CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

24. 07. 2017

6 komentářů

Milan Matějíček: Je dostatek způsobů jak chytře investovat

 

„Mnohdy přesvědčení „nebudu využívat znalosti nezávislého poradce a ušetřím, jsem dostatečně chytrý“ může stát spoustu peněz,“ říká Milan Matějíček, zemský ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum. Jak se liší ostravský klient finančního poradce od jiných regionů?

Loading



 

Ostrava patří mezi nejvzdálenější regiony od Prahy. Jaká jsou největší specifika klientů finančních poradců na Ostravsku?

Ostravsko je rozděleno do několika částí. Vedle centrální Ostravy jsou okolní města s desítkami tisíc obyvatel. A každá oblast se trochu odlišuje.

Třinec a Český Těšín jsou specifické svou historií. Obyvatelé jsou promíchaní Češi a Poláci, případně Slováci. A díky tomu je v těchto městech z mého pohledu spousta krásných děvčat, větší obchodní duch i větší odvaha přijmout riziko.

Naopak Opavsko a především Hlučín v historii až do roku 1920 byl součástí Pruska, respektive Německého císařství. Lidé tam jsou více konzervativní, důvěru si musí člověk zasloužit a místní obyvatelé dávají více na historii a preferují jistotu.

A pak je zde centrální část. Ostrava, Karviná a Havířov vždy lákaly lidi, kteří byli pracovití. Do Ostravy přicházeli lidé za prací v hutnictví, v šachtách a převážně v těžkém průmyslu. A jelikož lidé vydělávali pěkné peníze, tak stavěli krásné domy a investovali do bydlení. Proto je také Ostrava a její okolí tak pěkné ve srovnání s některými jinými částmi republiky. Zároveň předpokládám, že i díky tomu patří Ostrava na přední místa v počtu smluv stavebního spoření na počet obyvatel.

REKLAMA

V čem vidíte největší rozdíl v klientech z Ostravy od ostatních krajů České republiky?

Vzhledem k tomu, že mám poradce ze severní i jižní Moravy a východních Čech, tak to můžu posoudit.

Nevnímám rozdíl mezi klienty z Ostravy a klienty z Brna, nebo z jiných větších měst. Všude lidé mají tendenci odložit začátek investování, spoření, nebo váhají s tím se vhodně a především včas pojistit. Poradci často slyší námitky typu – jsem ještě mladý na spoření, na pojištění mám čas, chci žít teď, tak proč investovat?

Jak se staví ostravský klient k investicím? Je spíše konzervativní, nebo se nebojí investičního rizika?

Jsem ve finanční branži již nějaký pátek a pamatuji si, jak jsme učili lidi využívat stavební spoření. O rok později jsme je seznamovali s penzijním připojištěním. Byla to pro ně nová věc, přesto se obchody na Ostravsku dobře uzavíraly. To samé platí i pro otevřené podílové fondy, ETF, investiční certifikáty a podobně. Konzervativnost klientů na Ostravsku je možná o něco vyšší, než v jiné části republiky, na druhou stranu určitá opatrnost je na místě.

REKLAMA

Dnes to není ani o tom, že by klient nechtěl investovat. Mnohdy je to pouze otázkou správného vysvětlení základních principů investování. Je vysoký předpoklad, že když klienta osloví zkušený poradce, který investicím rozumí a dokáže je klientovi dobře vysvětlit, tak klient investovat začne.

Jsou ostravští klienti tedy spíše konzervativní investoři?

Odhaduji, že tak 20 % klientů je dynamických a 80 % konzervativních investorů. Záměrně se někteří klienti staví do role dynamického klienta, ale ve skutečnosti jsou „konzervy“. Díky zkušenosti klientů z historie, která nemusí být vždy dobrá, je i dynamický klient opatrný. Zpravidla je jejich negativní zkušenost v tom, že se potkali s někým, kdo ne zcela rozuměl finančnímu trhu, nebo v tom, že si investice řešili sami, nakoupili přes obchodníka pár titulů a čekali, že zbohatnou (ČEZ za 1320 Kč, dnes 420 Kč, NWR za 500 Kč dnes čistá 0 atd.). A to jen proto, že chtěli ušetřit.

Když jdou trhy na horu, tak každý má pocit, že tomu rozumí. Když jdou trhy dolů, tak si všichni vyčítají, jak mohli být tak hloupí.

