
  2. Žádný výnos: oproti akciím a dluhopisům nepředstavuje vlastnictví komodit včetně zlata žádný stabilní příjem v podobě dividend nebo úroků.
  3. Cena a atraktivita komodit závisí na dostupnosti jednotlivých surovin. Na trhu s převisem nabídky lze nejnižší cenu najít na spotovém trhu, později budou komodity dražší. Postupem času dochází k rozmělnění návratnosti investice díky tomu, že dochází k negativním výnosům.
  4. Převoz a skladování jsou další dvě složky, určující cenu hmotných komodit.

Komodity vypadají jako rizikovější investice, právě nestabilita trhu z nich dělá zajímavý prostředek obchodování, který vám může při respektování všech rizik přinést zisk.

To, jak přistupujete k trhu s komoditami, závisí na tom, jaký typ investora jste. Firemní obchody nebo obchodování s komoditami ve velkém probíhá prostřednictvím komoditních burz, např. New York Mercantile Exchange (NYMEX) nebo London Metals Exchange (LME).

Jako drobní investoři můžete sice nakupovat materiální komodity, ale pokud nechcete koupit jen pár zlatých mincí, není to zrovna praktické, pokud nemáte k dispozici vhodné prostory, kam byste mohli uložit tunu olova nebo tanker ropy. Proto většina drobných komoditních investorů obchoduje na komoditních trzích pomocí derivátů, například ETF, futures nebo CFD.

REKLAMA

ETF (Exchange-Traded Funds) jsou fondy, které se obchodují na burze v podstatě stejně jako akcie. Každý ETF obvykle sleduje konkrétní komoditu nebo jejich skupinu. Drobní investoři si je oblíbili, protože jejich prostřednictvím mohou obchodovat na trhu komodit, aniž by museli podkladovou komoditu skutečně fyzicky vlastnit.

Jednou z nejstarších forem derivátů jsou futures, které jsou dalším oblíbeným nástrojem obchodování s komoditami. Futures kontrakty s oblibou využívali farmáři, kteří tak mohli zajistit cenu své úrody už v době výsadby, a poté ji dodat na trh.

Dalším oblíbeným derivátem jsou CFD (kontrakty na vyrovnání rozdílu), které investorům umožňují využít mnohem menší pozice na trhu. CFD jsou často první volbou pro drobné investory. Investoři na CFD vydělávají tím, že předpovídají, jakým směrem se bude cena aktiva pohybovat.

Jedním z důvodů, proč futures, CFD a ETF získávají stále větší popularitu, je jejich flexibilita, zejména skutečnost, že investoři mohou využít jak růstu cen, tak i jejich poklesu k dosažení zisku. Mezi aktuálně nejzajímavější komodity patří: zlato, stříbro, ropa a káva. Ropa v letošním roce pravděpodobně ještě poroste, ale opatrnosti v této oblasti není nikdy nazbyt.

REKLAMA

Díky obchodování s deriváty můžete dosáhnout vyšších výnosů, ale musíte také počítat s možností mnohonásobně vyšších ztrát. Proto je vždy dobré si předem určit, jak velkou ztrátu si můžete na určitou transakci dovolit, a v případě nepříznivého vývoje situace se zastavit a omezit ztráty a pokračovat až tehdy, kdy si jste jistí, že vámi zamýšlený obchod přinese zisk.

Autor je ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *