CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Finanční trhy v roce 2021: jsou sociální sítě novým hráčem na akciových trzích?

 


 

Po roce pandemie přichází snad rok očkování a následné ekonomické obnovy. Instituce i jednotlivé trhy zatím vnímají vstup do nového roku celkem pozitivně a snad se brzy dočkáme i pořádného ekonomického růstu. Jak si vedly akcie, komodity nebo měny na začátku roku 2021?

Po rekordním roku dají akcie další rekord?

Loňský rok zakončil akciový trh několika rekordy. Indexy rostly až na svá maxima a podobně chtěly pokračovat i během prvních týdnů roku 2021. Na trzích převažovala pozitivní a konstruktivní nálada, dle všeho se po letech vyřešil brexit, v USA nastoupil během ledna nový americký prezident, doplňující volby v Georgii přinesly příslib větší stability a trhy, rozvinuté i rozvojové, rostly opět na svá historická maxima.

K růstu přispěly také zveřejňované ukazatele makroekonomických veličin, které se zlepšovaly oproti původním odhadům napříč všemi světovými regiony. Dále pak i dlouhodobě uvolněná monetární politika, americká i evropská, stejně tak i plánované expanzivní fiskální stimuly. I vakcína proti covidu-19 dále oživovala rostoucí poptávku. Mají tak akcie nakročeny letos k dalšímu rekordu?

Proti masivnímu růstu se celkově ozývaly pouze ojedinělé obavy, že současnou vlnu koronaviru nedostane především Evropa efektivně pod kontrolu a že vládní restrikce budou výrazně omezovat další ekonomický růst. Ale začátek února i tak potvrdil další růst akcií, to podpořila především situace na pracovních trzích, kde se zatím nenaplnily katastrofické předpovědi o masivním růstu nezaměstnanosti. Tento růst by mohla podpořit pokračující výsledková sezóna, kdy během února bude řada velkých amerických společných oznamovat výsledky hospodaření.

Zamávala s tím ale sociální síť

Sociální sítě jsou fenoménem posledních let. Dřív to býval hlavně twitter. Elon Musk nebo Donald Trump svými tweety ovlivnili mnohé. A letos se hned v lednu na výsluní dostal Reddit. Tato diskuzní platforma sdružuje tisíce a miliony velkých i menších komunit. A mimo jiné i amatérské investory, kteří svými nákupy silně zmanipulovali trh akcií neperspektivních firem, v čele s GameStop. To vedlo k otázkám, jak moc je taková manipulace přípustná a jak moc by měla být regulovaná.

REKLAMA

Každopádně Reddit jízda způsobila značné ztráty institucionálním investorům a především ukázala, že doba, kdy investice na akciovém trhu byly parketou především velkých hráčů, je nenávratně pryč. A že mikroinvestoři můžou představovat regulérní sílu i na hlavních akciových trzích. Je tak otázkou, jestli toto mikroorganizace byl pouze ojedinělý pokus, nebo bude představovat reálnou hrozbu (či příležitost) i v dalších měsících či letech.

Pomalá vakcinace

Americkým dluhopisům se v záři nového prezidenta a nového amerického Kongresu dařilo. A jejich výnosová křivka rostla, 10letý americký výnos se posunul až k 1,2 %, poté ale začal mírně klesat. V Německu postupující nákaza a vysoké denní přírůstky nakažených značně omezily růst dluhopisové křivky, stejně tak určitá neschopnost EU zajistit dostatečné dodávky vakcín. Ostatně Evropa jako taková je ve vakcinaci velmi pomalá, což dost ovlivňuje volatilitu trhů, nejen těch dluhopisových. Německé vládní dluhopisy tak zůstaly na hranici – 0,5 %. To ovlivnilo nejen evropské státní dluhopisy, ale především i trh podnikových dluhopisů.

Pozdě zlato nakupovat

Dvoutisícová hranice se zlatu opět začala ztrácet. Zatímco v polovině loňského roku představovalo zlato významnou příležitost pro diverzifikaci a ochranu kupní síly, tak s rostoucím kurzem dolaru a uklidněním vnitropolitické situace v USA začala cena zlata klesat. Ostatně americké dluhopisy rostly, takže síla zlaté diverzifikace dál postupně slábla.

Černé zlato ale roste

Ropa si po chudém roce 2020 začala opět připisovat zisky. WTI se dostala na 52 dolarů, Brent nad 55 dolarů. Dále také klesají světové zásoby a díky pokračující regulaci OPEC oživující poptávka stále překračuje nabídku. S cenou ropy v současné chvíli mává především nejistota ohledně nových čínských lockdownů a obava z příliš pomalého oživování celosvětových trhů se zbožím. To se ale během prvního únorového týdne neprojevilo, ropa si totiž globálně připsala v průměru dalších 10 % růstu.

REKLAMA

Americký socialismus posiluje dolar

Devizové trhy pozitivně vnímaly jak přechod moci v USA na nového prezidenta, tak i očekávanou fiskální stimulaci v rámci záchranného balíčku. Čeká se, že americké trhy budou výrazně rychleji oživovat než ty evropské, a to společně s nově zvoleným demokratickým Kongresem přineslo dolaru růst. Dolar se stal také mnohem atraktivnější díky růstu úrokového diferenciálu a díky růstu výnosové křivky amerických dluhopisů.

Česká koruna už závěrem loňského roku začala posilovat a během prvních týdnů jen potvrdila své zisky. Koruna se pak v prvním únorovém týdnu ocitla v nejsilnější pozici za posledních 11 měsíců, kdy se obchodovala za 25,80 Kč za euro. Přičemž ale koruna tentokrát neprofitovala z úrokového diferenciálu jako v dřívějších dobách, kdy ČNB udržovala na region relativně vysoké úrokové sazby. A je otázkou, jak bude ČNB ovlivňovat takto silnou korunu v dalších měsících, kdy je v plánu spíše zvyšování úrokových sazeb.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *