CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Filip Kučera

18. 08. 2022

0 komentářů

Průzkum důvěry private equity ve střední Evropě. Index trhu klesl pod předpandemickou úroveň

 

Nejnovější index trhu private equity ve střední Evropě klesl těsně pod předpandemickou úroveň, což dokazuje, že rostoucí nejistota se propisuje i do tržního prostředí. Přesto téměř polovina subjektů, které obchodují na burze, plánuje nové investice. Vyplývá to z aktuálního Průzkumu důvěry na trhu private equity ve střední Evropě společnosti Deloitte.

Průzkum sleduje měnící se nálady středoevropské investiční komunity každých šest měsíců již od roku 2003. Shromažďování odpovědí respondentů, ze kterých aktuální analýza vychází, probíhalo v červnu 2022.

Loading



 

Komplementáři chtějí investovat, celkem 49 % subjektů obchodujících na burze plánuje nové investice. Další pokles trhu snižuje spotřebitelskou důvěru, a to ve prospěch kupujících.

Přetrvávající zájem o obchodování na burze je zřejmě způsoben skutečností, že u akcií se očekává pokles ocenění, přičemž 14 % respondentů – tedy o polovinu více než v loňském roce – má pocit, že prodejci za posledních šest měsíců svá cenová očekávání snížili. Až 65 % respondentů navíc věří, že tento trend bude pokračovat i nadále.

Pipelines jsou stabilní, více než dvě třetiny (71 %) respondentů mají pocit, že v tomto ohledu je situace zhruba stejná jako před čtyřmi měsíci, a téměř pětina z nich (18 %) dokonce vnímá, že se situace zlepšila.

Likvidita pro transakce, které jsou založeny na pákovém efektu, může být dostupná obtížněji, neboť více než dvě třetiny subjektů obchodujících na burze (71 %) očekávají snížení dostupnosti dluhu, což je oproti minulému průzkumu (30 %) výrazný nárůst.

ESG, takzvané ohleduplné a udržitelné podnikání a investování, se již stává nezbytnou součástí téměř každé komanditní společnosti. Více než polovina respondentů (53 %) uvedla, že jejich společnost implementovala investiční politiku, která zahrnuje faktory ESG, zatímco v předchozím průzkumu to bylo jen 30 % z nich.

REKLAMA

„Poté, co se po skončení pandemie prudce oživila spotřebitelská důvěra, se svět nyní potýká s inflací a konfliktem na Ukrajině, přičemž obojí má silný dopad na životy lidí a globální ekonomiku. Za téměř dvacet let průzkumu jsme vysledovali, že po každém otřesu přišlo ideální období pro uzavírání transakcí, zároveň rostla důvěra a zlepšovaly se ekonomické podmínky, a očekáváme, že tomu tak bude i tentokrát. Během pandemie navíc regionální subjekty obchodující na burze nabyly kolektivních zkušeností, díky nimž dokáží čelit nepříznivým vlivům a obnovit růst,“ říká Dušan Ševc, partner v oddělení finančního poradenství Deloitte.

ESG je krok správným směrem. Očekáváme, že společností s ESG bude i nadále přibývat, protože co dříve z velké části bývaly jen pokyny poradenských firem ve věci udržitelnosti, je dnes nařízením na úrovni EU i jednotlivých zemí. Deloitte ve střední Evropě se v této oblasti stává aktivnějším aktérem a spolu s ním jde naše odvětví příkladem celému světu,“ říká Ivana Lorencovičová, Managing Partner Deloitte Czech & Slovak Republic a World Impact Leader Deloitte ve střední Evropě.

Dopad krize na Ukrajině na český M&A trh

Český M&A trh je navzdory krizi na Ukrajině zatím stabilní, investorů neubývá. Zatím zásadní změnu na českém M&A trhu, respektive na trhu střední Evropy, v tuto chvíli úplně nevidím. Transakce běží a nedochází k narušování prodejního procesu. Nicméně ve vzduchu visí ochlazování aktivity na trhu a zejména u některých oborů začínáme cítit tlak na nižší valuace. To ale neplatí a s největší pravděpodobností nebude platit pro tzv. Golden Assets. Kvalitní firmy, s dobrým produktem a zajímavým růstovým potenciálem se vždy prodají bez ohledu na krizi,“ podotýká Jan Brabec, partner z oddělení finančního poradenství Deloitte s tím, že je toho názoru, že zmiňované ochlazení může zesilovat a dojde k významnějšímu zpomalení na trhu fúzí a akvizic, v případě eskalace války i k jeho totálnímu ochlazení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Suverénní fondy

Jak investují suverénní fondy v roce 2019?

Suverénní fondy jsou zvláštní investiční fondy, které vlastní vláda některého ze státu světa. Mezi nejznámější suverénní fondy patří například norský suverénní fond, který byl zřízen norskou vládou pro zachování zisků z prodeje ropy i dalším generacím. Ropa totiž jednou dojde, norská vláda tak zisky z prodeje ropy […]

Text: Hana Bartušková

28. 11. 2019

Jiří Beneš, předseda představenstva CVCA, České private equity a venture kapitálové asociace

Jiří Beneš: S novým fondem Genesis Growth Equity Fund budeme mířit na menší firmy

Genesis Capital spolu s nezávislým investičním týmem připravuje vznik nového private equity fondu. Co je u správy fondů nejdůležitější? „Cílem je najít kvalitní společnosti k zainvestování na vstupu, dobře udělat vlastní investici, pomáhat firmě zvyšovat hodnotu v období držení portfoliové společnosti a nakonec ji samozřejmě co nejlépe prodat,“ říká […]

Text: Petr Zámečník

27. 09. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *