CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Jsou akcie poháněné koronavirem?

 

Koronavirová pandemie a lockdowny přinesly do celé světové ekonomiky dost unikátní recesi. Nebyla způsobena nedostatkem peněz, nevhodnou měnovou či fiskální politikou nebo prasknutím bubliny, příčinu recese je nutné hledat zcela zvenčí ekonomického systému.

Loading



 

Podobný efekt by mělo třeba vypuknutí celosvětového válečného konfliktu. Nebo přírodní katastrofa, která by zničila velkou část výrobních zdrojů na celém světě. Oproti katastrofě koronavirová pandemie zaútočila na lidské zdroje a značně omezila především sektor služeb. Který byl ve velké části světa zavírán v rámci lockdownů jako první.

Následky pak ale pocítily i všechny ostatní hospodářské sektory. Pokles výroby, nárůst nezaměstnanosti, snižování DPH, stagnace mezd, nejistoty na devizovém trhu… to vše jsou velmi reálné dopady, které pocítí i jednotlivec. Přitom ale akciové trhy dosahují svých historických rekordů.

Akcie poháněné koronavirem?

Během první jarní vlny se koronavir velmi výrazně projevil i na akciových trzích. Kde jednotlivé světové indexy padaly nevídaným tempem. Podobný vliv se čekal i během podzimní vlny, jak ale vývoj v listopadu ukázal, akciím začíná být koronavir ukradený a rostou si nebývalým tempem.

To je důsledkem několika faktorů. Prvním z nich je velmi uvolněná a až progresivně expanzivní monetární politika světových centrálních bank. Zatímco během finanční krize v roce 2008 a 2009 kdekdo škrtal, tak z této krize se slovy paní Schillerové musíme proinvestovat. A tento názor nejspíš sdílí nejen české ministerstvo financí, ale i světové centrální banky.

REKLAMA

Fed tiskne peníze nebývalým tempem, ECB ohlašuje pravidelně zvyšování limitu pro programy kvantitativního uvolňování. A nejen centrální banky. Dobře je to vidět například na českém hypotečním trhu, který rozhodně nezastavila nějaká ta koronavirová chřipečka. A celý letošní rok si postupně šlape cestičku k rekordu. A to za neustále se snižující průměrné úrokové sazby.

Stejně tak fiskální politika rozhodně nehodlá škrtat. Lockdowny a zavírání ekonomik přináší nejen utlumení výroby, ale především záchranné balíčky a podpůrné dávky pro podniky i obyvatele. Vládní dotace tak často vedou k tomu, že lidem i během krize rostou příjmy. Jako například u českých důchodců, kteří ještě před svátky dostali od vlády koronavirové pětitisícové všimné. Velké množství peněz se tak přelévá na poptávkovou stranu na akciových trzích a přispívá k růstu cen a indexů.

Čeká asijské trhy rekordní rok 2021?

Akcie si vedou dobře v rámci amerických i evropských indexů, stejně tak rostou i rozvojové trhy. Asie zvládá pandemii zatím mnohem lépe než západní země, přes počáteční lockdowny a koronavirovou apokalypsu Čína opět dokázala nastartovat ekonomický růst.

Rozvolněná monetární i fiskální politika pohání i ceny akcií na rozvojových trzích. A dá se čekat, že příští rok bude rekordní. Ostatně cenné papíry z rozvojových trhů jsou právě teď jedním z nejvíce rostoucích segmentů finančních trhů. A analytici očekávají, že výnosy během dalších 12 měsíců dále porostou.

REKLAMA

Radujeme se z růstu předčasně?

Při pohledu na akciové indexy trhající rekordy tak jednoho napadne, jestli se náhodou přece jen neradujeme předčasně. A jak dlouho asi ten růst vydrží. Vzhledem k tomu, jak unikátní je toto situace, je opravdu těžko předvídat. Na druhou stranu peněz je na trzích více než dost. A to ještě dále podpoří uvolněná monetární politika Fedu i ECB i další centrálních bank. Ostatně současné zprávy o koronavirových vakcínách a očkování přinesly výrazné uklidnění a další růst na finančních trzích.

Dá se tak čekat, že příští rok nastartuje ekonomickou obnovu. Asi nebude úplně přímočará a nejspíš růst trošku zbrzdí pomalejší očkování a nástup další vlny epidemie. I tak ale mají trhy nakročeno směrem ven z koronavirového světa.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *