CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Rok 2019: Přichází renesance fondů peněžního trhu?

 

Rok 2018 byl rokem, na který by investoři rádi zapomněli. Majetek Čechů uložený v podílových fondech na konci loňského roku klesl o 10,56 miliard korun. Na trhy se vrátila volatilita a nulové úrokové sazby jsou již minulostí. Nastává renesance fondů peněžního trhu?

Loading



 

Celkový objem investic se i v roce 2018 téměř vyrovnal výdajům českého státního rozpočtu. Lidé či instituce svěřili v loňském roce správcům aktiv více než 1,37 bilionu korun, což je o 10,73 miliardy korun méně než o rok dříve. Vyplývá to z údajů Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

„Jakkoliv se celkový objem investic zdá být obrovský, ve srovnání s vyspělým světem máme ještě velký prostor k dalšímu růstu. Nicméně jsme rádi, že podílové fondy a správa aktiv hrají prim ve zhodnocování úspor obyvatelstva,“ prohlásil předseda AKAT Martin Řezáč. „I tak ale růst aktiv, které nám lidé ale i právnické osoby svěřují, ukazuje, jak zdejší společnost bohatne. A také, že lidé se stále více učí o své peníze starat. Jde to pomalu, ale změna je viditelná,“ dodal Jaromír Sladkovský, místopředseda AKAT.

Majetek Čechů ve fondech klesl

Objem aktiv v podílových fondech dosáhl v loňském roce 472,9 miliard korun. Meziročně došlo k poklesu celkového objemu peněz ve správě o 2,18 %, tedy o 10,56 miliard korun.

„Meziroční pokles objemu aktiv jde jednoznačně na vrub výrazné tržní korekci z posledního čtvrtletí, a tedy přeceněním majetku. Čistý příliv prostředků do fondů byl v loňském roce naopak kladný. Kdybychom minulé období hodnotili ke konci letošního února, objem prostředků by díky výbornému začátku roku vzrostl,“ uvedl předseda AKAT Martin Řezáč.

REKLAMA

Obliba domácích fondů roste. Hodnota majetku v domácích fondech ke konci roku 2018 vzrostla o 1,34 % na 284,01 miliardy korun, a naopak majetek v zahraničních fondech poklesl o 7,61 % na 188,93 miliardy korun. Mezi stále oblíbenější patří také fondy kvalifikovaných investorů, kterých je v současné době zhruba 250 a spravují majetek přibližně ve výši 150 miliard korun.

Investicím vládnou fondy peněžního trhu

Největší nárůst majetku zaznamenaly v loňském roce fondy peněžního trhu, a to o 317,95 %. O téměř třetinu se zvýšil majetek v nemovitostních fondech. Mírný nárůst majetku zaznamenaly fondy fondů (o 2,73 %) a akciové fondy (o 0,53 %). Pokles majetku naopak zaregistrovaly fondy dluhopisové (o 16,08 %), fondy strukturované (o 10,66 %) a fondy smíšené (o 2,9 %).

Pokles obliby dluhopisových fondů byl dán především tím, že Česká národní banka (ČNB) v loňském roce přistoupila k pěti zvýšením základních sazeb. Hodnota dluhopisových fondů se snížila a oblibu si získaly fondy peněžního trhu.

Nejvíce peněz je i přes pokles majetku stále ve fondech smíšených (38,7 %) a fondech dluhopisových a akciových, a to shodně 21,1 %. Majetek ve fondech peněžního trhu sice vzrostl o více než tři sta procent, přesto se s majetkem necelých 10,9 miliard korun podílí na celkovém objemu pouze 2,3 %. Nemovitostní fondy tvoří 6,4 %, fondy strukturované 5,1 % a fondy fondů 5,3 %.

REKLAMA

Struktura investic podle typů fondů se přibližuje západoevropskému standardu. Rezervy však stále máme především ve využívání investic. „I kdyby se objem investic zdvojnásobil, dosáhneme pouze na standard západní Evropy,“ uvedla Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT.

Výnosy klesaly napříč trhem

Loňský rok byl pro investice nepříznivý a nedalo se schovat téměř nikde. Podle Martina Řezáče je to však přirozená součást investování, které se investor někdy nevyhne. Občas se tak musí smířit i s poklesem výnosů.

Největší pokles výnosů zaznamenaly v loňském roce fondy akciové (o 10,88 %), fondy fondů (o 7,09 %) a fondy smíšené (o 7,05 %). Dařilo se pouze fondům nemovitostním, které vydělaly 4,42 %. Nepatrné výnosy si připsaly i fondy peněžní (0,01 %).

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích a především pro drobné investory proto AKAT doporučuje investovat pravidelně a po delší dobu. I díky návratu kolísavosti na trhu si řada lidí uvědomila, že je lepší prodloužit investiční horizont.

V letošním roce by podle Martina Řezáče měl pokračovat odliv investic ze strukturovaných fondů, ale také z fondů dluhopisových a smíšených. Tempo růstu nemovitostních fondů by mohlo letos zpomalit.

Další zhodnocení akciových trhů bude závislé na ekonomickém a politickém vývoji. Do vývoje může promluvit především cyklické zpomalení, obchodní válka brexit či vývoj v Itálii. „Pro rok 2019 jsme opatrně optimističtí,“ uvedl Martin Řezáč.

Oblibu by si naopak měly nadále získávat fondy peněžního trhu. Fondům peněžního trhu bude i nadále pomáhat růst úrokových sazeb. Podle Martina Řezáče nastává částečná renesance fondů peněžního trhu. Typický český investor je totiž konzervativní, a i když nemůže od těchto fondů očekávat závratné zhodnocení, je to pro něj příležitost, jak si vyzkoušet investování s nízkým rizikem a do budoucna se stát investory.

Korporátní dluhopisy jako trend pro 2019?

Velice aktuálním tématem jsou korporátní dluhopisy. Hrozbou pro trh přitom nejsou samotné korporátní dluhopisy, ale především způsob jejich prodeje. Na nepoctivé praktiky prodeje a tzv. junk bonds by mohlo podle Martina Řezáče doplatit dobré jméno kolektivního investování.

Trhu by podle AKAT pomohla především osvěta a například úprava zákona, aby nemohl dluhopisy vydávat každý. Do zákona by se mohl dostat návrh evidence dluhopisů v centrálním depozitáři, úprava distribuce či rozšíření povinnosti prospektu o rizikovost dluhopisů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Petr Škoch: Díky poklesu úrokových sazeb očekáváme oživení zájmu investorů do nemovitostí

Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz funguje v Česku 31 nemovitostních fondů, z nichž 19 je dostupných široké veřejnosti. Většina těch retailových loni zhodnotila vložený kapitál o 5 – 7 %, pouze šest fondů dokázalo svým výnosem překonat inflaci. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal MINT I. rezidenční fond. Na čtvrtém místě […]

Text: Filip Kučera

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *