CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

18. 07. 2023

0 komentářů

Jaké akcie kupují čeští investoři? Nastal čas na prodej těch technologických?

 

Do čeho investovat? Podívejte se na top 10 společností, do kterých Češi investovali v prvním kvartálu letošního roku, na základě údajů uživatelů platformy Freedom 24.

Muscle Maker, Inc. je řetězec restaurací zaměřených na zdraví, který se specializuje na podávání zdravých a chutných jídel. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době má více než 50 provozoven v USA.

Loading



 

Příležitost na trhu: Lidé stále častěji vyhledávají zdravější potraviny a očekává se, že trh se zdravými potravinami bude i nadále růst. To představuje pro společnost Muscle Maker, Inc. potenciální příležitost k rozšíření zákaznické základny a zvýšení příjmů.

Růstový potenciál: Muscle Maker, Inc. vykazuje v průběhu let stabilní růst a plánuje další expanzi. Společnost má osvědčený obchodní model a věrnou zákaznickou základnu, která může být motorem budoucího růstu. Společnost Muscle Maker se stala partnerem společnosti AGGIA LLC v listopadu 2022 a za tři měsíce dosáhla tržeb přes 200 milionů dolarů. Také její havajský potravinový řetězec Pokemoto otevírá od začátku roku 2023 každý týden nové prodejny. Od svého založení v roce 2014 nebyla společnost zisková, ale je vysoce pravděpodobné, že se to v roce 2023 změní.

Tesla je přední společnost v oblasti elektromobilů a čisté energie, kterou v roce 2003 založil Elon Musk. Společnost se v posledních letech stala známou díky svým inovativním elektromobilům, systémům skladování energie a solárním produktům. Společnost Tesla vykázala růst poté, co ve své zprávě za 4. čtvrtletí překonala odhady zisku na akcii a zveřejnila prognózu výroby pro rok 2023 ve výši přibližně 1,8 milionu vozidel. Společnost se sídlem v Austinu vykázala za čtvrtletí čistý zisk ve výši 12,6 miliardy dolarů, což podpořilo růst od začátku ledna.

Příležitost na trhu: Přechod na elektromobily a čistou energii je rostoucím trendem a Tesla má dobrou pozici, aby této příležitosti využila. Elektromobily společnosti si získaly oblibu a uznání díky svému výkonu, účinnosti a ekologickým přínosem.

Vedoucí postavení v oblasti technologií: Společnost Tesla stojí v čele technologických inovací v automobilovém a energetickém průmyslu. Společnost se zaměřuje na výzkum a vývoj a vytvořila jedinečný vertikálně integrovaný obchodní model, který zahrnuje výrobu baterií, pohonných jednotek a elektrických vozidel.

REKLAMA

Růstový potenciál: Společnost Tesla v posledních letech vykázala působivý růst a má plány na další expanzi, včetně výstavby nových závodů a vývoje nových produktů, které mohou být hnacím motorem budoucího růstu.

Marathon Digital Holdings je společnost zabývající se těžbou digitálních aktiv, která provozuje zařízení na těžbu bitcoinů v USA. Zaměřuje se na těžbu bitcoinů, největší a nejznámější kryptoměny. Společnost Marathon ve fiskálním roce 2022 skutečně zvýšila produkci bitcoinů o 30 %, přičemž produkce ve čtvrtém čtvrtletí byla rekordní. Tento růst je způsoben především přechodem společnosti Marathon na obnovitelné zdroje energie a možností uzavírat lukrativnější smlouvy o umístění. A růst bitcoinu v roce 2023 podpořil všechna aktiva s expozicí vůči kryptoměnám.

Digital Turbine Inc. je softwarová společnost, která poskytuje platformu pro content mobilním operátorům a výrobcům zařízení. Platforma umožňuje mobilním operátorům a výrobcům zařízení distribuovat a zpeněžovat obsah v mobilních zařízeních.

Příležitost na trhu: Trh s distribucí mobilního obsahu rychle roste a společnost Digital Turbine má dobré předpoklady tuto příležitost využít. Platformu společnosti využívá řada předních mobilních operátorů a výrobců zařízení a má silné zastoupení v USA a na dalších světových trzích.

Vedoucí postavení v oblasti technologií: Společnost Digital Turbine stojí v čele technologických inovací v oblasti distribuce mobilního obsahu. Společnost se zaměřuje na výzkum a vývoj a vytvořila jedinečnou platformu, která umožňuje mobilním operátorům a výrobcům zařízení efektivně distribuovat a zpeněžovat obsah.

Beyond Meat je společnost vyrábějící rostlinné náhražky masa, která vyrábí řadu produktů včetně hamburgerů, klobás a kuřecích plátků výhradně z rostlinných surovin.

Příležitost na trhu: Celosvětový trh s rostlinnými náhražkami masa rychle roste díky rostoucí poptávce spotřebitelů po zdravějších a ekologičtějších potravinách. Společnost Beyond Meat má dobré předpoklady k tomu, aby tohoto trendu využila, neboť nabízí řadu výrobků, které jsou široce dostupné v obchodech s potravinami a restauracích. Odlišnost výrobků: Společnost Beyond Meat vyvinula jedinečný výrobek, který napodobuje chuť a strukturu masa pomocí rostlinných složek. Společnost se zaměřuje na výzkum a vývoj a vytvořila řadu výrobků určených širokému okruhu spotřebitelů.

Růstový potenciál: Společnost Beyond Meat vykazuje v posledních letech působivý růst a plánuje další expanzi, včetně vývoje nových výrobků a vstupu na nové trhy, což by mohlo podpořit budoucí růst.

Meta Platforms Inc. je společnost provozující sociální média, mimo jiné platformy Facebook, Instagram a WhatsApp. Společnost má na svých platformách více než 2,8 miliardy aktivních uživatelů měsíčně a většinu svých příjmů získává z reklamy.

REKLAMA

Dominantní postavení na trhu: Společnost Meta Platforms je největší společností v oblasti sociálních médií na světě a dominuje trhu se všemi svými platformami. Společnost má velkou uživatelskou základnu, silnou značku a značné finanční zdroje, které ji mohou pomoci dlouhodobě si udržet pozici na trhu. Růst příjmů z reklamy: Naprostá většina příjmů společnosti Meta Platforms pochází z reklamy, která v posledních letech rychle roste. Společnost má dobré výsledky v oblasti zpeněžování své uživatelské základny a investuje velké prostředky do nových reklamních technologií a formátů, které mohou podpořit další růst.

Růstový potenciál: Meta Platforms investovala velké prostředky do vývoje metaverza, virtuálního světa, v němž mohou lidé komunikovat v reálném čase. Společnost věří, že metaverze by se mohla stát příští velkou počítačovou platformou, a zaujala v této oblasti vedoucí postavení.

EHang je čínská společnost, která navrhuje a vyrábí autonomní vzdušné dopravní prostředky (AAV) pro komerční a průmyslové aplikace. Drony společnosti jsou určeny k přepravě cestujících, nákladu a dalšího užitečného zboží a jsou vybaveny pokročilými technologiemi, jako je umělá inteligence, 5G a dálkové snímání.

Příležitost na trhu: Trh s autonomními vozidly je stále v počáteční fázi, ale očekává se, že v nadcházejících letech rychle poroste díky rostoucí poptávce po dopravě, logistice a dalších průmyslových aplikacích. EH má dobré předpoklady k tomu, aby tohoto trendu využila, jelikož nabízí řadu AAV určených pro nejrůznější aplikace.

Vedoucí postavení v oblasti technologií: EH vyvinula pokročilé technologie, které jsou klíčové pro fungování jejích AAV, včetně AI, 5G a dálkového snímání. Společnost se silně zaměřuje na výzkum a vývoj a disponuje týmem zkušených inženýrů a vědců, kteří se věnují pokroku v oblasti autonomního letectví.

Partnerství a spolupráce: EH navázala partnerství a spolupráci s řadou společností a organizací, včetně vládních agentur, univerzit a výzkumných ústavů. Tato partnerství mohou společnosti EH pomoci rozšířit její působnost a urychlit vývoj nových produktů a technologií.

Microsoft Corporation (MSFT) je technologická společnost, která poskytuje software, hardware a služby podnikům i spotřebitelům po celém světě. Mezi její produkty patří mimo jiné operační systém Windows, kancelářský balík Microsoft Office, herní konzole Xbox a tablet Microsoft Surface.

Silná pozice na trhu: Microsoft je jednou z největších a nejúspěšnějších technologických společností na světě. Produkty společnosti používají miliony podniků a spotřebitelů po celém světě a společnost má dobře zavedenou značku a distribuční síť.

Diverzifikované zdroje příjmů: Microsoft generuje příjmy z řady produktů a služeb, včetně softwaru, hardwaru a cloudových služeb. Společnost výrazně investovala do svého cloudového podnikání, které v posledních letech rychle rostlo a očekává se, že v budoucnu bude růst i nadále.

Inovace: Společnost Microsoft se dlouhodobě zabývá inovacemi a klade velký důraz na výzkum a vývoj. Společnost investuje do řady nových technologií a produktů, včetně umělé inteligence, virtuální reality a rozšířené reality, které by mohly přispět k budoucímu růstu.

Přestože akcie BBBY zažily značnou volatilitu, přitahují pozornost drobných investorů podobně jako “meme akcie” GameStop nebo AMC. Zde je však několik důvodů, proč jsou akcie BBBY u investorů oblíbené:

Vysoký zájem o short: BBBY má vysoký zájem o short, což znamená, že mnoho investorů sází proti těmto akciím. To přispívá ke zvýšené volatilitě, protože prodejci s nízkou hodnotou mohou být nuceni nakupovat akcie, aby pokryli své pozice, pokud cena akcií vzroste.

Pozornost drobných investorů: BBBY přitáhla pozornost drobných investorů, kteří o akciích diskutovali na sociálních sítích a internetových fórech. Tato pozornost přispěla ke zvýšené obchodní aktivitě a volatilitě. Negativní zvěsti o možném bankrotu navíc vytvořily prostředí s velmi vysokou volatilitou.

TMF (Direxion Daily 20+ Year Treasury Bull 3X Stocks) – Podpůrnými faktory byly silně přeprodané dluhopisy při klesající inflaci. Slabší než očekávaný údaj o inflaci zvyšuje naději, že Fed bude ke zvyšování úrokových sazeb přistupovat méně agresivně. CPI pod konsenzuální prognózou by měl signalizovat začátek konce obav z inflace a Fed se bude cítit mnohem pohodlněji při snižování sazeb. Případné opuštění jestřábí politiky Fedu v nadcházejících měsících by vedlo k výraznému zvýšení sazeb 20letých státních dluhopisů, které by opět klesly pod 3 %. Díky tomu byl fond iShares 20+ Year Treasury Bond ETF vhodným nástrojem k nákupu. Navíc americké státní dluhopisy nabízejí investorům bezpečnou investici se spolehlivou dividendou, což je pro investory významnou výhodou. Jsou možná nejoblíbenější investicí na trhu dluhopisů. Jsou podloženy plnou důvěrou Spojených států, jsou nejbezpečnějšími aktivy na světě a nenesou prakticky žádné úvěrové riziko. Jsou ochranným nástrojem pro zajištění portfolia. Státní dluhopisy obvykle dosahují nejlepších výsledků během recesí, poklesů a medvědích akciových trhů. Díky tomu jsou spolehlivým a účinným nástrojem zajištění akcií, alespoň ve většině případů, což přináší jejich investorům značný prospěch.

 

Investice do technologických firem táhnout. „Hodně se dnes mluví o takzvaných metaverzech – virtuálních světech. Nikdo v podstatě ale přesně neví, kam se tento fenomén posune. Přináší velké výzvy, ať už v proměně sociálních sítí, architektuře, volnočasových aktivitách, a právě i v získávání nových dovedností a zkušeností,“ říká ředitel české pobočky technologického startupu Lifeliqe, Matouš Tlapák.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *