CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Transformované fondy poráží i inflace. Světlejší zítřky nečekejte

 

Pouze třem z osmi penzijních společností se v rámci transformovaných fondů podařilo překonat inflaci. Reálné zhodnocení ostatních fondů bylo záporné. Vyhlídky na letošní rok přitom také nejsou příliš příznivé.

Loading



 

Do transformovaných fondů penzijního připojištění již nelze od roku 2013 vstupovat, počet účastníků proto pozvolna ubývá. Přesto si v bývalých fondech penzijního připojištění spoří na důchod stále téměř čtyři miliony účastníků.

Transformované fondy zárukou nižších výnosů

Smlouvy o penzijním připojištění uzavřené do roku 2013 klientům ze zákona garantují, že výnosy transformovaných fondů nesmí po dobu spoření klesnout pod nulu. Transformované fondy jsou proto nuceny sázet na jistotu a investují převážně do státních dluhopisů. To ale omezuje možnosti jejich výnosů.

Výnosy státních dluhopisů klesly v loňském roce na historická minima. Ministerstvo financí vydávalo dokonce státní dluhopisy se splatností až na šest let se záporným výnosem. Výhodu tak měly penzijní společnosti, které měly ve svém portfoliu výnosnější dluhopisy z dřívějších let. Například výnos dluhopisů se splatností do šesti let byl ještě před pěti lety jedno procento a desetileté dluhopisy dokonce vydělávaly několik procent.

Boj s inflací nezvládl každý

Porazit inflaci se podařilo v loňském roce pouze transformovaným fondům Allianz, Axy a České pojišťovny. Zhodnocení transformovaného fondu ČSOB se inflaci alespoň vyrovnalo. Všechny ostatní fondy svým klientům reálně prodělaly.

„Relativně nízké zhodnocení je ale vyvážené jistotou účastníků, že jejich prostředky se podle zákona nikdy nemohou znehodnotit,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR (APS ČR). Vyšší zhodnocení jednotek procent zajišťují penzijnímu spoření státní příspěvky, příspěvky zaměstnavatele či daňové úlevy.

Průměrné zhodnocení vkladů v transformovaných fondech klesá od devadesátých let minulého století. Od roku 1995 až do roku 2016 dosáhlo průměrné zhodnocení transformovaných fondů 3,72 procenta ročně, v loňském roce to však bylo pouze 0,8 procenta.

Tabulka 1: Výsledky transformovaných fondů za rok 2016

Transformovaný fond Výnos za rok 2016
Allianz PS 1,03 %
AXA PS 1,03 %
PS České pojišťovny 0,94 %
ČSOB PS 0,70 %
Česká spořitelna PS 0,68 %
Komerční banka PS 0,66 %
NN PS 0,66 %
Conseq PS 0,47 %
Celkem 0,80 %

Zdroj: APS ČR

Budoucnost světlejší zítřky nepřinese

APS ČR zveřejnila již také podíl hospodářského výsledku k průměrnému objemu vlastního jmění účastníků za první čtvrtletí 2017, který zhruba odpovídá zhodnocení prostředků účastníků. Výsledky však příliš povzbudivě nevypadají a ani ostatní indikátory nenaznačují, že by měl být letošní rok lepší než ten loňský.

Tabulka 2: Podíl hospodářského výsledku k průměrnému objemu vlastního jmění účastníků za 1. čtvrtletí 2017

Transformovaný fond HV k průměrnému objemu vlastního jmění účastníků (přepočteno na roční výnos)
Česká spořitelna PS 1,17 %
AXA PS 1,11 %
PS České pojišťovny 0,95 %
NN PS 0,66 %
Komerční banka PS 0,60 %
Allianz PS 0,59 %
ČSOB PS 0,58 %
Conseq PS 0,35 %
Celkem 0,85 %

Zdroj: APS ČR

Některým penzijním společnostem se povedlo v první čtvrtletí dosáhnout o něco lepších výsledků než v loňském roce. Průměrné zhodnocení nepatrně vzrostlo na 0,85 %. Inflace však v prvních třech měsících úspěšně překonávala dvouprocentní cíl ČNB, takže ani jeden z fondů na ní nestačil. Jinak by tomu podle prognóz nemělo být ani ve zbytku roku. Převratného a jestli vůbec nějakého zhodnocení se letos zřejmě u transformovaných fondů nedočkáme.

Šanci na větší zhodnocení nabízejí takzvané účastnické fondy, které sice záruky nenabízejí, ale mají větší možnosti investic, a tedy i výnosů. Od založení v roce 2013 až do konce prvního čtvrtletí 2017 má všech 27 účastnických fondů kladný výnos a inflaci překonává 26 z nich. V loňském roce se podařilo překonat inflaci 15 fondům doplňkového penzijního spoření, a to převážně těm akciovým.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *