CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

12. 08. 2016

0 komentářů

Vyhněte se dlouhodobým vkladům. Inflace poroste

 


 

Česká národní banka (ČNB) v pátek zveřejnila Zprávu o inflaci III/2016. Ta přináší pro střadatele důležitý signál: Neinvestujte dlouhodobě na pevný úrok. ČNB očekává úspěch své měnové politiky vedoucí k růstu inflace k inflačnímu cíli – a s tím porostou i úrokové sazby. Kdo si dnes zaváže peníze na dlouhou dobu s fixním výnosem, dá své úspory všanc zubu inflace a bude jen zpovzdálí přihlížet rostoucím úrokovým sazbám.

Jedná se pochopitelně o prognózu, výhled. Nemusí vyjít. Nicméně Česká národní banka dělá vše pro to, aby svého cíle dosáhla. „Podle prognózy se celková i měnověpolitická inflace v nejbližším období začnou zvyšovat a na horizontu měnové politiky mírně přesáhnou 2% cíl. Během roku 2018 se pak inflace bude shora navracet k cíli,“ uvádí ČNB ve Zprávě o inflaci. Důvodem růstu inflace bude přitom zejména růst mezd a ceny kapitálu.

Graf 1: Prognóza celkové inflace
zprava-o-inflaci-iii-2016-01

Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci III/2016

Do cílového inflačního pásma by se inflace měla dostat a překročit 1 % již ve IV. čtvrtletí 2016, tedy za pár měsíců. Počátkem příštího roku by se dokonce měla přehoupnout přes inflační cíl 2 %. ČNB sice věří, že se pak bude navracet zpátky, ovšem nabídkový šok ze zahraničí by ji mohl utrhnout ze řetězu a vystřelit k výšinám. Vždyť i současná nízká inflace je důsledkem „dovozu“ nízkých cen ze zahraničí.

REKLAMA

„Příčinou takto nízké inflace jsou nadále pozitivní nabídkové šoky ze zahraničí. Ty se projevují obnoveným poklesem cen potravin a regulovaných cen i propadem cen pohonných hmot, který se však již začal zmírňovat,“ uvádí ČNB.

V okamžiku růstu inflace centrální banky zvyšují úrokové sazby, což se promítne i na finančních trzích. Do poloviny příštího roku by měl být ale klid. „Prognóza předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni do poloviny roku 2017. To odráží předpoklad ponechání 2T repo sazby na úrovni technické nuly a zachování aktuální výše úrokové prémie na peněžním trhu ve stejném období,“ potvrzuje ČNB.

Druhá polovina příštího roku už ale bude ve znamení růstu úrokových sazeb. „S prognózou je poté konzistentní nárůst tržních úrokových sazeb ve druhé polovině roku 2017 a jejich další mírné zvyšování v roce 2018,“ doplňuje ČNB. Úrokové sazby mezibankovního trhu 3M PRIBOR by se měly k začátku roku 2018 přiblížit 2 %. Aktuálně se přitom pohybují na úrovni 0,29 %. To dává poměrně zajímavý prostor k růstu (nominálních) výnosů.

Graf 2: Prognóza vývoje úrokových sazeb
zprava-o-inflaci-iii-2016-02

REKLAMA

Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci III/2016

Úrokové sazby pro drobné klienty pravděpodobně neporostou tak rychle, jak poroste cena peněz na mezibankovním trhu. Některé banky v současné době klienty přeplácí – dávají jim vyšší úrokové sazby, než za kolik by si mohly půjčit peníze u jiných finančních institucí. Pravděpodobným scénářem bude tedy spíše pozvolné navyšování úrokových sazeb (např. spořicích účtů), které bude za mezibankovními sazbami zaostávat. A banky se budou „léčit“ ze současných utrpěných ztrát, kdy pokles sazeb pro klienty významně zaostával za mezibankovním trhem.

Na druhou stranu nelze vyloučit i (dle mého názoru méně pravděpodobný scénář) tvrdého konkurenčního boje, kdy některé banky budou zvyšovat úrokové sazby rychleji s cílem získání nových klientů.

Kde se ale nárůst úrokových sazeb projeví téměř okamžitě, jsou hypotéky s variabilními sazbami. U nich se klienti při Českou národní bankou předpokládaném růstu úroků mohou těšit na poměrně rychlé zdražení přibližně o 1,5 procentního bodu – tedy přibližně na dvojnásobek současných variabilních sazeb.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *