CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024

0 komentářů

Investice do kryptoměn v daňovém přiznání

 

Zdanění investic do kryptoměn, bitcoinu i jiných altcoinů, je v českém daňovém systému jedno z nejpřísnějších. Neexistuje možnost osvobození od daně, ani při splnění určitých podmínek, jako je tomu například u držby cenných papírů. Kryptoměny jsou víceméně považovány za komodity a daní se vždy a všude. Téměř. Víte, kdy a jak musíte zaplatit daň z příjmu při investování do kryptoměn?

Loading



 

Daní se držba, nákup nebo prodej?

Ve zkratce: daň z příjmu platíte až poté, co vám vznikl příjem z investice do kryptoměn. Na kryptoměny se nevztahuje daň z majetku (jako například na nemovitosti), neplatíte z nich ani DPH (jako při nákupu například auta nebo jiné alternativní investice) a nepodléhají ani žádné spotřební dani. Pokud ale z jejich investování realizujete nějaký příjem, tak tento musíte uvést do daňového přiznání a následně z něj zaplatit daň z příjmu.

Kdy se neplatí daň z příjmu u kryptoměn?

Z předchozího odstavce je jasné, že se daň neplatí při nákupu kryptoměny. Nakupovat můžete jakoukoliv kryptoměnu, za jakoukoliv cenu, přes jakoukoliv platformu. Takový nákup nepodléhá dani z příjmu. Stejně tak nepodléhá dani to, že kryptoměnu následných několik měsíců, let, dekád pouze držíte a hodlujete za účel realizace maximálního zisku.

Kryptoměny můžete do portfolia dále přikupovat, můžete držet více kryptoměn, můžete investovat do různých altcoinů, nejen do bitcoinu. Pokud ale spravujete větší portfolium kryptoměn, tak pamatujte na to, že daň neplatíte pouze při jejich nákupu a následném držení. A to při nákupu za běžné fiat peníze.

Pokud totiž v rámci portfolia budete směňovat jednu kryptoměnu za druhou, tak tuto transakci už česká daňová správa vnímá jako realizaci příjmu z prodeje. A tuto transakci je nutno uvést v daňovém přiznání.

REKLAMA

Kdy se tedy platí daň z příjmu u kryptoměn?

Česká daňová správa už dříve definovala tři oblasti, které znamenají nutnost platit daň z příjmu z kryptoměn. Je to případ prodeje a realizace zisku z investice, nákup zboží za kryptoměny a směna kryptoměn mezi sebou. Všechny tři případy totiž můžou potenciálně přinést zisk. A to, pokud jste danou kryptoměnu v minulosti na koupili za nižší cenu, než jaký je momentální kurz. Tento zisk realizujete při prodeji, při nákupu hmotné věci i při směně kryptoměn mezi s sebou.

3 případy, kdy musíte obchodování s kryptoměnami uvést v daňovém přiznání:

  • prodej kryptoměny za fiat peníze,
  • nákup hmotného statku za drženou kryptoměnu,
  • prodej jedné kryptoměny, za kterou si kupujete jinou kryptoměnu.

Jak se počítá daň z příjmu u kryptoměn?

Pokud tedy jedním z uvedených třech případů realizujete příjem, tak musíte tuto transakci uvést v daňovém přiznání. Není možné, aby vám zaměstnavatel provedl roční zúčtování daně. Podklady pro daňové přiznání byste měli získat přes platformu, kde obchodujete. Základem těchto podkladů by měla být nákupní cena kryptoměny, prodejní cena a případné poplatky. Přičemž 15% daň z příjmu platíte z rozdílu mezi příjmem a prodejem, odečíst můžet případně i poplatky za zprostředkování těchto transakcí.

Kdy musíte podat daňové přiznání?

Daňové přiznání musíte podat i v případě, kdy jste kryptoměny prodali a vznikla vám ztráta a daň z příjmu vám vychází nulová. Stejně tak musíte daňové přiznání podat, i když vám vychází nulová daň díky využití daňových slev. Navíc ztrátu z obchodování z kryptoměn není možné započíst vůči příjmům z podnikání nebo příjmům a daním zaplaceným ze zaměstnání. Platí totiž dle českých pravidel, že prodejem virtuální měny nemůže dojít ke ztrátě. Nemůžete tak uplatnit náklady vyšší než příjmy. Navíc také platí, že příjem z prodeje kryptoměn není možné považovat za příležitostný příjem. A musíte ho zdanit vždy, i když byl příjem do limitu 30 000 Kč za rok.

Daňové přiznání pak musíte podat do tří měsíců po skončení daňového období. To připadá na přelom března a dubna. V roce 2024 se daňové přiznání podává v úterý 2. dubna po Velikonocích. Při elektronickém podání máte čas až do 2. května.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *