CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Roman Koděra

23. 06. 2017

0 komentářů

Na trhy se vrací nejistota, jedinou jistotou zůstává Její Veličenstvo

 

Tento týden jsem měl tu čest navštívit oslavu na počest Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Tato dáma je inspirativní a v dnešní době obzvlášť. 65 let trvající vláda jen dokazuje její přednosti a pro ty, kteří by to snad nevěděli, je to nejdéle vládnoucí monarcha v historii.

Loading



 

Když se podíváte na vládu Alžběty II., je velice podobná tomu, co musí dlouhodobý investor zvládnout na finančních a kapitálových trzích. Nejlépe vše vystihla britská velvyslankyně Jan Thopson, která při zahájení večera narazila na několik podobností mezi Čechy a Brity.

My máme Cimrmana a oni Monty Pythony, my máme Vltavu a oni Temži, my máme vládní krizi a oni také, my máme dobré pivo, oni jezdí na dobré pivo k nám. Její Veličenstvo ovšem ve svém požehnaném věku stojí oběma nohama pevně na zemi, zatímco naši hlavu státu musejí podpírat.

Risk off je na trzích patrný poslední dny, když se o největší obrat postarala cena ropy. Ačkoliv pan Nasdaq míří do Washingtonu a všichni ti, kteří vsadili na FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google) dnes mohou slavit. A ti, kteří si vzpomenou na poslední měsíce roku 2015 a zejména na začátek roku 2016, začínají být pozornější.

Ano, bylo to období kolapsu cen ropy, a kromě společností z ropného sektoru se nejistota ohledně budoucnosti šířila napříč ostatními sektory a určitě si vzpomenete na obavy okolo bank. Při pohledu na blížící se hodnotu 40 USD za barel se tak na trh opět vkrádá myšlenka, jak si s tím ostatní poradí.

REKLAMA

Středeční pokles bank v USA možná něco napoví (akcie Wells Fargo ztratily 2 %). Kromě bank se do spirály dostaly pojišťovny. Proč? Protože jejich portfolia dlouhodobých dluhopisů drží dluhopisy ropných společností.

Největší pokles zaznamenaly akcie společnosti Chesepeake Energy, když ztratily téměř 10 %. Tuto společnost nezmiňuji náhodou. Pro ty, kteří si vzpomenou na dění okolo počátku února 2016 to byla právě tato korporace, která je druhým největším producentem zemního plynu a dvanáctá největší korporace v USA těžící ropu a zemní plyn a ve zmiňovaném období se začalo hovořit o její možném restrukturalizaci (mezi řádky bankrotu). Společnost tyto domněnky popřela, nicméně sázky na její „pád“ v následujících pěti letech vyrostly na 50 % (CDS trh). Ropa zaznamenala své minimum hned následujícího dne.

Aktuální situace na trhu s ropou nahrává zlatu a pro další vývoj bude důležité sledovat vývoj na výnosech desetiletých dluhopisů- Ty bedlivě sledují vývoj na trhu a přes poslední zvýšení sazeb ze strany Fedu zůstávají neměnné. Pro ty, kteří pamatují rok 2007 stejně jako já, jen připomenu, že zde také byly neměnné. Ale to byly sazby na úplně jiných úrovních.

Sledujte tedy ropu pozorně, já osobně se domnívám, že žádného velkého pohybu směrem vzhůru se na trhu nedočkáme do začátku výsledkové sezóny, která začne v půli července.

REKLAMA

Ještě bych chtěl pochválit výkon naší 21 na Euro v kopané v Polsku, kde naše lvíčata přehrála favorizovanou Itálii a ještě si uchovala naději na postup. Budu jim držet palce, co vy?

Autor je ředitel Treasury Banky CREDITAS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Peníze neustále pracují, pokud je neřídíte, nejspíše pracují ve váš neprospěch. Jak je pořádně „zapřáhnout“?

Konečně je kolem nás mnohem více slyšet o tom, že začíná být celkem běžné zhodnocovat své peníze. Pomohla k tomu i vysoká inflace posledních let a mediální „masáž“ kolem ní. Hlavní ale je, že jsme začali. Investování totiž není jen pro milionáře. Týká se každého, komu měsíčně zbývají […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 01. 2024

Investiční výhled na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?

V posledním čtvrtletí loňského roku vyzývala společnost Saxo investory, aby si vytvářeli dlouhé pozice v dluhopisech. Naši stratégové si totiž uvědomují, že se světová ekonomika nedokáže vypořádat s rekordně vysokými reálnými výnosy, protože produktivita ani počet obyvatel nerostou dostatečným tempem. S historicky dlouhým zpožděním za měnovou politikou se vysoké výnosy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *