CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

V ekonomice je hodně peněz a co dál

 

foto: Shutterstock

V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak moc není, navíc se k tomu přidala inflace.

Loading



 

Při první koronavirové vlně to vypadalo jasné. Na pár týdnů zastavíme ekonomiku, ale lidem ušlé peníze vrátíme. Navíc zainvestujeme, prodáme hromadu státních dluhopisů a ty peníze do ekonomiky vrátíme. Zatímco předchozí krizi vláda řešila škrty a šetřila, kde to jen šlo, současná ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že z této krize se proinvestujeme. A aby peněz v ekonomice nebylo málo, před Vánocemi ještě přilepšili důchodcům.

Helikoptérové peníze dávají teoreticky smysl. Sice to zatíží státní rozpočet, ale však peníze se také musí za něco utratit. Tím se vrátí do ekonomiky a na zvýšeném ekonomickém růstu si to stát vybere zpět. Kde se tedy stala chyba? Kde totiž utratit peníze, když je skoro všechno zavřené? Celá tato situace tak vyústila ve stav, kdy peníze v ekonomice byly, ale nebylo je za co utratit.

A kam se peníze tedy poděly?

Velká část z nich se projevila na současné vysoké inflaci, ať už na trhu nemovitostí, nebo u spotřebního zboží. A část z nich se z ekonomiky vytratilo ve formě úspor. V minulém roce vzrostla hrubá míra úspor domácností z 12,6 % v roce 2019 na 18,9 % v loňském roce. Přičemž posledních dvacet let se míra úspor pohybovala v rozmezí 10 – 13 %. Nárůst na téměř 19 % je opravdu nevídaný vývoj (viz Makroekonomické údaje ČSÚ). Za rok vzrostl objem úspor domácností i firem v ekonomice zhruba o půl bilionu korun.

Peníze tedy tam někde jsou a je jich nejspíš víc, než by bylo zdrávo. Ostatně inflace klepe na dveře už nějaký pátek a nebudeme si přece namlouvat, že je inflace jen přechodný jev. Vypadá to, že s námi delší dobu vydrží. Situaci ilustruje i vývoj v USA, kde meziroční inflace spotřebitelských cen přesáhla 4% hranici. A to především pod vlivem postupného otevírání ekonomiky.

REKLAMA

Rozvolnění jako zásadní faktor inflace

Takový vývoj jde čekat i v Česku, kde se obchody a služby začaly otevírat až během květnového uvolňování. Česká inflace se zatím pohybuje „jen“ někde kolem 3 %, ale nejspíše dále poroste. Ostatně na začátku roku 2021 byla inflace pouze dvouprocentní. Navíc podle míry úspor se dá odhadovat, že lidé peníze mají a že se nebudou bát je utratit v konečně otevřených obchodech. U inflace také platí, že samotné proroctví se často stává skutečností, očekávaná inflace se přelévá do skutečné míry inflace a postupně přispívá k inflační spirále. Aneb když inflaci čekají i na novinkách.cz, tak se můžete vsadit, že inflace tady je a bude.

Velkou měrou ke konečné míře inflace přispívá také situace na nemovitostním trhu, kde ceny rostou ne o několik procent, ale o několik desítek procent. K inflaci přispívá i současná uvolněná měnová politika České národní banky, ostatně očekává se, že už během následujících letních měsíců ČNB přistoupí ke zvyšování sazeb, protože peněz je v ekonomice opravdu víc než dost. A cenová stabilita je rostoucí inflací výrazně ohrožena.

Inflace globálního charakteru

Navíc tato pandemická inflace je svým způsobem globální. Zavřeno měly všechny významné ekonomiky světa, nějakou formu helikoptérových peněz a rozdělování transferů měly i ty naprosto nesociálně zaměřené státní systémy, jako je například USA. Stejně tak měnová politika všech významných centrálních bank je v posledních letech zaměřena především na růst peněžní zásoby, kvantitativní uvolňování nebo nízké až záporné úrokové sazby je situace, která nám už ani nepřijde zvláštní.

V rámci EU patřila v posledních měsících Česká republika k zemím spíše s vyšší inflací, to se ale může brzy změnit. Inflační míra roste nejen v Česku, ale i v Evropské unii jako celku. Zatímco před rokem byla míra inflace v rámci EU na úrovni 0,7 %, nejnovější data ukazují inflaci dvouprocentní, ta zrychluje od začátku tohoto roku.

Současná inflace je tažena těmito faktory: velkými sociálními transfery a helikoptérovými penězi, koronavirem odloženou spotřebou cílových spotřebitelů, uvolněnou monetární politikou a chováním investorů, kteří hledají ochranu peněz právě před inflací. To se ukazuje jako hlavní faktor na českém realitním trhu, kde nemovitosti zdražují stále více.

Rychlý manuál pro investice během vysoké inflace

  • Nenechávejte peníze v bance. Hotovost, běžné i spořicí účty, termínované vklady budou inflací nadále ztrácet. Hledejte proto alternativy: umění, nemovitosti, akcie, zlato, kryptoměny nebo vlastní vzdělání či podnikání. Je lepší peníze utratit, než je syslit s nízkým úrokem.
  • Alternativní aktiva vybírejte ale s rozmyslem, akcie nebo nemovitosti patří spíše ke konzervativnějším alternativám a představují bezpečnější možnost než například kryptoměny.
  • Zlato může sloužit jako ochrana před inflací, ale pamatujte na to, že z dlouhodobého hlediska je jeho výnosnost spíše menší. A hlídejte si moment, kdy jeho cena začne opět klesat. Výhodou zlata je také jeho nízká korelace s rizikovějšími aktivy, například s akciovými indexy.
  • Investice do kryptoměn je sice stále častější, ale svou povahou se více blíží čisté spekulaci než promyšlené investici. Pamatujte na to a kryptoinvestujte pouze tu částku, jejíž ztráta vás nebude extrémně bolet.

Loading

Vstoupit do diskuze 100 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • mk

    31 května, 2021

    Ten clanek je dobry, ale ta doporuceni na konci jsou katastrofa. Kryptomeny v poslednich dnech nejvice ovlivnuji Muskovi tweety a protoze jde o neregulovany trh, proto s tim nikdo nic neudela. Akcie, nemovitosti na vrcholech. Koupit si boudu se suchym zachodem v lese za 2 miliony, kdyz pred dvema lety byla za 700 tisic? Tohle fakt ne.

    Pokud jde ciste o uchovani hodnoty pred inflaci proc nezvazit primo nakup CHF ? I z hlediska poplatku jde o pomerne levnou transakci (1800 korun za kazdy presunuty milion) – uplne zadarmiko.

    Odpovědět

  • CHeF

    1 června, 2021

    Protoze CHF neni bitcoin, ale take inflacni statni mena.

    Odpovědět

  • Pavel

    1 června, 2021

    BTC není inflační, ale celý krypto trh je a to dost. Vždyť si můžete dneska koupit už i antiMusk coin… Postupně se vložené peníze budou rozřeďovat do dalších a dalších kryptoměn, třeba i těch lépe navržených, než BTC.

    Odpovědět

  • odlukapenez.cz

    1 června, 2021

    Akorat ze tech X tisic koinu nikoho nezajima. Respektive „zajimaj“ nekoho asi stejne, jako kdyz si doma vymyslite a vyrobite hru podobnou jako Monopoly ci Dostihy a do ni vlastni menu PavloTolar – taky nikho krome vas nebude zajimat, nikdo vam za ni nic neda, nikdo vam ji nesmeni za jinou zadanejsi menu.

    To je jako tvrdit, ze nema cenu kupovat zlato (a ze neni neinflacni), protoze tu preci mame hlinik, zelezo, zinek, …

    Lide, ctete: odlukapenez.cz

    Odpovědět

  • IQ

    1 června, 2021

    Logyka asi jako: „CHF není moc inflační, ale celý fiat trh je a to dost. Vždyť si můžete dneska koupit už i miliardovou zimbabwskou bankovku, nebo kufr milion-bolívarových bankovek z Venezuely.“

    Odpovědět

  • ToInflate=Nafouknout(měnovou zásobu)

    1 června, 2021

    Asi proto:
    https://www.statista.com/statistics/921487/value-of-euro-coins-in-circulation-in-switzerland/

    Prakticky všechny fiat měny podléhají podobné zkáze.
    Ostatně – do 40.let minulého století byl dvacetifrank zlatou mincí. Dnes ten dvacetifrank má hodnotu asi 8000 CZK, tedy mělo by platit 1 CHF = 400 CZK, pokud by frank byl opravdu neinflační měnou.

    Odpovědět

  • F R A N K

    1 června, 2021

    A jelikoz neni frank za 400Kc, ale za 20, tak za tech 70 let ztratil 95% sve hodnoty!

    Podobne jako US dolar – dvacetidolarova mince z roku 1932 je dnes vice jak 40 TISIC korun.
    Tedy 1 dolar roku 1932 je 2000 korun.
    Ale 1 dolar roku 2011 je jen 20 korun.
    100x mene!!!!!

    Opravdu uzasna stabilita statnich potistenych papirku!

    Odpovědět

  • F R A N K

    1 června, 2021

    Obezna mince 20 franku:
    https://www.auportal.cz/historicka-zlata-mince-20-sfr-vreneli_z523/

    Obezna mince 20 dolaru:
    https://www.auportal.cz/historicka-zlata-mince-double-eagle-20-usd-st-gaudens_z529/

    Takze mistre MK, japa to s tim frankem vidite ted?

    A co mistr Pavel – prijde s tvrzenim, ze je sice pekne, ze zlata je omezene mnozstvi, ale mame tu preci jine kovy a jine atomy: med, nikl, zinek, olovo, zelezo, hlinik, …. takze spolehat na neinflacnost zlata je pitomost :-))))

    Odpovědět

  • mk

    1 června, 2021

    at na ty grafy koukam jak chci, Cesko tiskne vice, nebo se mylim?

    https://www.ceicdata.com/en/indicator/switzerland/money-supply-m1
    https://www.ceicdata.com/en/indicator/czech-republic/money-supply-m1

    Odpovědět

  • F R A N K

    1 června, 2021

    I kdyby, tak co?
    I ten pomaleji padajici vytah pada.
    Zimbabwana s vyssi inflaci ani nenapadne „zachranit“ sve uspory jejich konverzi ze zimbabwskeho dolaru do o neco mene (hyper)inflacniho venezuelskeho bolivaru.

    Odpovědět

  • Muphlon

    1 června, 2021

    Opravdu nechápu snahu některých vybrat si „investici“ z množiny těch, které dlouhodobě KLESAJÍ (protože logicky musí – tisk peněz probíhá všude), jedna o 2%, jedna o 3%, další o 4% a jiné třeba o 5% ročně. A to ještě dotyčný musí věřit oficiálním číslům, protože ostatní tu realitu vidí až 2x horší.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    8 června, 2021

    Je třeba si uvědomit, že držení peněz (jakýchkoliv) prostě není z podstaty věci investice.

    Odpovědět

  • Muphlon

    9 června, 2021

    Jistě. Ale moje praprababička byla naštěstí prozíravá a tak nějak tušila, že přijdou tiskaři papírků a odkládala a spořila si v 10, 20 a 100 korunových mincích.

    Nebyla to investice, ale aspoň jí nemohli nějací pomatení keynesiánci okrást tak, jak okrádají o úspory dnešní důchodce (protože ti stále spoří tak maximálně na termíňáku, kupovat akcie Facebooku asi nebudou).

    A ty její úspory z před 110 let fungují dodnes.
    Tehdejší stokoruna má dnes kupní sílu 43 tisíc dnešních inflačních korun.
    Přestože po 1918 Rašín koruny deflačně pálil, po 2. světové se také peníze „pálily“, při měnové reformě 1953 se také pálily … a přesto 110 let stará koruna je dnes 430x silnější, než ta dnešní „srágora“.
    Dřív se za takto „kvalitní“ správu měny defenestrovalo a asi by to chtělo tento lidový zvyk obnovit.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    9 června, 2021

    Tak babička v tomto případě ani neinvestovala, ani nedržela peníze. Dalo by se říci, že držela měnový kov.

    A díky Keynesovi jsme dnes rozvinutou a bohatou vyspělou civilizací. Zůstat u zlatého standardu, tak jsme ještě dnes 100 let za opicema a chudí jak kostelní myši a nějaké úspory a investice by řešilo tak 0,001% populace.

    Odpovědět

  • Muphlon

    10 června, 2021

    Tak určitě…
    Tiskem peněz k bohatství a prosperitě – nejlíp na tom totiž je Venezuela a Zimbabwe.
    A pokrok nastal až s potištěným papírem, před tím žádný nebyl, že…
    Jak mohli renesanci či osvícenství zařídit bez papírků, to nechápu.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    11 června, 2021

    Tisk peněz sám o sobě k bohatství samozřejmě nevede.

    K prosperitě ekonomiky ale vede už samotná možnost ty peníze „tisknout“ tím, že si je kdokoliv může v bance půjčit (pokud mu banka uvěří, že bude dluh splácet).

    V takovém případě nejenže dojde k tisku peněz, ale současně vznikne i nový závazek dlužníka produkovat více, tak aby mohl svůj nový dluh splácet. Teprve až následná ekonomická aktivita dlužníka vede k onomu vytváření bohatství, nikoliv jen samotný „tisk“ těch peněz.

    Možnosti výše popsané úvěrové expanze byly v dobách vazby peněz na zlatou kotvu velmi omezené a problematické.

    Venezuela a Zimbabwe jsou excesy. 99,9% vyspělých ekonomik se současným peněžním systémem prosperuje.

  • MarxismusFuldismusKeynesianismus

    14 června, 2021

    Krasna ukazka Rakuskej teorie hospodarskeho cyklu. Investori maju nabite vytlacenymi peniazmi. Spocitaju si vynosnost investicie a zacnu napriklad stavat. Ale kedze investovane peniaze nie su kryte skutocnymi usporami, zacnu sa investori bit o obmedzene zdroje, ako napriklad materialy, cim vyzenu ich ceny hore. A povodny vypocet zrazu neplati a projekt je v minuse => tomu sa hovori malinvestment.

    https://archiv.ihned.cz/c1-66939380-materialovy-bolehlav-za-nasmlouvane-ceny-se-stavarum-nevyplati-stavet-naklady-na-rodinne-domy-mohou-narust-az-o-20-procent

  • Richard Fuld

    15 června, 2021

    Odpověď pro nick: MarxismusFuldismusKeynesianismus

    To je právě ta legrace, že v současném peněžním systému není třeba čekat na to, až někdo uspoří nějaké peníze, a ty nabídne na úvěrovém trhu.

    Pokud si někdo půjčí peníze na stavbu, tak tím samozřejmě ty „úspory“ rovnou vytvoří. Jakmile půjčené (nově vzniklé) peníze utratí za stavbu, ty začnou obíhat v ekonomice a budou k dispozici nově všem investorům, co počítají s existujícími úsporami investorovi. Takto budou v ekonomice obíhat až do doby, než původní dlužník (investor) splatí bance dluh i s úroky.

    To, že se v takto pružném prostředí (možná) hůře kalkuluje (ono ekonomické kalkulace jsou problém, bez ohledu na prostředí), je jen velmi mírný nedostatek v porovnání s tím, jakou volnost a pružnost poskytuje ekonomickým subjektům v jejich aktivitě (oproti rigidnímu sešněrovanému systému, kde se musí nejprve spořit a pak teprve je možno investovat).

    Současné (byť státní) peníze jsou tak ve skutečnosti mnohem svobodnější, než nestátní „peníze“, které mají konstantní objem „peněžní zásoby“ a ekonomiku pouze brutálně omezují a svazují.

    A pokud vím, tak zrovna stavebnictví je docela ziskové i v prostředí velmi rychle rostoucích cen. Takže Vaše teze o malinvesticích jaksi neodpovídá realitě.

  • jura

    1 června, 2021

    Zimbwabwan uz je davno v bitcoinu, stejne jako Venezuelan

    Odpovědět

  • HODL

    2 června, 2021

    Presne. Tady v EU to zatim moc lidi neresi, ale on i tady casem ten mamuti tisk, giganticke dluhy, ekologisticka deindustrializace a starnuti populace povede k zavaznym problemum statu a jeho meny.
    Ale az to vypukne v takove intenzite, ze si toho vsimne i Jouda ze Lhoty, tak uz pro nej bude pozde, bitcoin bude za 100 milionu, protoze mezi tim na nej presli lide v zemich, ktere jsou na te ceste ke statnimu bankrotu a hyperinflaci pred nami napred.
    A tech bitcoinu nikdy nebude vic, nez 21 milionu. Vytezeno uz je 18 milionu. A kdo jiz koupil, tak vetsinou drzi, protoze ten vyse naznaceny vyvoj ocekava.

    Odpovědět

  • mk

    1 června, 2021

    kdyz porovnam graf Ceska a Svycarska, porad mi vychazi ze Cesi uz natiskly vice. Svycari nemuseji prestat tisknout, staci kdyz budou tisknout pomaleji…

    Odpovědět

  • Investor

    1 června, 2021

    Jasně.
    Máte vedle sebe dvě výtahové šachty, v obou se přetrhla lana a kabiny se řítí dolů.
    Ale vy jste v té, která padá o trošku pomaleji a to vám dodává pocit štěstí.
    Když se skrz skleněné stěny podíváte na tu rychleji padající kabinu, tak máte dokonce pocit, že jedete nahoru.

    To je stejná „logika“, jako že se „zachráníte“ tím, když místo akcií upadající firmy A, které tržby klesají o 30% ročně, přesedláte na akcie firmy B, které ty tržby klesají jen o 20% – opravdu skvělá investice.

    Odpovědět

  • mk

    1 června, 2021

    krom toho jde o inflaci, ne o tisk penez.

    Podivej se na tyto dva grafy:

    https://www.ceicdata.com/en/indicator/switzerland/consumer-price-index-cpi-growth
    https://www.ceicdata.com/en/indicator/czech-republic/consumer-price-index-cpi-growth

    Odpovědět

  • Nakreslil graf a

    1 června, 2021

    Zvláštní. ČR prej tiskne víc.
    No tak super – jdeme investovat. Koupíme CHF za 25.6 CZK a za rok prodáme za 23.14
    Super investice 🙂

    https://ibb.co/dLMhf3c

    Kolik si účtujete jako investiční poradce?

    Kolik asi tak tisklo Švýcarsko, když se snažilo udržet EUR:CHF=1.2?
    H O D N Ě !!!
    A kde je jistota, že to neudělá znovu?
    N I K D E !

    Odpovědět

  • mk

    2 června, 2021

    20%

    Odpovědět

  • GutForJu

    2 června, 2021

    20% z realne zaporneho vynosu – dobre vam tak!

    Odpovědět

  • HODL

    2 června, 2021

    A pak se podivejte na tuto inflaci:

    https://kryptohodler.cz/za-10-let-bude-vytezeno-98-bitcoinu-pouhych-001-btc-muze-stacit-k-bohatstvi/

    Odpovědět

  • mk

    1 června, 2021

    Krom toho, jde preci o ninflaci a ne o tisk penez.
    Zkus porovnat inflace

    Odpovědět

  • F R A N K

    1 června, 2021

    Inflace ceho? Nemovitosti? Zlata? Akcii? Nebo inflace LCD televizi?
    Nehraju na to, ze statni statak si do spotrebniho kose da to, co se mu hodi.

    A ne, nestaci kdyz tisknou pomaleji.
    Preci pokud budu v Zimbabwe s inflaci 5000%, tak zadnym resenim neni sve uspory konvertovat do venezuelskeho bolivaru, ktery ma inflaci „jenom“ 3000%! Nebo vas by to uspokojilo?

    Jedinym resenim je investovat do toho, co tu inflaci svym vynosem prekonava.
    A ja dokonce tvrdim, ze nejlepe do neceho, co prekonava rust penezni zasoby.
    Protoze to je ta prava definice – Inflace od „to inflate“, tedy nafouknout penezni zasobu.
    Jak rika Friedman – „inflace je VZDY a VSUDE penezni jev“.

    Investice, ktera svym vynosem neprekona rust mnozstvi penez v obehu, je spatna.

    Mit na investicich vynos polovicni, nez o kolik roste objem penez v ekonomice, rozhodne neni zadny vykon, nic na chlubeni. A pokud takto budete fungovat dlouhodobe, zustanou vam jen oci pro plac.

    Ony ty ceny totiz o ten rust objemu penez drive ci pozdeji vzrostou!
    Mozna nemusi hned – pokud treba docasne klesla rychlost obehu penez. Ale ta se jednou vrati na „normal“, ale ty natistene penize uz nikdo „nespali“.

    Predstavte si zemi, kde rohliky a elektrina rostou o 10% rocne. Menova zasoba ale roste o 50%.
    A vy si budete mnout ruce stastim, kdyz vase investice vydelaji 10%?
    Zkuste si predstavit, jak to bude vypadat po 10 letech, co vy budete mit stale vynos 10% pa, ale tech 10 let stale poroste menova zasoba o 50%pa.
    Nebo si takto 40 let sporte na duchod. Podle me hazite penize do kanalu. Budete se uspokojovat, ze vam investice nominalne rostou, ale v penzi zjistite, ze mate sotva na hole zivobyti.

    Navic statni definice inflace je proste tendencni.
    Zvlastni je, ze v mnoha ohledech lidi politikum neveri ani pozdrav, ale ofiko udaje o inflaci jim bastej (dokud si nezacnou do notysku zapisovat, kolik za co utracej – pak prekvapene valej bulvy).

    A to nemluvim od skryte inflaci (zmensovani baleni, snizovani zivotnosti – treba u spotrebicu, zvysovani podilu levnych nahrazek, atd…).

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    3 června, 2021

    Pravá definice inflace? Peněžní inflace ve smyslu míry růstu peněžní zásoby dává snad jakýsi smysl u již neexistujících komoditních peněz. V případě současných účetních peněz není vliv změn objemu peněžní zásoby nijak zásadně důležitý. Proto se přešlo z měření míry růstu objemu peněžní zásoby na měření cenové hladiny spotřebního koše.

    Odpovědět

  • xXx

    3 června, 2021

    Pro držitele té měny důležitý je.
    Pro lidi s (relativně) fixním příjmem v té měně je.
    Pro lidi, kteří si na něco spoří (chatu, byt, penzi, auto, vzdělání dětí, …) je VELMI.

    Spořit si v měně, kterou si někdo jiný „jen tak tiskne“ (její zásoba zkrátka roste) je stejně „rozumné“ jako spořit si v molekulách vody – pod vodopádem.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    4 června, 2021

    Bohužel to, co píšete je jen ta nejprimitivnější verze chápání peněz. Když vzroste objem výroby, spotřeby a současně adekvátně i objem peněz, tak se střádalovi nic strašného neděje. Adekvátnost růstu objemu peněz se odvíjí pouze od tempa růstu cen spotřebního koše, nikoliv od objemu růstu peněžní zásoby.

    Odpovědět

  • xXx

    4 června, 2021

    Zrušte zákony propůjčující koruně monopolistické výsady a uvidíme, jakou měnu si vybere trh.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    8 června, 2021

    Ve Švédsku takové zákony nemají a nic zvláštního se tam tedy v daném ohledu neděje. 🙂

    Odpovědět

  • Ale mají!

    9 června, 2021

    Mají X zákonů a vyhlášek, které dominanci švédské koruny zajišťují nepřímo. Už prostě populaci zmasírovali tak dokonale, že nejsou potřeba vyloženě drakonické tresty – v 1982 komunistický režim už taky nepotřeboval popravovat jako v 1952.

    Ale zkuste si tam dát na obchod ceduli, že akceptujete jen zlaťáky a ne koruny, účetnictví si zkuste vést v uncích stříbra (a z nakoupeného stříbra neodvádět DPH) a zkuste si své korunové úspory konvertovat do bitcoinu a při útratě zpět a „zisk“ nedanit.

  • Richard Fuld

    9 června, 2021

    Odpověď pro nick „Ale mají!“.

    Které švédské zákony a vyhlášky zajišťují dominanci švédské koruny nepřímo?

    Populaci zmasírovali? No já si myslím, že populace je s používáním švédské koruny spokojená, proto nevyužívá jiné možnosti.

    Pokud si dáte na obchod ceduli, že nepřijímáte jako platbu švédské koruny, tak si ostatní akorát poklepou na čelo a nechají Vás rychle zkrachovat. 🙂

    Manažerské účetnictví si můžete vést v čem Vás napadne. Daňové účetnictví ale musíte vést ve švédských korunách a platit daně taky.

    Když úspory zkonvertujete např. do CHF a pak je převedete zpátky se ziskem, tak Vám ho taky zdaní. Proč by BTC, nebo stříbro měla být výjimka?

    Odpovědět

  • Lehman Fuld by měl mlčet

    14 června, 2021

    eurozpravy.cz/zahranicni/amerika/svet-se-nepoucil-soudi-ekonom-ocekava-bolestive-prasknuti-bublin.b3734568

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    15 června, 2021

    Ano, nikdo se nepoučil. To se prostě stává.

    Nicméně, nikde žádný problém nenastane, dokud budou ty lidi splácet své hypotéky. Je to celé o tom, komu a kolik vlastně ty banky půjčují. A když nebudou dlužníci splácet, tak o své domy přijdou (pokud se nedohodnou s bankou např. na prodloužení splatnosti dluhu a zachování výše pravidelných splátek).
    No a krachující banky zachrání (a zestátní) stát, protože v nich mají peníze subjekty, které své závazky splácí včas a ničím se neprovinili.

    Společně s dlužníky, kteří přecenili své síly tak na celou situaci doplatí také akcionáři těch bank, kteří na těch dluzích vydělávali v dobách, kdy ještě bylo vše zalité sluncem.

    A mlčet nebudu. 🙂

    Odpovědět

  • ToInflate=Nafouknout(měnovou zásobu)

    1 června, 2021

    Kterte hodnote inflace verite vy, se kterou tedy porovnavate vynosnost sve investice?

    http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

    Odpovědět

  • TheSUN

    1 června, 2021

    Samozřejmě s tou nejnižší, oficiální, aby investice vypadaly sluníčkově výnosné 🙂

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    8 června, 2021

    Každý má přece vlastní skutečnou a pro daného člověka relevantní inflaci toho, co právě tento člověk nakupuje a spotřebovává. Vše ostatní jsou jen agregované průměry. 🙂

    Odpovědět

  • TheSUN

    9 června, 2021

    Průměry, do kterých se v USA nezapočítávají raketově rostoucí náklady na školné, zdravotní péči či nákup bydlení.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    9 června, 2021

    USA, co se školného a zdravotní péče týče, jsou exoti a není divu, že se jim to vymyká z rukou.

    Tím, že budou růst cen takových nákladů ignorovat, nic nevyřeší.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    2 června, 2021

    Inflace 2%, 3% p.a. není žádná zkáza. 🙂

    Odpovědět

  • Masox

    3 června, 2021

    Pro lidi neživící se prací, nežijící z úspor či penze, ale žijící z výnosu kapitálu (který je tím tiskem peněz zhodnocován o víc jak inflace) to zkáza opravdu není.

    PS: On někdo opravdu reálně věří, že ceny rostou jen o 2% – 3% p.a. a ne o 10? Vy, Alenka, Venezuela a … je někdo čtvrtý?

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    4 června, 2021

    Lidé žijící z kapitálu samozřejmě inflace netrápí. O co se jim znehodnotí kapitálové příjmy o to zpravidla nominálně také narostou a jako bonus mají růst jejich kapitálového majetku.

    Lidé žijící z práce pak zajímá reálný růst mezd, tedy růst mezd po odečtení inflačního růstu cen spotřebního koše. Reálný růst mezd je už dlouhá léta pravidlem. Rovněž důchody jsou valorizovány.

    Inflace samozřejmě je okolo 2%, 3%. To, že rostou ceny nemovitostí a akcií rychleji nemá s inflačním růstem cen spotřebního koše nic společného. Ostatně jakýkoliv vývoj cen je dnes v drtivé většině světa tržní.

    A v tržní ekonomice je třeba, aby se lidé chovali tržně a z ekonomického hlediska kompetentně. Pokud někdo drží celoživotní úspory na účtu v bance, pak se takto nechová. Tržní ekonomika není holt pro lidi, kteří za 30 let nevšiml, co je vlastně všechno s tržní ekonomikou spojeno. A tak za to platí.

    Pokud byste chtěl 100% uchránit kupní sílu úspor, musel byste zavést 100% regulaci všech cen. To už jsme tu ale měli a moc se to tedy neosvědčilo.

    Odpovědět

  • Masox

    4 června, 2021

    Máte v rodině nějakého důchodce, který si pravidelně píše, kolik za co utrácí?
    Tak mu zkuste vyprávět o 2% inflaci – odejdete s monoklem.

    A slyšel jste o skrytých projevech inflace? Zkracování životnosti (dřív TV či pračka vydržela 8 let, dnes klekne týden po konci dvouleté záruky), zmenšování balení či o zvyšování podílu levných náhražek v potravinách. Asi ne. Jako o mnoha dalších faktech.

    „Lidé žijící z práce pak zajímá reálný růst mezd“
    Nesmysl. Tito lidé se snaží (nebo za NORMÁLNÍCH okolností by se snažili) vytvářet si nějaké úspory a zároveň nemají zkušenosti, znalosti ani odvahu na investice. Za normálnějších časů zvolili termíňák. Ale dnes díky takovým, jako jste vy, inflaci překonávají jen poměrně dost riskantní investice.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    8 června, 2021

    No právě. Inflace je individuální záležitost. Každý utrácí za něco jiného. Kdo např. moc chlastá a kouří, byl v nedávné minulosti postižen růstem spotřebních daní více, než kdo tak nečiní.

    Podle toho, co píšete, vlastně ty důchody v nedávné minulosti rostly pomalu? A pokud jsou ti Vaši staříci tak agresivní, jak píšete (boxerský styl debaty), pak si ten jejich neblahý osud v podstatě zasluhují. 🙂

    Samozřejmě, že je spousta skrytých „inflačních“ vlivů. Existují ale i jiné (deflační), např. TV, kterou jste si za 25 tis. koupil před 25 lety. Dnes si za ty peníze koupíte TV dramaticky lepší, než tu, kterou jste si mohl koupit před 25 lety za 150 tis. Vy si vyzobáváte pouze negativa a pozitiva záměrně přehlížíte. Tak Vám oplácím stejnou mincí. 🙂

    Pokud v kapitalismu nemáte znalosti a zkušenosti s investováním, tak na to jednoduše doplatíte. Je to zcela přirozené, tak jako si např. prodavačka vydělá zpravidla méně, než právník. A nezapomínejte, že každý se může ve věci investování obrátit na příslušné profesionály. Stejně jako jdete ke kadeřnici, když se chcete nechat ostříhat, měli by lidé, kteří nejsou ochotni nebo schopni se starat o svůj finanční majetek, využít služeb příslušných profesionálů.

    Hold v tržním prostředí se pasivita nevyplácí, někdy je dokonce trestána.

    Odpovědět

  • Masox

    9 června, 2021

    „Existují ale i jiné (deflační), např. TV, kterou jste si za 25 tis. koupil před 25 lety. Dnes si za ty peníze koupíte TV dramaticky lepší, než tu, kterou jste si mohl koupit před 25 lety za 150 tis.“

    Takhle bych chtěl fungovat také! : „Číňan vyrobí lepší TV za méně peněz a proto má Masox právo natisknout si miliardu (aby tím „vykompenzoval deflaci“).

    Evropský stát ani ECB nemají žádnou zásluhu na tom, že Číňanovi roste produktivita, ale velmi rádi z toho profitují (stát se zadluží a ECB ten dluh koupí za vymyšlené peníze).

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    9 června, 2021

    Deflaci, která má původ ve zvýšení efektivity výroby a/nebo technologického pokroku, není třeba jakkoliv kompenzovat. Taková deflace je projevem zdravého ekonomického vývoje, z něhož mají všichni jen prospěch.

    A Číňan, pokud si Evropan koupí za jím a soukromou bankou (nikoliv státem nebo ECB) „natištěné“ peníze televizi vyrobenou Číňanem, může být pouze rád. Problém by Číňan naopak měl, pokud by si ty jeho TV neměl kdo kupovat.

    Peníze „tištěné“ zadlužujícím se státem a soukromými bankami (nikoliv bankami centrálními, ty peníze tisknou jen velmi výjimečně a v marginálním množství) jsou pak potřebné k tomu, aby se předcházelo ekonomickým krizím, které zpravidla následuje deflace způsobená poklesem kupní síly poptávky v ekonomice (nikoliv technologickým vývojem, či růstem efektivity). Takováto deflace je projevem sestupné ničivé ekonomické spirály, z níž se ekonomiky velmi těžko vymaňují.

    Ukázku tohoto „státního tisku“ peněz na záchranu ekonomik jsme u nás i ve světě svědky dnes. A funguje to nad očekávání skvěle.

    Odpovědět

  • Rotačka

    1 června, 2021

    Koukněte na graf růstu peněžní zásoby švýcarského franku třeba za posledních 10 let.
    Rotačky jedou brrrrrrrrrrrr i tam.

    Odpovědět

  • mk

    1 června, 2021

    @frank, @muflon
    V tom pripade, do ceho by jste vlozili penize vy (a budte trosku konkretnejsi prosim) ? Rekneme horizont 6 az24
    mesicu, castka 1 milion ?

    Odpovědět

  • F R A N K

    2 června, 2021

    Na to není nějaká univerzálně platná rada.
    Každý má jiný investiční-rizikový profil.
    Každý se vyzná v něčem jiném a investovat do něčeho, co dobře neznám, je o ústa.

    Dnes je v „bublině“ vše, na druhou stranu je otázka, zda:
    1) Jde o bublinu a ne jen o trvalý důsledek rapidního zvýšení objemu peněz v ekonomice (v USA jen za 2020 +25%)
    2) Vlády na každý náznak ekonomických problémů či větší propad burz nezareagují dalším masivním tiskem

    Znám lidi, co kupují zlaté starožitné hodinky (ale oni se v tom vyznají, jako laik bych si akorát nabil ústa). Výhodou je, že mají jak historickou-sběratelskou hodnotu, tak cenu zlata.

    Znám lidi, kteří kupují garáže – idea je taková, že:
    1) Garáž stojí míň, než byt, tzn. na ni mám, nemusím si půjčovat + neinvestuju hodně peněz do jedné věci, mohu diverzifikovat
    2) Nájmy garáží reagují na změnu fáze hosp.cyklu méně, než nájmy v bytech
    3) U garáží neexistuje ochrana nájemníků, není v nich nic moc co zničit, neplatiče vystěhujete obratem

    Znám lidi, co jedou v akciích. Pokud se v tom tolik nevyznáte, zkuste ETF na akciový index.
    Znám lidi, kteří investují do nemovitostí (v ČR pomalu každý, kdo nežije od výplaty k výplatě – takže já bych se tomu davu raději vyhnul, zvlášť když slyším plány Pirátů).
    Znám lidi, co investují do krypta – tam bych doporučil pro ty, kteří se tak nevyznají a nechtějí příliš riskovat, brát jen bitcoin (maximálně okrajově nějaké to ETH) a investovat pomocí DCA metody (malé pravidelné nákupy, pokud možno automatizovaně – např. 500Kč denně), která vyhladí tu vysokou volatilitu a zachytí jen ten dlouhodobý trend nahoru.
    Znám lidi, co kupují zlaté a stříbrné mince. Někteří kupují ty investiční (nemají a nebudou mít sběratelskou-historickou hodnotu, jen cenu kovu), jiní kupují mince historické (tzn. ta mince má 2 složky ceny).
    Znám lidi, kteří koupili youngtimera s potenciálem stát se jednou ceněným veteránem. Ideální je koupit něco na svém cenovém dně (15-20 let staré auto), něco, co dnes nikdo nechce, ale za 10 let lidem dojde, že to chtějí a nikdo už jim to nevyrobí – třeba osmi či víceválcový motor.
    Atd… možností je plno, mluvil jsem s dalšími a dalšími lidmi, kteří maj svoje investiční recepty, které vypadají zajímavě.
    Chce to ale o věci něco vědět a nevsázet vše na jednoho koně, diverzifikovat.

    Bohužel začínám mít pocit, že u majetku-investic brzy bude důležitý jeden opomíjený faktor: vaše schopnost svůj majetek uhájit před státem, který se řítí do dluhových problémů (a k tomu ta nepříznivá demografie, zelené euronesmysly, které nás budou stát stamiliardy a zlikvidují průmysl, atd…) a bude brát odkud jen půjde (růst majetkových daní, atd..). Tedy primárně od těch, kteří svůj majetek nemohou převést do zahraničí (což s nemovitostí moc nejde) či zatajit (fyzické zlato, bitcoin, starožitnosti, …).

    Bohužel situace je špatná a zhoršující se. Kde jsou ty doby, kdy úrok na termíňáku pokryl (alespoň tu oficiálně přiznávanou) inflaci. Dnes jsou úroky nulové, či dokonce záporné (dnes zrovna jsem četl, že švýcarské banky zavádějí úroky minus 0.75 procenta).
    Kdo dnes chce překonat byť jen tu ofiko přiznávanou inflaci, tak musí jít do značně rizikových investic. Nic s nulovým či mírným rizikem dnes inflaci nepřekoná – a tuplem ne tu reálnou, natož míru růstu objemu peněz v oběhu.
    Člověk se tak „chca nechca“ musí naučit s rizikem žít a nějak ho řídit a rozkládat.

    Odpovědět

  • mk

    2 června, 2021

    v podstate souhlas. Urcite garaze povazuji za rozumny napad, rodina ma dnes bezne dva vozy. S parkovanim je to rok od roku horsi a mesta se naucila tezit penize za parkovaci stani.

    Odpovědět

  • F R A N K

    2 června, 2021

    Ano, dělá to známý, o jehož „protřelosti“ a prozíravosti moc nepochybuju 🙂

    Jen prostě jde o typ evidovaného aktiva, kterému z povahy věci hrozí politické riziko: předlužený stát, navíc čelící demografické katastrofě. si k vám pak může přijít pro peníze.
    A proto je dobré mít v portfoliu i něco, o čem stát neví, či na co nemůže (ale to první je jistější).

    Neříkám, že to musí tvořit většinu portfolia, ale mělo by to v něm být.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    2 června, 2021

    Vy jste samá zkáza a katastrofa a BTC to jistě všechno zachrání. 🙂

    Odpovědět

  • F R A N K

    3 června, 2021

    BTC jistě nevyřeší VŠECHNO a jistě ne na STO PROCENT.
    To ale nic.

    Odpovědět

  • Axl

    3 června, 2021

    Zato ty vaše raketově rostoucí dluhy (a časem padající ratingy), deficity, QE, záporné úroky, průběžné penzijní pyramidové hry citlivé na demografii, regulace, socialismus, přerozdělování, státní monopoly, grýndýly, deindustrializace západu, dotace, korupce, nepotismus, …
    … ty zjevně řeší vše.

    A nevykrucujte se – je to všechno neoddělitelná součást jednoho balíčku. Nemůžete říkat, že se vám líbí Adolfova stavba dálnic (prorůstové investice do infrastruktury), boj s nezaměstnaností, zásahy do ekonomiky, ale koncentráky už ne. Patřilo to neoddělitelně k sobě. Stejně jako projevy eurosocialismu patří neoddělitelně k sobě. Koukněte z okna a spatříte empirické důkazy.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    4 června, 2021

    Ideologické bláboly člověka, který není spokojený s tím, v jakém systému žije a myslí si, že za jeho mizerný život může někdo jiný (ten systém). Pokud neprosperujete, hledejte chybu nejprve u sebe. Pokud prosperujete nekydejte si do vlastního hnízda.

    Odpovědět

  • To citujete Miroslava Štěpána z podzimu 1989?

    4 června, 2021

    Nemáte argument proti výše napsanému a tak se uchylujete tupým invektivám – díky, že jsme vás mohli lépe poznat.

    Odpovědět

  • Pavel

    3 června, 2021

    Tak držím palce, že patříte k té drtivé menšině uživatelů BTC, kteří nikdy nepoužili burzu a chodí to nakupovat v kukle do BTC matu a pak to drží a nic s tím nedělají, anebo jste vyjímečně schopný v IT, tak, že opravdu nezanecháváte stopy, což je opravdu velmi těžké. V Alze to použít nejspíš taky nemůžete, to už by o vás věděli, takže asi jediné místo, kde můžete něco koupit, je PP, kde si za to nejspíš anonymně můžete koupit pressíčko, a když se tam sejde anarchokapitalista s někým z toho ven, tak vám ještě možná sehrají akční scénku, kde si vzájemně rozkopou mobily. To jste to teda vyhrál…: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zisk-z-kryptomen-se-musi-danit-40362058#utm_content=ribbonnews&utm_term=bitcoin&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

    Odpovědět

  • Rozesmál se a

    3 června, 2021

    Jste směšný.

    Odpovědět

  • F R A N K

    4 června, 2021

    Že vás baví se stále dokola zesměšňovat?!
    Každým dalším příspěvkem jen víc a víc dokazujete, že tomu ani trochu nerozumíte (a o to větší potřebu máte se k tomu „zasvěceně“ vyjadřovat).

    Znáte TOR?
    Znáte možnosti VPNek?
    Znáte anonymní decentralizované krypto-burzy?
    Znáte mixéry a anonymizéry?
    CoinJoin?
    Víte, že si bitcoin můžete na anonymní burze (a brzy přímo onchain, bez burzy) směnit třeba za stoprocentně anonymní Monero (a za čas na jiné burze ho třeba směnit zpět na bitcoin)?
    Víte, že jsou země, kde můžete poměrně snadno získat daňovou rezidenci, a kde se výnosy z krypta nedaní? Za úsporu na daních si v nějakém takovém ráji koupíte vilu.
    Atd….

    Odpovědět

  • Pavel

    4 června, 2021

    Frank: Vy tady popisujete v podstatě praní špinavých peněz. Přiznávám, nejsem v tom odborník a ani nechci být.

    Hlavně nechci být odborník na něco, co nedává moc smysl. Taky znám lidi, co dodělali VUML v roce 1989, ale ti z toho měli aspoň dobré kontakty do porevoluční doby. Tak třeba ty IT znalosti využijete i jinde, držím palce.

    To abyste si s tou vilou pospíšil btw., abyste místo vily nehodloval další roky po dně grafu, než zas bude nový hype. A platit jí budete čím? BTC, Monero, nebo spíš v místní měně?

    Odpovědět

  • BlaBlaBla

    6 června, 2021

    https://byznys.ihned.cz/c1-66936110-bitcoin-jako-oficialni-mena-salvadoru-prvni-zeme-na-svete-chce-ustanovit-kryptomenu-jako-sve-platidlo

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    9 června, 2021

    Tak u země, která nemá na to, aby měla vlastní měnu (používají americký dolar) to jakýsi smysl snad může dávat, obdobně jako v jiných rozvojových afrických zemích. Nicméně dělat z toho první vlaštovku zavádění BTC jako oficiální měny, která by se měla adoptovat i ve vyspělých státech, je mírně řečeno poněkud úsměvné. 🙂

    Sám jsem zvědav jak jim to tam dopadne. Podle mě si bez dolaru ani neškrtnou a BTC bude jen takovým výstřelkem.

    Pokud by náhodou BTC převážil, pak je v tom Salvádoru opravdu nečeká nic pěkného. To už bych spíše pochopil, že se pokusí zavést nějakou vlastní salvádorskou kryptoměnu, jako náhradu dolaru. To by snad fungovat mohlo, ale moc velké šance na realizaci bych zde taky neviděl.

    BTC je jako skutečné peníze v podstatě nepoužitelný. Pokud tady s námi zůstane, pak jen jako taková exotická drsně spekulativní krypto“komodita“.

  • F R A N K

    6 června, 2021

    Popisuji bankovní tajemství, které zde donedávna bylo a rozbujelé nenažrané státy demokratického socialismu nám ho vzaly.

    „Přiznávám, nejsem v tom odborník a ani nechci být.“
    Budete pak blahoslavený…

    „Hlavně nechci být odborník na něco, co nedává moc smysl.“
    I moje babička si o všech věcech, které nechápe, myslí, že to jsou nesmysly.

    Odpovědět

  • Pavel

    6 června, 2021

    Bankovní tajemství u nás platí pořád. V bance jsem pracoval btw., jen se samozřejmě netýká kriminálníků a podvodníků, což věřím je pro vás stejně pochopitelné, jako pro mě. Běžný občan, který neokrádá a nešulí, se nemá čeho bát. A tedy, pokud neperete špinavé peníze, tak sice schováváte BTC před státem, ale když jste v zisku, tak ten zisk zdaníte? Pokud ano, vaše věta o bankovním tajemství platí, pokud ne, tak zkrátka okrádáte stát a hájíte to nějakými dystopickými krypto kapitalisticko anarchistickými iluzemi z youtube videí…

    Já kromě toho, že když použiji váš krkolomný postup a skryji peníze před státem a zatím stále rychlejšími zahraničními platbami, žádný jiný význam nevidím. Promiňte, ale když už mnoho let firmy jako Visa nebo MasterCard dokáží zprostředkovat desetitisíce plateb za sekundu a u BTC platba trvá třeba 10 minut, tak mi to připadá, jako když by před 20 lety přišel Edison se žárovkou a dnes se na patentním úřadu objeví Cimrman s tím, že vynalezl pochodeň….

    Nové věci které mi skutečně něco přinášejí adoptuji rád, ale proč bych trávil čas ukrýváním poctivě vydělaných a zdaněných peněz do něčeho, co je vysoce volatilní a v posledních měsících nejvíce ovlivněno tím, jak se vyspí jeden zkouřený miliardář a co zrovna plácne na Twitteru?

    Tedy vůbec neříkám, že něco „krypto“ nebudu v budoucnu používat. Ale až v momentě, kdy mi to přinese něco navíc a ne naopak.

  • F R A N K

    9 června, 2021

    „Kdo nedělá nic špatného, nemá se čeho bát“ = klasická mantra totalitářů.

    „Okrádáte stát“ je oxymoron. Stát je zdaleka největší zloděj (ale vy možná daně platíte dobrovolně a ne pod pohrůžkou násilí)

    Pokud jste chtěl ukázat, že jste socialista a etatista, tak se to docela povedlo.

  • Pavel

    9 června, 2021

    Frank: Je mi vás opravdu líto, že tu musíte tak strašně trpět v tom socialismu. Ale vlastně nemusíte! Vezměte svůj osud v duchu anarchokapitalismu do vlastních rukou a utečte z tohoto šílenství tam, kde už ten váš systém funguje. Do Somálska!

    Akorát se divím, že většinou lidé spíš utíkají ze Somálska k nám, do toho socialismu, ale vy jim to asi vysvětlíte, že žijí v tom nejlepším, co aktuálně planeta nabízí.

    A teď vážně, i v minulém století byla zrovna ta dvacátá léta plná extrémistických politických směrů, především anarchisté, komunisté, fašisté…. Tak se nám to opakuje, stejně jako pandemie…

    Ale nebojte, vyrostete z toho, protože takový extrém, jako anarchokapitalismus, neberou vážně snad ani jeho kazatelé u nás… Ale jako zdroj příjmu dobrý, to se nedá popřít….

  • mk

    7 června, 2021

    @Pavel, BTC nedava mnoha lidem smysl , na druhou stranu mnoha lidem smysl dava.
    Jiz zminovane Zimbwabwe, Venezuela, Syrie. Beznymu cloveku, ktery zije kazdodenni zivot v techto zemich dava BTC smysl dokonale. Pustte si par cestovatelskych videi na youtube z Venezuely a presvedcte se jak to tam chodi. Pisete o lidech z VUMLu, takze predpokladam ze uz nejste nejmladsi (50), Co vy vite o lidech kterym je ted 16, 20, 24 ? Tem BTC taky dava smsyl, naopak jim nedava smysl vkladni knizka , ktera naopak dvala smysl Vam, kdyz vam bylo 16.

    Dale tu je naprosta jednoduchost…, proste si nainstalujete appku, a za naprosto minimalni smenny kurz koupite BTC a je to. Muzete to drzet, muzete tim platit, muzte to nekomu poslat. Behem sekundy to muzete zlikvidovat zpet do CZK. Nainstalujte si treba Revolut a uvidite sam.

    A ano, potom tu mame ty negativa, jako prani spinavych penez, platby za drogy, obchazeni danoveho systemu atd… V jednom rozhovoru jsem slysel, ze pokud se prokaze fraud, je transakce na burze blokovana. Kazdopadne i pres ta negative, BTC je tady, at se Vam to libi nebo ne.

    A ted Vam napisu neco a myslim to fakt v dobre vire: Na to abyste si udelal nazor, musite mit nejdriv rozhled.

    Odpovědět

  • Pavel

    7 června, 2021

    mk: Jsem podstatně mladší, ale to je jedno. Jasně, v shitholes celého světa se chytají každého stébla, ale vedle BTC tam stejně tak frčí třeba dolary a další měny. Stejně jako teď Salvador, který ani žádnou svou měnu nemá a používá dolary, chce používat i BTC, spolu s tím dolarem.

    O mnoha lidech v tom věku, který uvádíte, vím, že prodělali na kryptu kalhoty, nebo se odsoudili k letům hodlování, než z toho zase mohli vystoupit a někteří tomu věřili tolik, že v peaku nevystoupili, tak budou prostě hodlovat dál, než třeba Musk napíše něco pěkného….

    Ta vaše jednoduchost ale odporuje tomu, co píše Frank, pak o vás vědí, tedy padá jedna z těch dvou výhod, co jsem psal. I v posledním příspěvku jsem jasně napsal, že když to přinese něco navíc, co tu ještě nemáme (což se zatím nestalo), tak to rád adoptuji. Ale nepolezu do něčeho, co klidně odepíše 50% za den. To už by muselo dát hodně práce najít něco volatilnějšího, než BTC.

    Navíc ta burza jede okamžitě proto, že dělá množství nákupů a prodejů najednou, tvoří trh, třeba jako RSJ, BTC je v reálu podstatně pomalejší.

    Jo, BTC je tady a co? Mě je to úplně jedno, kdo v tom spálí úspory. Stejně tak tu jsou kreditky, spotřebitelské úvěry a podobné věci, bez kterých jsem se zatím obešel a obejdu i do budoucna. Minulou krizi frčelo zlato, teď zas BTC, zajímalo by mě, co pofrčí příšte….

  • Pavel

    8 června, 2021

    Btw. zdravím HODL gang, jak vám šlapou coiny? Teď to vypadá, že příští možnost vystoupit bude tak někdy v roce 2023 cca….

  • HodlGang nakupoval za $500. A prodávat bude za 3 roky za $200tis.

    9 června, 2021

    Let’s bet

  • jura

    8 června, 2021

    Pavel: Takže radite kupovat dogecoiny?

    Odpovědět

  • Pavel

    8 června, 2021

    Já obecně spíš radím kupovat něco, co má nějakou hodnotu a užitek a není to jen spekulace na to, že najdete většího blázna.

    Odpovědět

  • TakyPavel

    9 června, 2021

    Akcie italských bank, španělské a řecké dluhopisy…

    Odpovědět

  • Loysa

    9 června, 2021

    Hodnota a užitek je subjektivní.
    Pro vás má užitek plácat nesmysly o bitcoinu, úžasnosti berní a nenahraditelnosti státu demokratického socialismu.
    Pro někoho jiného má z velmi dobrých důvodů užitečnost bitcoin.
    Ale neobávám se, že byste to pochopil.

    Odpovědět

  • Pavel

    9 června, 2021

    Tak mě třeba hodně překvapila včerejší zpráva o tom výkupném, co zaplatila jedna americká rafinerie a naprostou většinu BTC, které ta firma zaplatila, se podařilo tajným službám dohledat.

    Tedy musím vám dát za pravdu, kdyby si to nechali poslat v penězích a přeposlali to přes x účtů, už by to nikdy nikdo nedohledal, ale ty bitcoiny našly až na tu část, kterou už ti vyděrači převedli na dolary.

    Takže to vypadá, že BTC opravdu přináší lepší dohledatelnost a trackovatelnost…. To je bomba, nemyslíte? 🙂

  • Loysa

    10 června, 2021

    Asi po stopadesáté dokazujete, že o bitcoinu nevíte nic a jen plkáte z nenávisti, že jste propásl skvělou příležitost.

    Zkuste si dohledat, jak to SKUTEČNĚ bylo. Ti „lupiči“ zjevně o bitcoinu věděli zhruba tolik, co vy.

    Znal jsem jednu venkovskou tetku, která měla hesla a PINy v textovém souboru na C:\ a pak plkala něco o tom, že někdo „hacknul“ její banku.

  • Pavel

    10 června, 2021

    Loysa: Tak jo, tohle je první odstavec dnešního článku na Ihned.cz:

    „Svého prvního zloděje bitcoinů vypátral Aleš Janda před osmi lety. Od té doby se věnuje vývoji softwaru na trasování kryptoměn a zkoumá, jak je to vlastně s tou jejich anonymitou. I když se o to řada kryptoměn snaží, úplně anonymní není žádná, říká.“

    Proberte se, žijete v nějaké iluzi….

  • Pavel

    15 června, 2021

    Jo jasně, všichni se rozhodnou utéct z národních zadlužených států… Kam? K Jedličkovi na ten písečný ostrůvek uprostřed řeky? Nebude vám tam brzy trochu těsno? Však si utečte kam chcete, zatím je to tak, že desítky tisíc lidí ročně utíkají k nám, ne od nás.

    Auto nemám, protože mi připadá zbytečné, bez ohledu na motor. Žádné už jsem asi 10 let ani neřídil. Nejsem obchodní zástupce, nebo poslíček, a do turistických resortů taky nejezdím. Naopak jsem raději někde, kde nikoho nepotkám, třeba teď o víkendu v jedné málo známé národní přírodní rezervaci. Tlačit se ve štrůdlu lidí na Sněžku, to mě moc nebere. A lidé, co se tam prohánějí v Mustanzích a sem tam zabijí nějakého generála, to zrovna nejsou kontakty, o které bych stál.

    Já bych vám tu vaši iluzi, tu ultra sobeckou doktrínu, kdy společenské vztahy jsou jen a pouze transakční přál na chvíli zažít. Otázka, jestli byste to přežil. Však si odjeďte do Salvádoru před zdaněním Bitcoinu, otázka, jak dlouho tam bez ochranky přežijete…

    A to je právě ono, tady vás ten stát „stáhne z kůže“, jak říkáte, ale i milionář se tu může pohybovat v klidu po ulici bez bouchačky. Vy spoustu těch věcí považujete za samozřejmost, ale samozřejmost to rozhodně není. To třeba v tom Salvadoru budou určitě nižší daně, ale ochranu svého života, obrněné auto atd., to si tam musíte zaplatit sám. Nebo jeďte rovnou do Sýrie, tam to taky prý frčí. Ale pozor, i na územích ovládaných odbojem proti Asadovi místní warlordi vybírají daně…. Stejně, jako to dělal třeba i Islámský stát.

    Takže asi opravdu zbývá jen ten Jedličkův ostrůvek, aspoň do příští povodně…

  • mk

    9 června, 2021

    @Pavel, Vsak napiste co ma podle Vas uzitek.

    Odpovědět

  • Pavel

    9 června, 2021

    Asi vás překvapím, ale čistě z pohledu zisku to může být i ten BTC. Jen nesmíte být hodler, ale koukat se na to, jako na jakýkoliv jiný graf. Když je to dole, Musk mlčí a média taky, klidně to nakupte, a až toho zase bude všude plno, tak to hlavně včas nahoře prodejte. Ne naopak, jak to btw. udělala většina českých „investorů“. A ano, teď je dost blbá doba do čehokoliv investovat, valuace skoro všeho jsou na maximech, BTC padá, nemovitosti jsou přepal…

    Za mě počkat si na nějakou krizi, kdy zase bude platit: cash is king

    Já jsem ale docela konzerva, takže sebe vidím do budoucna spíš jako příjemce dividend z dlouhodobě držených akcií a samozřejmě nájmů. Akcie ještě nejedu, ale ty nemovitosti už ano, a plán je mít pěkné portfolio akcií, kdy je to naprosto nejblíž pasivnímu příjmu, a české už jsou i zdaněné, takže když už ty akcie máte, jednou ročně dorazí na účet dividenda, už rovnou zdaněná, a to je celé.

    Je to konzervativnější, není tam takový potenciál zisku jako s BTC, ale zase si pak nervete vlasy jako s BTC, kdy třeba včera spousta uživatelů burz hlásila, že to ani neměli komu prodat…. Tedy BTC tak trochu vlastně vytváří hodlery sám a u toho být nechci, abych musel neustále kontrolovat grafy, spíš nakup a zapomeň, to se mi líbí víc.

    Taky bych tu všem doporučil najít si, co to znamená contrarian investing. To je taky velmi dobrý přístup k investování, bohužel naprostá většina čechů dělá přesný opak.

  • Loysa

    10 června, 2021

    Pavlik Morozov je mimo.

    HODLing s DCA je naopak jedinou rozumnou cestou.
    I když jste nakoupil bitcoin na minulém vrcholu 2017 (20tis USD) a pak přišel drastický pád o 80% na 4tisUSD, tak jste v plusu i dnes, po dalším drastickém pádu o 50% (z 60 na 30tis USD).

    Takže když se budete řídit nesmyslnými radami Pavlika, jen proděláte kalhoty. Protože nikdo (ani Pavlik) neví, kdy je vrchol a kdy dno. To vidíte až při zpětném pohledu a pak můžete dávat takovéto „moudré“ rady jako že na začátku prosince 2017 jste měl prodat, pak nakoupit 5.9.2018, pak prodat v dubnu 2021 a dnes zase nakupovat. NESMYSL! To prostě dopředu nikdo neví.

    Ale jak jsem popsal v 1. odstavci – i ten, kdo koupil na vrcholu, těsně před pádem (a nestalo se to jednou, ale mnohokrát) a NEPRODAL, je nakonec zase v plusu. Ale samozřejmě daleko lepší je se smířit s tím, že nejste geniální jako Pavlik, nečasovat trh (obecně známá pitomost) a nakupovat pravidelně po malých částkách, ideálně si to zcela zautomatizovat, aby člověk nepodléhal emocím (chamtivost / strach).

    A samozřejmě DIVERZIFIKOVAT. Bitcoin je vysoce volatilní spekulativní aktivum (i když ta volatilita v čase klesá tak, jak roste tržní kapitalizace a míra akceptace) a dávat do něj nějaké významné procento prostředků je o ústa.

  • Pexeso

    10 června, 2021

    Kupte si 4 byty na pronajimani a modlete se, ze neprijde nejaky Pirat (reprezentant mladych naplav, co prisly do mesta a koukaj, ze za byty musej platit a to se jim nechce) ci ANO (duchodcovska strana, ktera bude brzy resit, ze 3mil duchodcu nema ani na najem, protoze nepriznivy demograficky vyvoj).

    Kupte si statni dluhopisy a modlete se, ze neprijde statni bankrot, nebo ze ty dluhopisy nebudou dlouhodobe mit „vynos“ pod inflaci (jako ze uz maji).

    Kupte si akcie prepakovanych (realne v bankrotu) evropskych bank – od Deutsche po ty francouzske, spanelske a italske.

    Kupte si akcie automobilek a obecne prumyslovych podniku a cekejte, co s nimi udela Green Deal ci Biden.
    ———————————————–
    Ne ted vazne:

    Zvazil bych nejaka siroka ETFka (tim automaticky diverzifikujete) – nove natistene penize obvykle jdou driv do kapitaloveho trhu, nez do ceny rohliku.

    A vedle tech sircich ETFek na akciove indexy si s nejakou mensi casti svych prostredku muzete zkusit „hrat“ – cist fin.vykazy firem, cist ekonomicke analyzy a predikce a zkouset podle toho tipovat favority.

    A samozrejme neudelate chybu, kdyz budete za nejakou cast vasich prostredku pravidelne prikupovat fyzicke zlato (to vam tezko zdani ci znarodni, az zoufale zadluzeny stat zacne zavadet a zvysovat majetkove dane, plus se zlatem lehce odjedete jinam, s bytem ne), bitcoin a za nejake jeste mensi penize neco vylozene spekulativniho (ethereum, cardano, …).

    Zadna jedna skvela univerzalni rada asi neexistuje.

    Ale myslete na to, ze krome permanentne pusobiciho ekonomickeho rizika cas od casu ve vlnach prichazeji i politicka rizika -kouknete na 20. stoleti: valky, migracni vlny, hyperinflace, genocidy, menove reformy, znarodneni, prevraty … neni duvod, aby to 21. bylo klidnejsi.

  • Pavel

    10 června, 2021

    Loysa: Ano, průměrovat trh je fajn. U akcií třeba určitě. Ale tam nejsou zdaleka takové a tak rychlé peaky a pády. Dobře, držím BTC od špičky v roce 2017. To je už 3,5 let. A?

    K čemu mi to je? Není z toho dividenda, nemám ani korunu, jen někde na grafu vidím, že je to o něco výš a něco jsem vydělal. Já teda investuju proto, abych z toho něco měl, ideálně průběžně.

    Neplést si investování a náboženství. To končí špatně.

    Je pravda, že pro spoustu komodit platí postupné investování, ale krypto je tak volatilní, že si přímo říká o to, vystupovat a nastupovat dle toho, jak se to vyvíjí. A zatím ten vývoj je relativně stabilní – bublina, propad, bublina, propad, bublina, propad s postupným trendem nahoru.

    Já nevím jak vy, ale normálně lidé investují proto, aby z toho měli něco navíc. Víc peněz, pravidelnou dividendu atp., k čemu je uhodlovat se k smrti?

  • Houpačka, ale s rostoucím trendem

    11 června, 2021

    https://ibb.co/NyLmqWQ

  • Loysa

    11 června, 2021

    Někdo chce pravidelnou dividendu, aby si mohl koupit každý měsíc štangli salámu navíc.
    Někdo zkrátka naopak vydělává tolik, že má na tolik salámu, že ho ani nestačí sníst a tak si odkládá na horší časy.
    A někdo jiný si dlouhodobě spoří na penzi, protože tuší, že od státu žádnou nedostane.

    Nikdo vám nebrání bitcoin i prodávat.
    Stejně jako vám nikdo nebrání prodávat zlaté mince, obrazy, pozemky a archivní víno.

    Nicméně v době, kdy peněžní zásoba roste i o 25%pa takové věci prodává jen zoufalec (např. majitel hospody, kterou mu stát zavřel a došly mu rezervy).

  • Pavel

    11 června, 2021

    Loysa: Takže vy jste koupil, držíte a věříte v to: „to the moon“? 🙂

    Obzvášť u něčeho, u čeho nevíte, jestli to tu za rok bude a jak to bude vypadat, se vystupovat a nastupovat vyplatí. U ČEZu bych to třeba nikdy nedoporučil.

    Ale zase dřív v minulosti bylo spousta přiležitostí, kdy když jste včas vystoupil, pohádkově jste zbohatl a když ne, tak jste prodělal kalhoty. Třeba když jste investoval přes Bernieho Madoffa, nebo jiné pyramidy, když vystoupíte včas, je to bomba, když chcete vystoupit, až když to krachne, tak to už je pak pozdě….

    Jo, ty bláboly o důchodech slýchám pořád, něco jiného tam nemáte? Jsem si daleko jistější tím, že budu dostávat důchod, než že tou dobou bude ještě existovat BTC a pokud existovat bude, tak si vůbec nejsem jistý cenou.

    Docela mě teď zaujal jeden komentář na investičním webu, kde týpek říká, že krize způsobuje poslední dobou vždy něco nového, čemu nikdo nerozumí. V roce 2000 to byla dot.com bublina, v roce 2008 finanční instrumenty, které byly navázány na junk hypotéky. A teď je rok 2021 a máme tu Bitcoin…. 🙂

    Ve zkratce, nikdo tomu nerozuměl, ale strašně to rostlo, tak všichni investovali, jak to dopadlo vždy v minulosti, to už víme.

    Takže zase, včas vystoupit!

  • Prskal

    11 června, 2021

    Jo.
    A nekomu je 30 a slusne vydelava – vic, nez potrebuje/chce utracet, presoze uz ma pekne bydleni, kupuje si pekna auta, 5x do roka lita na dovolenou…
    … a presto mu zbyva. Na co by mu byla dividenda? Na osme auto a desatou dovolenou? Jo jsou taci – a nekteri si to dokonce dopravaji i kdyz na to nemaji – na dluh. Dokonce mozna vetsina. Ale za priklad bych je nedaval.

    Ten rozumnejsi/proziravejsi/zodpovednejsi „nekdo“ spis planuje, ze v 50ti sekne s praci a proto investuje s timto horizontem (diverzifikovane, i do bitcoinu, jakozto do vsazky na pristi rezervni menu/komoditu).
    Nema duvod nic ted prodavat, nepotrebuje dividendy – i kdyz ty ma samozrejme taky, protoze diverzifikuje i do akcii, jen ty dividendy spis reinvestuje.

    Kazdy je zkratka v jine situaci, nejsme tu sami Pavlove.

    A jelikoz ten „nekdo“ investuje treba s 20 ci 30 letym horizontem, tak kdyz se podiva na historii 20. stoleti, tak vidi, jake zvraty se dely. Vnima i politicke a geopoliticke riziko. Vidi demograficke trendy, trendy vyvoje statniho dluhu, trendy deindustrializace zapadu, trendy rostouciho aktivismu centralnich bank, trendy rustu socialistickych znarodnovacich nalad – a proto zkratka nebude kupovat jen akcie bank a statni dluhopisy. Protoze jeho jeho predci to delali a pak byli radi, ze doma meli nejake sperky a obrazy.

    Podle toho, co pisete, nejde poznat, v jake zivotni situaci jste vy.
    Chcete akcie kupovat a ZAROVEN je prodavat, utracet (nereinvestovat) dividendy? To jde trochu proti sobe. Ale ok, jak rikam, kazdy jsme jiny a v jine situaci.

    Podle me by clovek v produktivnim veku mel spis jen ciste akumulovat.
    Zasada nastaveni rodinnych financi: tretina prijmu na zakladni zivobyti, tretina na „uzivani si zivota“, tretina na investice na horsi casy.

    Protoze v postproduktivnim veku budete potrebovat HODNE penez. Zejmena pokud si v tom postproduktivnim veku budete chtit udrzet zivotni uroven. Na to statni penze stacit nebude. A vzhledem k vyvoji statniho dluhu a demografie (stale vice penzistu, stale mene pracujicich) dost mozna nebude stacit ani na najem a jidlo.

    A ten problem se lehce muze dotknout i zdravotni pece – stale vice starych a nemocnych, stale mene mladych zdravych platcu zdravotniho „pojisteni“. Minimalne bych cekal silny rust spoluucasti – to v lepsim pripade. V horsim trzni ceny pece placene na ruku. Vy sice s jistotou vite, ze se to za 20 let nestane, ale ja tak dobry vestec nejsem. Na demokracii (volebni silu masy penzistu) bych nespolehal, protoze kde nic neni, ani cert nebere.

    Navic nikdy nevite, do kdy budete schopen svou praci vykonavat (kvuli zdravi,..). A take nevite, zda o vas v 60ti budou mit zamestnavatele zajem.

    Takze podle me je spravna ta idea akumulovat tak, aby kdyz clovek v 55ti prijde o praci, tak aby uz ji nutne nemusel hledat. Tzn. akumulovat tak, abych nejpozdeji v 55 letech nebyl nucen pracovat, aby to bylo jiz jen dobrovolne rozhodnuti, pokud zdravotni stav a trh prace dovoli.

    Spocitejte si, kolik byste potreboval prostredku na zivobyti od 55 treba az do 95 let. Pokud mozno s co nejmensim poklesem zivotni urovne proti produktivnimu veku. A to ani nemluvim o te situaci, kdy by se za zdrav.peci diky spolecenske zmene zcaly platit trzni ceny. Nebo o situaci, kdy nastane nejaka udalost typu 1939 ci 1948 a vy byste potreboval mit prostredky pro start a solidni zivot nekde uplne jinde. Ze se to nestane? Jak si tim muzete byt jist? Ve 20. stoleti se to stalo nekolikrat.
    Takze nejake ideje, ze si budu v 35ti prilepsovat dividendou (nereinvestovat ji), ze zlato/bitcoin/nemovitosti/starozitnosti/ObecneMajetek budu prodavat a ne akumulovat, jsou podle me dost divne. Takhle se chova nekdo, kdo majetek zdedil ci vyhral v loterii.
    V produktivnim veku se akumuluje. Prodava a utraci se v postproduktivnim.
    Samozrejme pokud se neco neocekavaneho nestane (invalidita, statni bankrot, …).

  • Loysa

    11 června, 2021

    ===================
    „Takže vy jste koupil, držíte a věříte v to: „to the moon“? “

    Ano, s určitou částí portfolia vsázím na úspěch-vítězství bitcoinu.
    https://odlukapenez.cz
    ===================
    „Obzvášť u něčeho, u čeho nevíte, jestli to tu za rok bude“

    Jste si jist, že tu za 5 let bude EURo? Není to tak dlouho, co měla eurozóna namále – a ty problémy se jen zametly pod koberec, překryly mamutím tiskem a pod tím kobercem dál tiše bobtnají.
    ===================
    „když jste investoval přes Bernieho Madoffa, nebo jiné pyramidy“

    Jistě. Pokud věříte, že bitcoin je pyramida. Ti, co si dali práci si něco nastudovat si to ale nemyslí. Pyramidou je daleko více průběžný systém (prokazatelně: vyplácí se starší účastníci hry z peněz nově příchozích a když je nově příchozích málo, nastávají problémy) či „donekonečna“ (než se ucho utrhne) rolovaný a rostoucí státní dluh – jak moc vy kalkulujete s tím, že to praskne? Nebo prostě jen věříte?
    ===================
    „Jsem si daleko jistější tím, že budu dostávat důchod, než že tou dobou bude ještě existovat BTC“

    Aha. Tak už je to jasné: víra. Většinou trvá do doby, než se ukáže, že byla marná. Ale do té doby všichni hluboce věří.
    ===================
    „týpek říká, že krize způsobuje poslední dobou vždy něco nového, čemu nikdo nerozumí. V roce 2000 to byla dot.com bublina“

    Přesně. Většina bitconu nerozumí, včetně vás. A týpek Loysa v nové „dotcom“ bublině vybírá ty googly, facebooky, twittery, amazony (bitcoin), které to přežijí – ostatně bitcoin již přežil mnoho propadů i větších, než dnes, kdežto plno zářivých kryptoměn dávno skončilo. Týpek Loysa zahazuje plevel – všechny možné podivné altcoiny, NFT, nesmyslná řešení kdejakého nesmyslu pomocí blockchainu, který ale reálně dává smysl právě jen v bitcoinu, protože právě ty nepřežijí nejbližší „kryptozimu“ – na rozdíl od BTC, který se zatím po každé zimě dočkal jara. Již mnohokrát. Stejně jako perspektivní dotcom firmy přežili jak dotcom krizi, krizi 2008 a přežijí i tu dnešní.

  • Pavel

    11 června, 2021

    Napsal jste to pěkně, ale spousta těch rizik je dost vycucaná z prstu, třeba demografii zachraňuje přistěhovalectví. Mě je srdečně jedno, jestli mi důchod půjde od Čecha, Ukrajince nebo Uzbeka….

    Jinak jsem v podstatě asketa žijící hluboko pod svými možnostmi, nemám ani auto, příjde mi to hloupé, když mi může nějaký jiný Lojza za pár drobných přijet autem až před barák a předat mi, to co potřebuji, proč bych to auto potom měl?

    Na druhou stranu to, co mám rád, tam se připlatit si rozhodně nebojím.

    Co mě zaráží, ty vaše šílené postapokyliptické vize. Proč? Vždyť ten český národ je v takovém blahobytu a tak v klidu, že už ani není proti čemu bojovat. Naši předkové bojovali o stát, pak s němci, komunisty atd. A dneska? Dneska největší hrdinové bojují s vakcínou…. 🙂 Protože nemají nic jiného, proti čemu by bojovali.

    Jinak já pracovat chci a pracuji, ale už 10 let mám pasiv z bytů, máme nějaké pozemky, garáž, atd., opravdu se o sebe nebojím. Můj měsíční příjem by mi v pohodě zaplatil několik měsíců života.

    A spousta těch věcí, o kterých mluvíte, ta rizika, to taky bude záležet na tom, koho budete volit. A s armádou důchodců v zádech si nemyslím, že by kdokoliv zkusil zpoplatnit zdravotní péči atp., leda možná strana, která víc, než jedno volební období stejně neplánuje.

    Máme se dobře, je nám fajn, spousta lidí z celého světa, třeba i z USA, se stěhuje sem, za lepším životem, tak proč být takový škarohlíd?

    A mé komenty jsou o tom, že BTC je něco, o čem nikdo nic moc nevíme, takže spojovat s tím svoje stáří? S něčím tak volatilním a dnes už vlastně zastaralým a neefektivním?

    Tak 5% z portfolia, o které můžete přijít, ale nalít to tam a držet, to je jako si říkat o drahou investiční lekci. Podle mě je lepší si ty peníze průběžně vytahovat, část tam třeba nacpat při propadu znovu, ale část dávat kamkoliv jinam, jak je libo, do něčeho, co má větší šanci tu být za 30 a více let.

  • Pokrok

    14 června, 2021

    https://mailchi.mp/4c93cb8309bc/stackujcz-bitcoin-jsou-penze

  • Podobne vladnouci trida bojovala za zachovani nevolnictvi

    14 června, 2021

    https://www.kurzy.cz/zpravy/597477-jsou-kryptomeny-obeti-vlastniho-uspechu/

  • Krabička poslední záchrany

    14 června, 2021

    https://www.e15.cz/nazory/jan-vavra-bitcoinovy-salvador-misty-pusobi-jako-vtip-cesi-se-ale-nemaji-co-smat-1381278

  • Mrkvon

    14 června, 2021

    Nemel by si nekdo dat facku za BLABOL, ze bitcoin je obtizne prodat?!?!

    https://echo24.cz/a/Sa93R/bitcoin-sel-po-muskove-tweetu-nahoru-tesla-se-ke-krypotmene-vrati-az-bude-ekologicka

  • Prskal

    14 června, 2021

    Přistěhovalectví:
    1) Do ČR se ZATÍM stěhují lidé za prací, na západ už se stěhují jen za dávkami (= ten demografický kolaps systému jen urychlují)
    2) Ti, co přišli za prací, ze po zhoršení ekonomické situace (nebo po jejím zlepšení jinde – třeba i doma) zase klidně odstěhují. Stačí zvednout daně, atd…
    3) I kdybychom v ČR vše dělali ideálně (pohledem na naši vládu ale spíš platí opak), tak nám to bude prd platné, pokud půjde do kytek EU, na kterou jsme navázáni. Až zbankrotuje Itálie (a řetězové další PIGS), až se rozpadne eurozóna, tak copak asi bude s vašimi investicemi do MÍSTNÍCH nemovitostí a akcií?

    „Jinak jsem v podstatě asketa žijící hluboko pod svými možnostmi, nemám ani auto, příjde mi to hloupé, když mi může nějaký jiný Lojza za pár drobných přijet autem až před barák a předat mi, to co potřebuji, proč bych to auto potom měl?“

    Jo? UBERem do Krkonoš? Do Tater? Na nákupy do Německa? Ale jasně, tohle každému dle libosti. Asi záleží, jaký kdo má vztah k autům. K Octavii s litrovým tříválcem bych ho asi taky neměl, k 3.0V6BiTurbo docela jo (a pošilhávám po 5.0 V8 radosti – ať si Gréta trhne).

    „Dneska největší hrdinové bojují s vakcínou…. 🙂 Protože nemají nic jiného, proti čemu by bojovali.“

    Ne, dnes největší hrdinové vedou marný boj proti šíření eurosocialismu, regulací, daní, atd…

    „Jinak já pracovat chci a pracuji, ale už 10 let mám pasiv z bytů, máme nějaké pozemky, garáž, atd., opravdu se o sebe nebojím. “

    Miloš Zeman vyhlásil „eutanázii třídy rentiérů“, tedy vás. Vy se nebojíte? Asi jako Svěrák v Obecné škole (1946) se nebál komunistů, že? Někteří Židé i po Křišťálové noci říkali „že horší už to být nemůže“. Progresivní daně z nemovitostí a růst daní z majetku a kapitálových příjmů se vás jistě nedotkne. Asi nějaké silové pole.

    „A spousta těch věcí, o kterých mluvíte, ta rizika, to taky bude záležet na tom, koho budete volit.“

    Omyl. Záležet bude na tom, koho bude volit těch 80% lidí na spodku příjmové, vzdělanostní a intelektové pyramidy.

    „A s armádou důchodců v zádech si nemyslím, že by kdokoliv zkusil zpoplatnit zdravotní péči“

    Říká se: Vem chlup na dlani, když tam NENÍ.

    Plus je otázka, jak dlouho bude zmenšující se produktivní třída ochotna a schopna živit stále se zvětšující třídu neproduktivní. Někdo odejde fyzicky někam, kde je lépe (zejména ti, kterým se to vyplatí nejvíc – ti nejkvalifikovanější a nejbohatší) – tak jako se již děje v Rumunsko, Pobaltí, Itálii či Řecku. Někdo papírově do daňového ráje, někdo do šedé, černé, … a hlavně se zde rýsují základy toho, co vy si neumíte představit: decentralizovaná anonymní kryptoekonomika. Na platformě z principu bezhraničního internetu. Tak jak lidi (a ekonomická váha) kdysi přešli ze zemědělství na průmysl. Pak z průmyslu do služeb. A nyní…

    „Máme se dobře, je nám fajn, spousta lidí z celého světa, třeba i z USA, se stěhuje sem, za lepším životem, tak proč být takový škarohlíd?“

    Mít se krásně na dluh je fajn. Ale nejde to věčně.
    Ano, lidi se do EU stěhují. Hlavně za dávkami. Nekvalifikovaní příjemci dávek ze třetího světa.
    Naopak z EU se stěhuje průmysl do Asie a nápady typu Green Deal to jen akcelerují. Kolik se v EU vyrobí počítačů, mobilů, …? Kde je nějaký evropský Amazon, Alibaba, Tencent, Google, Apple, Netflix, Facebook?
    Socialismus má své důsledky. Jak ten minulý (reálný), tak ten současný (demokratický, resp. ochlokratický).

    „A mé komenty jsou o tom, že BTC je něco, o čem nikdo nic moc nevíme, takže spojovat s tím svoje stáří?“

    Mlute za sebe. Ano, pevně věřím, že vy o něm moc nevíte.

    „zastaralým a neefektivním“

    Nesmysl. V tom, co po alternativním uchovateli hodnoty a prostředku směny trh chce, je bitcoin nepřekonatelný (ostatně tržní cena to odráží).
    Po penězích nikdo nechce aby měly vodotrysk, chytré kontrakty a NFT. Takovýchto „nových a moderních“ kryptoměn, „zabijáků bitcoinu“, již vznikly (a zanikly!) tisíce.

    Někdo výše dával odkaz na OdlukaPeněz, který jste zjevně nečetl. Asi aby vám to nenarušilo vaše zažité představy.

  • Paul Tudor Jones

    15 června, 2021

    Slavný investor a trader Paul Tudor Jones se v pondělním rozhovoru pro CNBC vyjádřil o bitcoinu jako o zajímavém prvku diverzifikace portfolia….

    Už i tyto staré konzervy procitají.

    Jen totálním dogmatikům to nedochází a trestem pro ně bude ujetý vlak.

    https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/paul-tudor-jones-bitcoin-vnimam-jako-skvely-prvek-diverzifikace-portfolia-fed-mozna

  • kuzma

    16 června, 2021

    Je to na nic, nema to perspektivu, neda se tim platit, neda se to prodat a vubec 🙂

    https://cryptosvet.cz/dorsey-naznacil-moznost-integrace-lightning-network-na-twitteru/