CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

28. 06. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Rusko a energie pod tlakem

 

Evropské rozhodnutí o prodloužení sankcí proti Rusku za jeho účast na ukrajinském konfliktu ruským akciím neprospělo. Spolu s energetikou se staly hlavním faktorem pro pokles akciových fondů.

Loading



 

Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů v červnu potřetí v řadě oslabil. Po ztrátě 1,57 % se Index ICZ nachází na hodnotě 1 119,9 bodu. Za poklesem indexu nestojí ale pouze Rusko a přírodní zdroje, ale také česká koruna.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - červen 2017 - 1 119,9 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Velký díl oslabení indexu má stále na vrubu posilování české koruny. Naprostá většina akciových fondů je vedena a investuje v zahraničních měnách a nejsou zajištěné do českých korun. To ukouslo z podílových fondů přibližně tři čtvrtě procenta.

Tabulka 1: Změna kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru

20. 6. 2017 20. 5. 2017 Změna
26,295 Kč/EUR 26,500 Kč/EUR -0,77%
23,568 Kč/USD 23,710 Kč/USD -0,60%

Zdroj: Kurzovní lístek ČNB

Samotné posílení koruny není jedinou příčinou poklesu Indexu ICZ. Prodloužení sankcí Evropské unie vůči Rusku za ruské intervence na Ukrajině se podepsalo na poklesu ruských akcií. Těm ostatně nepomohlo ani snížení cen ropy, které stáhlo do záporu i ropné a obecně těžařské společnosti.

Mezi desítkou nejvíce ztrátových fondů je 7 zaměřených na ruské akcie a 3 na akcie těžařů. Jejich ztráty se pohybují řádově od 7 % do 9 % v rámci jediného měsíce.

Tabulka 2: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 5. 2017 a 20. 6. 2017
Franklin Natural Resources (USD) -8,97%
Parvest Equity World Energy EUR -8,20%
HSBC GIF Russia Equity A USD -7,96%
Pioneer Funds – Russian Equity -7,87%
KD RUSSIA, o.p.f., IAD Investments, správ. spol., a.s. -7,83%
BGF World Mining Fund -7,35%
Parvest Equity Russia Opportunities -7,23%
Parvest Equity Russia -7,03%
ESPA Stock Russia -7,01%
Raiffeisen Russland-Aktien -6,81%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Mezi nejvíce zhodnocenými podílovými fondy jsou zástupci z nejrůznějších oblastí a oborů. Vévodí pouze Turecko, když se tři akciové fondy zaměřené na tureckou ekonomiku získaly s odstupem nejvyšší zhodnocení.

Budoucnost Turecka ale v současnosti závisí na udržení nezávislosti státu od náboženství, což se pod prezidentem Recep Tayyip Erdoğanem daří stále méně. Posledním z kroků je odstranění výuky evoluční teorie ze základních škol. V učebnicích se naopak objevuje stále více odkazů na Islám a cílem prezidenta Recep Tayyip Erdoğana je „vychovat novou, zbožnou generaci Turků“. Zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Atatürk a jeho ideje sekulárního státu tak postupně berou za své…

Tabulka 3: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 5. 2017 a 20. 6. 2017
HSBC GIF Turkey Equity A EUR 7,69%
ESPA Stock Istanbul 5,81%
Parvest Equity Turkey 5,60%
Templeton Africa Fund A(acc) USD 4,76%
Raiffeisen US-Aktien 4,41%
Parvest Equity Japan Small Cap JPY 4,35%
Templeton Thailand 4,24%
FF – Global Health Care Fund A-ACC-EUR 3,99%
FF – China Consumer Fund A-ACC-EUR 3,58%
AMUNDI FUNDS EQUITY JAPAN TARGET 3,56%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Světlé zítřky akcií a akciových fondů…?

Světová ekonomika jede na plné obrátky a nikde se nevyskytují významné známky budoucího zpomalení. Itálie nechala bez většího ohlasu zkrachovat dvě italské banky, Řecko navzdory neplnění podmínek získalo další dluh a na dosah jsou jen světlé zítřky.

Akcie se pohybují na historických maximech či blízko nich. Svůj rekord nyní překonala i Čína, ale není zdaleka jediná. Jak dlouho může euforie vydržet? Nikdo neví. Zatím se ale zdá, že se ani nenafukuje nebezpečná cenová bublina. Tu věští jen Česká národní banka u českých, potažmo pražských nemovitostí.

Investicím se nevyplatí se vyhýbat. Vyplatí se ale zvýšená obezřetnost. Posilování české koruny bude nejspíš pokračovat – a tak je potřeba u zahraničních investic hledat zhodnocení, které pokryje i to. A je vhodné investice bedlivě sledovat. Jakmile euforie vyprchá, může nastat prudký pád… ovšem do něj můžeme mít ještě i několik let času a dobrého zhodnocení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *