CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

01. 02. 2024

0 komentářů

Výkladní skříň pobrexitové ekonomiky? Jednání o obchodních dohodách váznou

 

Obchodní smlouvy měly být výkladní skříní pobrexitové ekonomiky. Jak se ale postupně ukazuje, vyjednat dobrou smlouvu není úplně lehké. Nyní se pozastavila jednání s Kanadou, na některé dohody se roky čeká a některé jsou tak trochu nevýhrou.

Loading



 

Brexit měl být pro Spojené království dveřmi k novým příležitostem, zatím této tezi nahrává jen pramálo. Opuštění Evropské unie přináší Britům hlavně potíže a komplikace, které jsou nepříjemné i drahé. Ostrovní ekonomika jako celek neprožívá vůbec dobré časy, k čemuž brexit bezpochyby přispěl velkou měrou.

Jedním z lákadel brexitové kampaně byla možnost přesměrovat zahraniční obchod a získávat lepší podmínky v rámci bilaterálních obchodních smluv. Jednání o těch nejdůležitějších však i po letech rozhovorů váznou. Ty již uzavřené často moc výhodné nejsou.

Aktuálním příkladem je obchodní smlouva s Kanadou, na které britští vyjednavači pracovali skoro dva roky, ale přesto byla minulý týden uložena k ledu. „Vždy jsme říkali, že budeme vyjednávat pouze takové obchodní dohody, které budou přínosem pro britský lid. A vyhrazujeme si právo přerušit jednání s jakoukoli zemí, pokud nedojde k pokroku,“ uvedl mluvčí britské vlády. Jednání se prý zasekla na sýru a hovězím.

Čekání a ne úplně výhodné dohody

V prvé řadě se čeká na uzavření dohody se Spojenými státy, což už trvá téměř čtyři roky. Nyní to vypadá, že si britští ministři ještě počkají, a to nejméně do doby po prezidentských volbách v USA. Podobně je tomu i v případě jednání s Indií, kterou čekají volby na jaře.

REKLAMA

Některé dohody však již podepsány byly. První pobrexitová smlouva vznikla v součinnosti s Japonskem. Britský vývoz to však příliš neovlivnilo. Velmi zajímavými příklad jsou dohody s Novým Zélandem a hlavně Austrálií, o které bývalý konzervativní ministr uvedl, že moc výhodná pro britskou stranu nebyla. Nepotěšila hlavně farmáře, kteří musí čelit dovozu jehněčího a hovězího masa, kdežto dovoz hovězího do Austrálie je stále zakázaný.

I několik let po brexitu se v zemích EU ozývají názory, že vystoupení z bloku přinese prosperitu. Nedávno se tak vyjádřila třeba šéfka krajně pravicové Alternativy pro Německo. Britská jednání o dohodách však ukazuje, že realita je i pro relativně silnou a velkou ekonomiku o poznání tvrdší, než sliby z kampaně malovaly.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Bude z Británie kryptoměnová velmoc?

Nový předseda vlády Spojeného království Rishi Sunak se v minulosti netajil pozitivními názory na kryptoměny. Bývalý finanční analytik by pro fintechový sektor mohl mít více pochopení. Vstřícný postoj jednoho ze světových lídrů by zase mohl pro virtuální měny znamenat vzpruhu v nelehké době.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

07. 11. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *