CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Hana Bartušková

Foto: PSE.cz

08. 04. 2024

0 komentářů

Akciový trh roste. Jak si vedou indexy?

 

Akcie zažívají poměrně dobré období. Jak si vedly jednotlivé indexy v minulém roce a jak na tom budou v roce letošním?

Loading



 

Zatím to vypadá, že akcie čeká dobrý rok. Když se podíváme na jednotlivé kumulativní akciové indexy, tak ty během posledního roku udělaly poměrně působivý růst. Průměrně rostly kolem 20 %. A za první tři měsíce letošního roku byl růst zhruba kolem 10 %. Akcie tak opravdu jedou a akciové indexy právě přepisují svá maxima.

Růst akcií je dán v pozadí pokračující zlepšující se situací v celé světové ekonomice. I přes inflační tlaky a přes ekonomické nejistoty loňského roku, se akciový trh vrátil k růstu. Ten je pak v současné době tlačen korporátními výdělky a také poměrně optimistickou předpovědí ekonomické situace do letošního i příštího roku.

V tomto roce by tak akcie ještě mohly dále ovlivnit klesající úrokové sazby a celkově se ozdravující ekonomika. Hlavně stabilní a rostoucí americká ekonomika má velmi pozitivní vliv na růst amerických akcií. Evropa ale není vůbec pozadu, jak evropský index, tak i německý a ostatně i ten český vykázaly růst jak v loňském roce, stejně tak i v prvních třech měsících roku letošního.

Růst indexů od konce předchozího roku

Zatímco loni indexy téměř celý rok moc nezářily, tak v druhé půlce roku na podzim se vrátily k poměrně výraznému růstu. A zatím to vypadá, že ten si zachovají i letos. Pokud jste tak do finančního nástroje navázaného na některý z indexů investovali během podzimu, tak letos na jaře vás čísla a výsledky určitě potěšily.

REKLAMA

Vypadá to, že letošní rok by mohl být na akciových trzích velmi úspěšný. Přinejmenším na to ukazují výsledky akciových trhů ze začátku letošního roku. A to nejen na americkém trhu, ale v podstatě celosvětově.

Jak si tedy vedly akciové indexy v minulém roce?

Orientační vývoj vybraných akciových indexů najdete v následující tabulce. Hodnoty jsou zaokrouhleny, za letošní rok je uveden růst za první tři měsíce do začátku dubna.

Vývoj v roce 2023 Vývoj v roce 2024
S&P 500 (500 US společností napříč odvětvími) 24 % 10 %
Nasdaq 100 (100 technologických spoločeností) 21 % 10 %
Dow Jones (30 velkých US společností) 14 % 4 %
Euro Stoxx 50 (50 akcií eurozóny) 22 % 12 %
Dax (30 německých společností) 20 % 9 %
PX (11 akcií obchodovaných na pražské burze) 18 % 8 %
MSCI All Country World (akcie z 23 rozvinutých států) 19 % 8 %

I když pro akcie a akciové indexy platí staré dobré pořekadlo, že minulý vývoj v žádném případě neindikuje vývoj budoucí, tak současný pohled na akciové trhy je hodně optimistický. Čeká se, že Fed bude dále snižovat úrokové sazby, což by mělo dále postrčit americké akcie k růstu. A světová ekonomika by měla v tomto roce dále růst, stejně tak i akcie.

4 důvody, proč sledovat akciové indexy

  • Dají vám celkový přehled o akciových trzích bez toho, abyste museli sledovat jednotlivé akcie.
  • Investice do cenných papírů, které jsou navázané na nejznámější indexy (jako jsou ETF nebo podílové fondy), jsou velmi jednoduchým způsobem, jak investovat do akcií.
  • Akciové indexy také často dokáží indikovat pozitivní nebo negativní nálady na trhu.
  • Podle indexů se můžete i orientovat, pokud raději investujete do jednotlivých akcií. Stačí si jen osobní portfolio poskládat podle dobrého indexu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *