CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Specialisté na investice: Vracíme se k normálu. Party (ne)končí?

 

Ekonomika zpomaluje a zvyšování sazeb ČNB by mělo pokračovat i letos. Co to znamená pro investory? Specialisté na investice se shodují, že končí těžké období pro konzervativní fondy. Co může v letošním roce trhy ohrozit? A kde naopak vidí příležitosti?

Loading



 

Na začátku února se v prostorách České národní banky (ČNB) vyhlašovali vítězové Fincentrum & Forbes Investice roku 2018 a zároveň proběhlo i setkání specialistů na investice. Odborníci zhodnotili loňský investiční rok a diskutovali i o rizicích a příležitostech letošního roku.

Na akciové trhy se v loňském roce vrátila volatilita. Ke výšené volatilitě přispěly především stále nevyřešené otázky kolem obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou či nerozhodnost Velké Británie v otázce odchodu z EU. Nejde však o extrémní volatilitu, nervozita na trzích se podle odborníků vrátila do normálu. Problém je především v tom, že nová rizika neodchází, ale přetrvávají a nikdo nedokáže odhadnout, jak se budou nadále vyvíjet.

„Po relativně dlouhém ekonomickém boomu musí přijít zpomalení. Kdyby nepřišlo, bylo by to horší. Obával bych se spíše, kdyby zpomalení, korekce či větší volatilita nepřišla,“ vysvětlil hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

„Zpomalení není na škodu, je na místě a současná situace ho vyžaduje,“ uvedl Tomáš Konvička, ředitel společnosti Fair Credit Czech.

REKLAMA

Co nás čeká v roce 2019?

ČNB v loňském roce zvýšila základní sazby celkem pětkrát, i letos zvyšování sazeb nahrávají vnitřní faktory. Podle odborníků bude ČNB letos dále zvyšovat sazby, dokud jí to to vnější okolí dovolí. Růst sazeb bude ale pozvolnější než v loňském roce. Například podle Michala Brožka z Cyrrusu přijde další nárůst sazeb až v horizontu šesti až 12 měsíců.

ČNB si podle odborníků v loňském roce sama ověřila, že zvyšování sazeb je jediný způsob, jak ochránit banky před nimi samými a před tím, k čemu je vede konkurenční trh. Ani nástroje použité na hypotéky nepomohly a banky doporučení centrální banky často obcházely. Centrální banka dosáhla toho, aby si banky nechávaly větší rezervy vyššími sazbami. Dostala je z pasti nízké výnosnosti a tento koncept bude chtít podle Josefa Rajdla ČNB dotáhnout ještě dále.

Co znamená zvyšování sazeb ČNB pro investora?

Fondy peněžního trhu, konzervativní fondy s kratší splatností a zaměřenými například na dluhopisy čekali na rok 2018 velice dlouho. Výnosy těchto fondů v posledních třech letech byly blízké nule a započítáme-li náklady fondu, konzervativní fondy pomalu ale jistě prodělávaly.

„Loňský rok byl rokem návratu k normálu. Výnosový potenciál i nejkonzervativnějších fondů je v současné době velký,“ míní Patrik Hudec z Generali Investments. I když bude letos růst sazeb pozvolnější než v loňském roce, fondy si s tím poradí. „Zvyšování sazeb již nebude znamenat stahování cen dluhopisů směrem dolů,“ doplnil Patrik Hudec s tím, že rok 2018 byl pro konzervativní fondy nejhorší. To je ale podle něj již za námi a tyto fondy mají velký výnosový potenciál.

REKLAMA

Podíváme-li se na zvyšování sazeb z pohledu zahraničních správců aktiv, může být příležitostí i zajištění proti měnovému riziku (tzv. hedging).  Hedging může totiž podle Ĺudovíta Javorského z Franklin Templeton Investments začít vydělávat, což je dobrá zpráva pro fondy zajištěné do české koruny.

Co může trhy ohrozit?

Česká ekonomika je otevřená ekonomika. Bude se chovat tak, jak se budou chovat především ekonomiky, na které je přímo obchodně navázaná. Postihnout by nás tak mohla například i nákaza recese z Itálie. Problémy v Itálii mohou totiž postihnout i Německo a nepřímo tedy i Česko.

„Současné problémy jsou spíše zpomalení a zakolísání. Velké problémy ale mohou přinést geopolitická rizika. Především obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy. Pokud nedojde k dohodě, můžeme očekávat přímý dopad na mezinárodní obchod, a tedy i na Německo a potažmo i na Českou republiku. Pokud tento zásadní geopolitický šok nenastane, není důvod, aby se Evropa dostala do delší recese,“ vysvětlil Martin Kujal z J&T Banky.

Petr Zajíc z Amundi ale jeden důvod k recesi vidí, a to nárůst populistických rozhodnutí. „Podíváme-li se na veřejné rozpočty v Itálii, Španělsku či ve Francii, kde vstupují i požadavky hnutí „Žlutých vest“, vidím faktory i interně. Externí faktory jako je obchodní válka je pro Německo problém, ale v Evropě najdeme problémů ještě více uvnitř. Na druhou stranu Evropa nejsou Spojené státy. „Penetrace“ akciového trhu a ekonomiky je výrazně menší. Na evropských trzích se nachází firmy, které jsou globální a mají diverzifikovanější základnu než například některé segmenty v USA,“ uvedl.

REKLAMA

Opatrnosti v Evropě tedy není nazbyt. „To ale neznamená, že je v Evropě zásadní problém, nebo že nemůžeme vidět poměrně solidní dynamiku evropského akciového trhu,“ uvedl Petr Zajíc s tím, že překrývání výsledků firem a HDP je výrazně menší než ve Spojených státech.

Bude eskalovat obchodní válka Číny a Spojených států?

Vývoj obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy se dá těžko odhadnout. „Oba prezidenti mají důvody se dohodnout. Je to ale jen další krok v geopolitickém soupeření mezi Amerikou a Čínou, který bude probíhat, než dojde k trvalému řešení,“ míní Martin Kujal.

„Zejména Čína má důvod spor trochu utlumit, a to do doby, než bude ještě silnější. Čína proto pravděpodobně nebude šetřit sliby. Otázkou zůstává, zda to bude americkému prezidentovi stačit, aby „uchlácholil davy“, ačkoliv ani sám nebude věřit, že to bude splněno,“ vysvětlil Josef Rajdl.

„Donald Trump spoustu svých kroků dělá za účelem získávání populistických bodů pro nadcházející volby,“ souhlasil Tomáš Konvička.

A co zvyšování sazeb ECB?

Centrální banky nás podle odborníků dostaly relativně dobře z předchozí krize a není proto důvod se obávat jejich kroků do budoucna. Zatím sice není zvyšování sazeb ECB hmatatelné, analytici ale očekávají, že přijde možná až začátkem příštího roku.

„V momentě, kdy investoři získají důvěru, že evropské sazby porostou, mohou se na trzích dít zajímavé věci, a to především na devizových trzích. Investoři mají důvěru v to, že pokud přijde něco špatného, měnová politika bude expanzivní,“ uvedl Michal Brožka.

Příležitostí pro rok 2019 je ocenění akcií

V každém prostředí se dá najít příležitost. Odborníci se v závěru setkání shodli, že příležitostí v současné době je především ocenění akcií. „Akciové trhy se pohybují pod dlouhodobými průměry v rámci cyklu. Akcie firem jsou v současné době podhodnocené,“ uvedl Petr Zajíc.

Akciový trh ve Spojených státech je díky růstu zisků amerických firem v loňském roce levnější o 22 procent. „V loňském roce bylo tempo růstu zisků výjimečné i díky daňové reformě amerického prezidenta. Letos se sice neočekává extrémní růst zisků, přesto by se měly zisky firem v USA zvýšit o čtyři až osm procent. Trh je navíc o 22 procent levnější. Podhodnocení akcií je proto to nejpozitivnější, co můžeme letos na trzích najít,“ vysvětlil Petr Zajíc.

Pozitivně vidí výhled na akcie i Fidelity International. „Akcie jsou momentálně levnější než minulý rok, proto vidíme v ocenění na akciových trzích příležitost,“ uzavřela Eva Miklášová z Fidelity International.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Evropané a bydlení: Trendy a realita na trhu nemovitostí

Pokud jde o dostupnost bydlení, čelí Češi výzvě. V Evropě na tom nejsou zrovna nejlépe, jsou na předposledním místě, hned po Slovensku. V porovnání se mzdami jsou náklady na bydlení v Česku nejvyšší, přičemž na 70 metrů čtverečních bytu potřebují ekvivalent 13,3 průměrných hrubých ročních platů. Toto […]

Text: Filip Kučera

19. 12. 2023

Nerovnoměrný vývoj: Investice do umělé inteligence v Evropě a USA

V posledních letech jsme svědky rapidního vzestupu technologie umělé inteligence (AI) a jejího vlivu na globální ekonomiku. Vývoj v oblasti AI zásadním způsobem mění to, jakým společnosti, průmyslová odvětví a dokonce i státy pracují. Skutečností je, že investice do umělé inteligence v Evropě zpomalují, zatímco v USA […]

Text: Filip Kučera

31. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Antonin Venzl

    2 března, 2019

    To by mne zajímalo co pan Zajíc bere za materiál. Říkat že americké akcie v roce 2019 jsou podhodnoceny po všech těch vlnách kvantitativního uvolňování je trestuhodné. Manipulace a extrémní inflace se skrývá v akciových trzích a krach, který bude v blízké době následovat bude tak fatální, že 2008 bude proti tomu vypadat jako picknick. Nevěřte rádoby expertům a finančním poradcum a vemte rozum do hrsti.

    Odpovědět