Mnohdy přesvědčení „nepotřebuji poradce a ušetřím, jsem dostatečně chytrý“ může stát klienta spoustu peněz.

Na Ostravsku je ovšem velká skupina lidí, která v minulosti byla pod záminkou výhodné investice podvedena (Dubajské fondy, Peculium, Turex program, WSM atd.). S podivem mají tyto nabídky jedno společné – jisté a vysoké úroky s nulovým rizikem.

Jen upozorňuji, že výše uvedené případy nemají s klasickým investováním vůbec nic společného.

Na Ostravsku se před časem množily skupiny zprostředkovatelů nabízejících pochybné či drahé produkty. Děje se to stále?

Mám zprostředkované informace, že se tak stále děje. Pořád existují nabídky produktů, kdy je klient přesvědčován, že dostane garantovaný výnos 18 %, 20 % a bez rizika, dokonce nabídky produktů, kdy prý ani není nutný podpis smlouvy, ale prý stačí poslat peníze a na nějaké aplikaci na internetu sledovat, jak mu roste jeho účet, nebo nabídky na koupi  nějakého „super robota“, který bude investovat za něj. Nebo nabídka na investování do Dubaje s „garantovaným výnosem“ 28 % p. a. A  nebo další nabídka: Turex program: „Když si budete schovávat účtenky, tak potom dostanete garantovaný výnos 18 % p. a., a každý půlrok výplatu.“ Tyto nabídky jsou na první pohled nereálné a opravdu nespadají do portfolia investic.

Přesto bohužel chamtivost obchodníků a chamtivost klientů je silnější než rozum.

Kupodivu se na Ostravsku daří i firmě (okřídlený kůň), kdy zloporadce za své poradenství mimo standardních uzavíracích poplatků inkasuje od klientů až 2 100 EUR, což je zhruba 55 000 Kč. Dodnes jsem nepochopil, proč to klienti platí, když jinde klient dostane daleko lepší servis a zdarma. Je mi líto klientů, pokud jim bylo slíbeno, že dostanou něco extra – nedostanou.

Stále je dost zloporadců, kteří mají tendenci takovéto programy lidem přinášet. Co je ovšem největší paradox, že na druhé straně jsou ještě lidé, kteří do toho jdou. Nemyslím si, že je to jenom na Ostravsku, je to všude. Lidé by se měli poučit …

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honza

    24 července, 2017

    Hezký PR na MM. V poslední době je zde kvalitních článků pomálu, obdobných FCTR podporujících přibývá. Nutno se zamyslet pane Zámečník

    Odpovědět

  • SMS Frydek-Mistek

    24 července, 2017

    Nesouhlasím. Pan Matějíček je sice konkurence, ale slušná. Jsme v kraji vždycky rádi, když se píše nejen o pražském pohledu, ale i o tom „našom“. Tudíž aspoň tak.

    Odpovědět

  • čtenář

    24 července, 2017

    Minulý týden parádní článek o indexových fondech, vlastní zkušenost s poradcem NN, zajímavých článků je tu na okurku dost. Všechny zdarma. Jste k panu Zámečníkovi nespravedlivý, já mu děkuji.

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    25 července, 2017

    Chtělo by to lepší znalost regionu. Opavsko nikdy nebylo součástí Pruska. Jen a pouze Hlučínsko. Opavsko, Těšínsko, 2/3 Ostravy (Slezská Ostrava, Svinov, Poruba atd.) neleží na severní Moravě, jak se mnohdy chybně uvádí, ale ve Slezsku.

    Odpovědět

  • Janovice a okolí

    26 července, 2017

    Víte, řešíte jako úča ze základky totální pí….ny. Máte asi pravdu, ale ta klientům nepomůže. Mít business znalost, rozhled v historii a všechno kolem, jste jako pan Wolter nebo pan Stuchlík. 0,000 nic% populace s historickým rozhledem a business znalostí. Jenže páni jsou totální výjimky, dokažte to co zemský ředitel pan Matějíček a něco sem pište. Ach jo, lůza leze z kanálů…

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    26 července, 2017

    Rád bych odpověděl, ale bohužel nevím, komu. Pokud tedy vůbec ten dotyčný, který nemá odvahu zveřejnit jméno, stojí o diskuzi.

    Odpovědět