CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

05. 08. 2022

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – červenec 2022

 

Akcie prudce posílily. Ropa zlevňuje, ale elektřina dál zdražuje. Došlo k obratu na českém dluhopisovém trhu. Dolar na paritě s eurem.

Loading



 

Obrat na akciových trzích

Koncem července jsme mohli pozorovat výrazné oživení na akciových trzích po celém světě, s výjimkou Číny. Hodnota indexu MSCI World stoupla téměř o 11 %. Index MSCI World tvoří akcie 1517 největších veřejně obchodovaných společností z rozvinutých zemí. Zhruba 70 % indexu tvoří americké firmy a zhruba 20 % evropské firmy.

Jednotlivé akciové společnosti nyní reportují hospodářské výsledky za druhý kvartál a za první pololetí. Tři čtvrtiny firem v USA zatím reportují lepší výsledky, než se očekávalo. Ziskové marže sice dle očekávání klesají, ale čisté zisky v průměru poklesly jen o 3 % ve srovnání s předchozím rokem.

Index nálady spotřebitelů v USA

REKLAMA


Zdroj : TradingEconomics.com, data platná k 31. 7. 2022

Ačkoliv nálada spotřebitelů v USA je podle Michiganské univerzity na nejnižší úrovni od druhé světové války, na hospodářských výsledcích předních světových firem to zatím není příliš znát. Investoři se proto vrací na trh a nakupují akcie, neboť převládá nyní názor, že vysoká inflace brzy odezní a ekonomika si projde jen mírnou recesí, nikoliv hlubší krizí.

Ale jak se říká, nechval dne před večerem. Já osobně jsem skeptičtější a domnívám se, že pokud brzy nespadnou ceny energií na normální úroveň, tak nás všechny čekají krušné chvilky. Domácnosti budou nuceny omezovat spotřebu a firmy budou rovněž nuceny šetřit. Nicméně hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí zatím hovoří jinou řečí. Možná že už si akciové trhy v červnu sáhly na dno. A nebo na podzim přijde druhá vlna výprodejů.

Obrat na dluhopisovém trhu v ČR

K obratu již zdá se došlo také na českém dluhopisovém trhu. Od poloviny června úrokové výnosy klesají, zejména na delší duraci. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů během šesti týdnů klesl z 6 % na 4 % p.a.

REKLAMA

Na trhu převažuje názor, že vysoká inflace je jen dočasný fenomén a brzy naopak bude ČNB snižovat úrokové sazby, aby podpořila ekonomický růst. Když klesají úrokové výnosy, roste tržní cena dluhopisů. V červenci se proto dařilo českým dluhopisovým fondům. Například Sporobond, největší český dluhopisový fond, vydělal investorům od půlky června 7 %.

Ropa zlevňuje, ale elektřina dál zdražuje

V červenci trochu klesla cena ropy, dostala se již pod hranici 100 dolarů za barel. Pozvolna díky tomu klesají také ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Avšak cena elektřiny na středoevropské burze stoupla v červenci o dalších 30 % a už se blíží 400 eurům za MWh, což je téměř osminásobek oproti dlouhodobému průměru posledních deseti let. Na rozdíl od ropy a plynu, tohle je pouze evropský problém, který si do značné míry děláme sami. Je potřeba změnit energetické plány a systém emisních povolenek, jinak čeká Evropu vážná ekonomická krize.

Vývoj ceny elektřiny na burze


Zdroj : Kurzy.cz

Dolar na paritě s eurem

Na měnových trzích došlo v červenci k významné události. Kurz dolaru se dostal až na paritu s eurem, dokonce byl krátce i o pár centů silnější než euro. Ke konci měsíce ale dolar zase mírně oslabil. Každopádně kurz dolaru i eura je teď zhruba stejný, v obou případech něco přes 24 korun za jeden dolar i jedno euro.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, odborný garant portálu FKI-fondy.cz a zakladatel multi-fondu Otakar

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *