CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jana Poncarová

20. 02. 2020

3 komentáře

Kam se 100 tisíci? Experti radí, jak a kam peníze investovat

 

Našetřit sto tisíc korun je pro někoho životní úspěch. Ekonomové a investiční poradci ovšem tuto sumu chápou jako mezní pro větší zhodnocení. Nechat desítky tisíc povalovat na běžném účtu nebo doma v zásuvce není úplně optimální. Kam s nimi, aby se aspoň trochu zúročily?

Loading



 


Dobrou zprávou je, že Češi bohatnou. Ukazují to rostoucí úspory i zájem o investování. Například podle posledních zpráv z České spořitelny její klienti zhodnocují už třetinu svých úspor. Z investičních produktů jsou oblíbené hlavně podílové fondy nebo spořicí účty. Právě na spořící účet si někteří Češi navykli posílat peníze, které mají „navíc“. Pokud naspoří částku kolem sta tisíc, měli by se zamyslet, co dál.

Investice do vzdělání, nebo dluhopisů?

Za hraniční z hlediska typu investice považuje sto tisíc korun Pavel Ryska, analytik J&T Banky. „Do této úrovně může být nejlepším využitím našetřených peněz investice do vzdělání, která se vrátí v podobě zvýšených příjmů v budoucnu,“ konstatuje.

Nad úrovní sto tisíc korun pak podle Pavla Rysky začínají být smysluplné cenné papíry, protože fixní poplatky spojené s jejich nákupem a prodejem jsou relativně malé vůči objemu investice.

„Potom záleží na tom, jaké riziko chce investor přijmout. Pokud je sto tisíc korun jediná úspora investora, dobrou volbou mohou být kvalitní firemní dluhopisy. Ty mohou nést přijatelné riziko, a přesto vynášet úrok nad inflaci. Pokud jsou obchodované na burze, investor může dluhopisy kdykoli prodat a investici ukončit,“ dodává.

Řešením může být rozdělení investic

Podle odborníků ale nestačí chtít jen investovat. Důležitá je délka horizontu, po kterou může investor prostředky postrádat. Podstatné je také stanovit, co by se mělo s penězi dít, kdy je bude investor potřebovat, jaký je jeho plán. Záleží i na tom, jak velkou rezervu investor má a jaké jsou jeho závazky – například úvěry nebo hypotéky.

REKLAMA

Dobrou strategií pak může být diverzifikace investic, zvlášť pokud je sto tisíc jedinou úsporou, s níž může investor počítat. V takovém případě se spíše než jednotlivé akcie vyplatí investovat do podílového fondu. A spíše než vložit peníze do nemovitosti (například si přibrat hypotéku, byt pronajmout a z nájmu ji splácet) je lepší vybrat různá aktiva, jež se v různých fázích hospodářského cyklu chovají různě.

Zlato, akcie, alternativní investice

Jiným slovy, jednoznačná odpověď na to, kam vložit sto tisíc korun, neexistuje. Investor by si měl odpovědět, na co peníze zhodnocuje, na co šetří – je to zajištění na důchod, bydlení pro děti, dovolená, drahé auto?

„Pokud se mě na takovou otázku klient zeptá, vždy zjišťuji, jak dlouho chce investovat. Stále platí, že důležitý je známý investiční trojúhelník: výnos, riziko, likvidita,“ vysvětluje investiční poradce Michal Nedbal.

Upozorňuje také, že něco jako garance ve světě financí neexistuje. Platí to pro vklad i výnos. Protože se stále častěji hovoří o ekonomické recesi, měli by se lidé zajímat hlavně o to, jak peníze ochránit před vyšší inflací (nebo před ještě horšími scénáři). Tak například většina akcií v těžkých časech rychle padá, ale zase rostou ceny drahých kovů, jako je zlato nebo stříbro. Dařit se může také zbrojnímu průmyslu.

REKLAMA

„U dluhopisů pak záleží na tom, kdo je vydá a zda mají šanci v krizi růst. Uvažovat lze i o alternativní investici, třeba do start-upů, pokud firma bude růst, porostou i výnosy. Kryptoměny jsou stále divoká hra. Na oblibě získává zlato a stříbro a budoucnost vzácným kovům bude pravděpodobně ještě víc přát. Loňské zisky byly po odečtení inflace 20 %,“ dodává Michal Nedbal.

Také si přečtěte: Jak na investiční zlato?

Loni vydělaly dluhopisy i podílové fondy

Pokud se podíváme na loňský rok, který může přinést odpovědi i na to, kam investovat letos, tak byl z hlediska investic úspěšný. Průměrné zhodnocení retailových investorů překonalo 4 %, některé akciové fondy vydělaly i přes 20 %.

„V podstatě nešlo na ničem prodělat. Jen namátkou, americké akcie rostly o 30 %, podobně jako ropa. Dluhopisy rostly od 5 do 15 %. I úložky v českých korunách dosáhly ve fondech pozitivního zhodnocení,“ konstatuje Martin Řezáč, šéf pobočky Erste Asset Management ČR.

Při současné míře inflace podle odborníků představuje pravidelné investování vhodný způsob, jak udržet reálnou kupní sílu uspořených prostředků. Jedním z nástrojů mohou být už právě podílové fondy, jejichž zhodnocení se loni pohybovalo kolem 5 až 17 %. K dlouhodobému zhodnocení je pak důležité pravidelné investování.

Investice je vždy dlouhodobá

A klíčový je už zmíněný dlouhodobý horizont. „Na investice se nemůžeme nikdy dívat pouze v krátkodobém horizontu, protože je to zavádějící. Vždy, když klientovi radíme, kam by měl své peníze investovat, tak s ním mluvíme o dlouhodobějším horizontu, protože jsou roky úspěšné a roky neúspěšné,“ říká Roman Choc z České spořitelny.

S tím souhlasí i Michal Nedbal. „Určitě bych se zajímal o minulé vývoje zvažované investice, a to v řádu desítek let, a z nich odvozoval příští roky. Celé investování je hodně o pravděpodobnosti. Je spíš pravděpodobné, že tahle investice bude ještě růst a proč? Nebo je spíš pravděpodobné, že tahle investice bude klesat o proč? Na obě otázky bych si měl jako investor umět odpovědět bez emocí,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024

Investice 2023

Jak se vedlo investicím v roce 2022 a povede se jim letos stejně?

Na začátku roku vždy finanční experti dávají rady, do čeho by se mělo investovat v daném roce. Ekonomie je ovšem věda značně nepředvídatelná, tedy přesněji je to věda, která nedokáže předvídat budoucnost. Vyplatily se tedy loňské tipy? A vyplatí se tyto investice realizovat i letos? Jaké budou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    20 února, 2020

    Tyjo, v době brutálních investičních dotazníků, nahrávání všech komunikací s klienty, nových směrnic od ČNB pro obchodování dluhopisů, řízení likvidity a jiných ptákovin tu nějací „experti“ radí na dálku cos penězi, aniž by kohokoliv byť jen viděli. Žádám exemplární potrestání!

    Druhá věc je, že rady z článku jsou dost ubohé a slabé.

    Odpovědět

  • Souhlas

    20 února, 2020

    Souhlasím

    Odpovědět

  • kormidelnik

    26 října, 2020

    Ok Anonyme. Jak by jsi na to sel Ty? Kdyz mas poradit (zdarma) naprostym laikum co s nasetrenymi penezi, ktere jsou pro ne zivotni jistota?

    Odpovědět