CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

31. 08. 2023

0 komentářů

Nerovnoměrný vývoj: Investice do umělé inteligence v Evropě a USA

 

V posledních letech jsme svědky rapidního vzestupu technologie umělé inteligence (AI) a jejího vlivu na globální ekonomiku. Vývoj v oblasti AI zásadním způsobem mění to, jakým společnosti, průmyslová odvětví a dokonce i státy pracují. Skutečností je, že investice do umělé inteligence v Evropě zpomalují, zatímco v USA zaznamenávají výrazný růst.

Loading



 

Evropa se dlouho pyšnila svou inovativní kulturou a širokou škálou vědeckých a technologických zdrojů. Nicméně v oblasti umělé inteligence začíná zaostávat. Investice do výzkumu a vývoje AI v Evropě se zpomalily a zůstávají za USA, což má dalekosáhlé důsledky pro konkurenceschopnost a inovace v regionu.

Existuje několik faktorů, proč tomu tak je. V této oblasti existuje mezi evropskými zeměmi nízká koordinace. Zatímco v USA jsou koncentrovaná centra AI, jako je Silicon Valley a další technologická centra, v Evropě podobná úroveň spolupráce a koncentrace zdrojů chybí.

Dalším faktorem může být i regulace. Evropská unie přistupuje k otázkám soukromí a etiky v oblasti AI poměrně opatrně, což může brzdit vývoj a investice. Na druhé straně Spojené státy v této oblasti umí více riskovat.

Americký rozmach

Zatímco Evropa může čelit určitým výzvám, Spojené státy se staly lídrem v investicích do umělé inteligence. Toto úsilí je podpořeno kombinací faktorů, včetně silného podnikatelského prostředí, koncentrovaných technologických center, dostupnosti rizikového kapitálu a vládní podpory.

REKLAMA

Silicon Valley v Kalifornii zůstává epicentrem inovací v oblasti AI s řadou globálně významných technologických společností a start-upů, které tam sídlí. Vláda USA se rovněž aktivně angažuje ve vývoji umělé inteligence s investicemi do výzkumu, vzdělávání a vytvářením strategií pro zajištění konkurenceschopnosti země v této klíčové oblasti.

Důsledky pro Evropu a USA

Nerovnoměrný vývoj investic do umělé inteligence může mít pro oba regiony dlouhodobé důsledky. USA se také mohou setkat s etickými a regulativními výzvami, které by mohly vyvstat z rychlého rozvoje AI bez přiměřených kontrol.

Evropa by na druhé straně mohla ztratit konkurenční výhodu v klíčové technologické oblasti, což by mohlo ovlivnit průmyslovou konkurenceschopnost a ekonomický růst regionu.

Rozdílné investiční trendy v oblasti umělé inteligence mezi Evropou a USA poukazují na výzvy a příležitosti, které tento technologický posun přináší. Zatímco Evropa by měla usilovat o zvýšení koordinace a regulace v této oblasti, USA by měly sledovat udržitelný růst a zabezpečení etických a bezpečnostních standardů. Spolupráce mezi regiony může vést ke globálním inovacím a pokroku v oblasti umělé inteligence, které by přinesly prospěch celému lidstvu.

Investice jsou podstatné například pro český technologický start-up Lifeliqe. Další rozvoj mohl zaznamenat díky podpoře investiční skupiny CREDITAS. Lifeliqe se například již od roku 2021 v Nevadě zaměřuje na simulace péče o pacienty při onemocnění ledvin – dialýze. Prostřednictvím projektu SANDI (Supporting and Advancing Nevada’s Dislocated Individuals) získal v roce grant ve výši tří milionu dolarů a pomáhá státu Nevada bojovat s nezaměstnaností prostřednictvím virtuálních rekvalifikačních kurzů.

REKLAMA

Jsme rádi, že můžeme pomáhat tam, kde je to potřeba. Rekvalifikační kurzy vybíráme podle toho, zda jsou přínosné pro společnost a mají smysl i do budoucna,” vysvětluje ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák.

Výhodou je, že kurzy Lifeliqe mohou lidé absolvovat na dálku a nemusí kvůli nim nikam dojíždět. To je z důvodu velkých vzdáleností v USA podstatné. Nejbližší knihovna zapůjčí účastníkovi kurzu domů na potřebnou dobu bezplatně headset – obsahující brýle pro virtuální realitu.

Stačí zajít do nejbližší moderně vybavené knihovny, kde vám sdělí možnosti rekvalifikace a kde se do rekvalifikačního programu přihlásíte. Online část našeho kurzu je následně doplněná fyzickou praxí,“ dodává Tlapák.

Vývoj investic do umělé inteligence (AI) – Evropa a USA

Evropa vs. USA: Trend investic
Investice do umělé inteligence v Evropě klesají, zatímco v USA rostou. Analýza společnosti PitchBook pro německý deník Handelsblatt tento trend potvrdila.

Investice v USA: Růst v první polovině roku
V USA bylo v první polovině roku uzavřeno 1129 obchodů s rizikovým kapitálem v oblasti AI. Získaný kapitál těchto start-upů dosáhl 30,8 miliardy dolarů, což je dvojnásobek oproti předchozímu roku.

Investice v Evropě: Klesající trend
Naopak v Evropě se uzavřelo pouze 646 transakcí v první polovině letošního roku, s kapitálem 3,7 miliardy dolarů. Investice do AI v Evropě nejenže klesly v porovnání s USA, ale tempo investic také pokleslo oproti minulému roku.

Důvody
Zatímco zájem o AI v Evropě roste, financování start-upů v této oblasti se snižuje. Očekávalo by se, že s nárůstem zájmu by měly investice v Evropě vzrůst, což však nenastalo.

Vliv technologických gigantů
Evropské start-upy často disponují méně financemi, ale výraznější je snížení financování v letošním roce, kdy se zájem o AI zvýšil. Technologičtí giganti, jako Google, Apple a Meta Platforms, ovlivňují tuto situaci svými investicemi a zaměstnanci, kteří zakládají nové start-upy.

Budoucnost Evropy v oblasti AI
Trend klesajících investic do umělé inteligence v Evropě naznačuje, že region může ztratit konkurenční výhodu v této klíčové technologické oblasti.

USA a globální dominance
USA si zachovávají svou pozici lídra v investicích do umělé inteligence.
Silné podnikatelské prostředí, technologická centra a vládní podpora hrají klíčovou roli v růstu AI.

Spolupráce a inovace
Spolupráce mezi regiony může vést ke globálním inovacím a pokroku v oblasti umělé inteligence.

Elon Musk a nový projekt xAI
Významný, ale též kontroverzní americký podnikatel Elon Musk oznámil vývoj nového start-upu xAI, zaměřeného na umělou inteligenci. Musk chce konkurovat fenoménu jako je ChatGPT od startupu OpenAI.

Budoucnost umělé inteligence
Umělá inteligence, reprezentovaná například modely jako ChatGPT a GPT-4, má potenciál zásadně ovlivnit různé odvětví lidské činnosti a technologický vývoj.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *