CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

08. 11. 2023

0 komentářů

Jak zapůsobí soud Bankmana-Frieda na krypto?

 

Někdejší hvězda kryptosektoru Sam Bankman-Fried nejspíše půjde do vězení, soud ho usvědčil z podvodu. Pád jeho dříve miliardové burzy FTX negativně ovlivnil i celé odvětví, ale v konečném důsledku to vlastně může být i pro něco dobré.

Loading



 

Newyorský soud minulý týden uznal bývalého šéfa zhroucené burzy FTX Sama Bankmana-Frieda vinným z podvodu. Připomeňme, že kdysi poměrně známá (dnes je ještě známější, ale nechvalně) kryptoměnová burza operující s hodnotou přes 30 miliard dolarů na konci minulého roku velmi rychle zkolabovala a nechala ve štychu tisíce svých investorů. Tehdy už bylo zřejmé, že stála na prohnilých základech. A je to zřejmé i teď, i když její šéf se k žádnému z trestných činů nepřiznal, paradoxně na rozdíl od jeho nejbližšího okolí a spolupracovníků.

Burza totiž byla propojena s hedgeovým fondem Alameda, což tomuto slepenci umožňovalo manipulovat s prostředky investorů. Bez jejich vědomí tak peníze končily v různých rizikových investicích nebo i politických darech. Delší dobu trvalo, než byly praktiky prohlédnuty. Konečný výsledek fungování burzy je o to podivnější, že Bankman-Fried léta působil jako dobrý příklad kryptoodvětví. Vystupoval jako zodpovědný a férový odborník na složitý systém kryptosvěta. Bavil se s politiky (a také jim daroval peníze) a veřejně dokonce probíral možné regulace. Psala o něm přední světová média.

U soudu vyšlo najevo, že o svojí nonkoformní image velmi stál. „Bankman-Fried měl antistylový osobní styl: divoký černý oblak vlasů, tričko a cargo šortky. Ellisonová (spolupracovnice a bývalá partnerka, pozn. autora) vypověděla, že svůj vzhled pečlivě upravoval jako osobní značku a jako velvyslanec FTX. Řekla, že se nerozhodl pro luxusní vůz patřící společnosti, ale pro jednoduchý sedan,“ uvádí deník The Guardian. Nic ale nebylo tak, jak se na dlouhou dobu zdálo.

Co bude dál?

Bankman-Fried patrně půjde do vězení, a to nejspíš ne na úplně krátkou dobu. Ale v jakém stavu jeho problémy a skandály zanechají odvětví? Pád burzy FTX samozřejmě vrhl špatné světlo i na celý kryptosektor a dal argumenty do rukou těm, kteří ho považují za chaotické a k podvodům náchylné odvětví.

Podle příznivců (soudu, pozn. autora) znamená Bankman-Friedovo odsouzení konec nevyzrálé, chaotické éry boomů a propadů, hackerských útoků a podvodů na trhu. Někteří dokonce vítají zvýšenou regulační kontrolu, kterou FTX podnítil, protože může pomoci tomuto odvětví získat důvěru investorů a stát se více mainstreamovým – i kdyby se tato třída aktiv nikdy nevrátila ke svému dřívějšímu velkolepému růstu,“ uvádí například Bloomberg. Nakonec by skandál, který ohrozil důvěru mnohých, mohl kryptosektoru prospět, a přinést bezpečnější, přehlednější a organizovanější prostředí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

bitcoin a ceny energií

Bude se bitcoin těžit v Africe?

Bitcoin a jeho těžba je velmi náročný na spotřebu energie. V podstatě je to jedna z hlavních nevýhod a částečně i důvod, proč vznikaly nové kryptoměny. Které by byly na energiích závislé méně. Je to také důvod, proč bývala Čína velmocí v rámci těžařské komunity, díky levné […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 10. 2022

Bude „zelenější“ kryptoměna přístupnější?

Kryptoměny jsou často kritizovány pro svou „těžbu“ jako neekologické. Ethereum však po největší úpravě v jeho historii začalo fungovat na jiném systému, který energetickou náročnost snižuje. Může tak přinést další možnosti i přilákat nové investory.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Piaxabay.com

26. 09. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *