CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Paušální daň klepe na dveře. Nezapomeňte na platby

 

Kdo se chtěl přihlásit k paušální dani, mohl tak učinit jen do 11. ledna 2021. Takže na rozhodnutí měli živnostníci jen pár dní. Ale zaplacení první paušální daně mohli odložit až na únor. Jenže čas letí a zaplatit daň za leden i únor je nutné do 22. února 2021.

Loading



 

V lednu OSVČ už nemuseli posílat zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Poslední úhrada za sociální pojištění měla odejít nejpozději 31. prosince 2020 a za zdravotní pojištění 8. ledna 2021.

Paušální daň je splatná vždy k 20. dni v měsíci, kromě prvního měsíce, kdy OSVČ do paušálního režimu vstoupil. Lednová platba se odkládá o jeden měsíc. Pokud OSVČ vstoupil do paušálního režimu v lednu 2021, splatnost první zálohy se posouvá na 22.2. 2021, 20.2. je totiž sobota,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group. Paušální daň za leden a únor tedy může živnostník zaplatit najednou. Částka tedy bude 10 938 korun. Od března pak musí platit 5 469 korun měsíčně.

Správce daně měl oznámit vstup do paušálního režimu zdravotní pojišťovně i správě sociálního zabezpečení, takže stačilo v lednu provést oznámení o vstupu do paušálního režimu jen finančnímu úřadu.

Tři platby v jednom

Paušální daň je v podstatě jen jedna platba na jeden účet, která v sobě zahrnuje sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu.

REKLAMA

Rozklíčování paušální daně – částka 5 469 korun je rozpočítána takto:

100 Kč daň z příjmů fyzických osob,
2 393 Kč minimální zdravotní pojištění,
2 976 Kč minimální sociální pojištění zvýšené o 15 %.

Měsíční částka paušální daně obsahuje minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. Většina živnostníků si tím v podstatě starobní důchod zlepšuje, neplatí totiž jen minimální zálohu.  Nad rámec paušální daně si podnikatel samozřejmě na důchodové pojištění přispívat může. Dobrovolné vyšší doplatky na důchodové pojištění však musí živnostníci zasílat přímo příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, nikoliv finančnímu úřadu.

Stejně tak je dobrovolné i nemocenské pojištění, které si živnostník může platit nadále, nebo se k němu mohl přihlásit při vstupu do paušální daně.

REKLAMA

Poplatník, který se rozhodl vstoupit do režimu paušální daně, ovšem ztratil možnost například uplatnit slevu na poplatníka, slevu na manžela či manželku či slevu na invaliditu. Nemůže také uplatnit úroky z hypoték nebo příspěvky na životní či penzijní pojištění a další,“ doplňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Pozor na sankce

Za leden se platba paušální daně mohla zaplatit společně s daní za únor. Jenže pokud poplatník neprovede platby v daném termínu, bude se postupovat dle ustanovení daňového řádu.

V případě, kdy poplatník nemá dostatek finančních prostředků doporučujeme tuto situaci aktivně řešit se správcem daně. V těchto situacích není moudrou strategií nečinnost poplatníka. Správce daně vždy jakýkoliv nedoplatek eviduje, časem k němu předepíše sankční úroky či dojde k povinnosti nucené úhrady formou daňové exekuce. Správce daně sice nemůže u paušálních odvodů stanovit jinou výši záloh ani povolit výjimku z povinnosti placení záloh. Nicméně lze požádat správce daně o posečkání úhrady nebo o splátkování. Pokud nejde o poplatníka, který má dlouhodobě špatnou platební kázeň, správce daně takovéto žádosti s vysokou pravděpodobností vyhoví,“ vysvětluje Markéta Szotkowska, daňová specialistka z V4 Group.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

investice do kryptoměn

Investice do kryptoměn v daňovém přiznání

Zdanění investic do kryptoměn, bitcoinu i jiných altcoinů, je v českém daňovém systému jedno z nejpřísnějších. Neexistuje možnost osvobození od daně, ani při splnění určitých podmínek, jako je tomu například u držby cenných papírů. Kryptoměny jsou víceméně považovány za komodity a daní se vždy a všude. Téměř. […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *