CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Zbyněk Drobiš

22. 03. 2018

0 komentářů

Povinné ručení: Zdravotní pojišťovna poškozeného má přímý nárok vůči pojistiteli

 

Náhradu nákladů za péči o poškozeného v případě dopravní nehody žádá zdravotní pojišťovna. Může zdravotní pojišťovna poškozeného žádat náhradu přímo od pojistitele odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorových vozidel?

Loading



 

Při dopravní nehodě poměrně často vznikne újma na zdraví poškozenému, který dopravní nehodu nezavinil. Poškozený následně žádá odškodnění újmy na zdraví, které má být hrazeno z tzv. povinného ručení viníka dopravní nehody.

Tip: Povinné ručení a škoda vzniklá požárem zaparkovaného vozidla

Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění má příslušná zdravotní pojišťovna vůči třetí osobě právo na náhradu těch nákladů na hrazené služby, které vynaložila v důsledku zaviněného protiprávního jednání této třetí osoby vůči pojištěnci. Třetí osobou můžeme tak rozumět viníka dopravní nehody. Při vážné újmě na zdraví mohou náklady zdravotní péče dosahovat velmi vysokých částek.

Tip: Pozor na pojistné výluky u povinného ručení

REKLAMA

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla vymezuje problematiku tzv. povinného ručení. Tento zákon stanovuje právo pojištěného, aby pojistitel uhradil za něj nárok na náhradu nákladů vynaložených zdravotní pojišťovnou na zdravotní péči poškozenému z veřejného zdravotního pojištění, jestliže k dopravní nehodě došlo v době trvání pojištění odpovědnosti, s výjimkou doby jeho přerušení.

Dle tohoto zákona vzniká poškozenému právo uplatňovat nároky přímo vůči příslušnému pojistiteli. Poškozený se tedy nemusí s náhradou věcné škody nebo újmy na zdraví obracet na viníka dopravní nehody, ale přímo na jeho pojišťovnu z tzv. povinného ručení, což je praktické. Může však takto postupovat také zdravotní pojišťovna poškozeného?

Spor u Nejvyššího soudu

V nedávné době Nejvyšší soud projednával případ sporu mezi zdravotní pojišťovnou a pojistitelem vozidla, kterým byla způsobena újma na zdraví třetí osobě. Celkově zdravotní pojišťovna uplatňovala vůči pojistiteli k proplacení cca 500 000 Kč za náklady léčení svého pojištěného poškozeného. Dle pojistitele nevzniklo přímé právo vůči ní na náhradu nákladů, které zdravotní pojišťovna vynaložila na léčení svého pojištěnce v souvislosti s dopravní nehodou.

Nejvyšší soud k přímému nároku vůči pojistiteli

Nejvyšší soud však nesouhlasil s argumentací pojistitele a stanovil, že zdravotní pojišťovna má vůči pojistiteli přímý nárok na náhradu nákladů vynaložených na léčení svého pojištěnce zraněného dopravní nehodou.

REKLAMA

K tomuto Nejvyšší soud: „Jsou-li splněny podmínky vymezené v § 55 zákona o veřejném zdravotním pojištění, má zdravotní pojišťovna regresní nárok na náhradu nákladů vynaložených na léčení svého zdravotního pojištěnce, a to proti škůdci. Jde-li pak o náklady léčení následků dopravní nehody, je zdravotní pojišťovna oprávněna nárok na pojistné plnění odvozené od tohoto postižního nároku uplatnit přímo proti pojistiteli odpovědnosti škůdce podle § 9 odst. 1 a § 6 odst. 4 zákona o pojištění odpovědnosti.“

Uvedené a citované rozhodnutí (Rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 25 Cdo 1896/2016) naleznete v kompletním znění na webových stránkách Nejvyššího soudu: www.nsoud.cz.


Každý případ sporu s pojišťovnou je individuální a záleží na okolnostech konkrétního případu. V případě řešení obdobného případu vyhledejte právní pomoc advokáta před zahájením sporu ke kvalifikovanému posouzení veškerých okolností a rizik vedení sporu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jak zapůsobí soud Bankmana-Frieda na krypto?

Někdejší hvězda kryptosektoru Sam Bankman-Fried nejspíše půjde do vězení, soud ho usvědčil z podvodu. Pád jeho dříve miliardové burzy FTX negativně ovlivnil i celé odvětví, ale v konečném důsledku to vlastně může být i pro něco dobré.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

08. 11. 2023

Co zavést povinné ručení na osobu a nikoli na dopravní prostředek?

Povinné ručení se od přelomu roku bude nově vztahovat také na elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory a dokonce na motorová golfová vozítka. Prostě na všechna „pohybovadla“, jejichž konstrukční rychlost převyšuje 25 km/h. Jestliže ovšem mají hmotnost nad 25 kilogramů, bude se na ně povinnost ručení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 08. 2023

zvýšení odvodů OSVČ

Co přinese růst povinných odvodů OSVČ?

Povinné odvody OSVČ jsou povinné platby sociálního a zdravotního pojištění, které platí podnikatelé dle výše svých příjmů. Přitom při nízkých příjmech a při podnikání na hlavní činnost je nutné mít zaplaceno alespoň minimální výši těchto odvodů, která je daná zákonem. Nedávno představená reforma by měla ale přinést […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

31. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *