CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024

0 komentářů

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

 

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Loading



 

Pokroky v lékařství a technologiích umožňují lidem žít delší a zdravější životy. Tento trend má dalekosáhlé důsledky nejen na zdravotní péči, ale také na finanční plánování jednotlivců. S prodlužováním aktivního života se prodlužuje i doba, po kterou je potřeba financovat své životní náklady. To vyžaduje nejen změny v investiční strategii, ale také zvýšenou pozornost vůči dlouhodobým finančním cílům.

Investoři se proto zaměřují na posílení růstové složky svých portfolií a hledání nových příležitostí v oblastech, které podporují dlouhodobou odolnost. To může zahrnovat investice do společností zabývajících se technologiemi a inovacemi v oblasti zdravotnictví, biotechnologií nebo dokonce do společností zaměřených na wellness a životní styl.

Například, investice do farmaceutických společností vyvíjejících léky proti stárnutí nebo do technologických firem zaměřených na vývoj digitálních zdravotních technologií mohou nabídnout atraktivní růstový potenciál vzhledem k rostoucí poptávce po inovativních produktech a službách pro starší populaci.

Dalším důležitým investičním tématem roku 2024 je umělá inteligence, která má potenciál zcela změnit způsob, jakým fungují různá průmyslová odvětví a pracovní trhy. I když existují různé názory na dopady umělé inteligence, není pochyb o jejím vlivu na ekonomické a společenské procesy.

REKLAMA

Například, v oblasti zdravotnictví může umělá inteligence zefektivnit diagnostiku a léčbu nemocí, což může vést k lepším výsledkům pro pacienty a snížení nákladů na zdravotní péči. V oblasti výroby a dopravy může přinést automatizaci a optimalizaci procesů, což zvýší produktivitu a konkurenceschopnost podniků. Investoři by proto měli sledovat vývoj v oblasti umělé inteligence a hledat investiční příležitosti v firmách, které se specializují na vývoj a implementaci AI technologií v různých odvětvích.

Dalším důležitým tématem je nová vlna dekarbonizace, která přináší investiční příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie, energetické efektivity a udržitelných technologií. S narůstajícím povědomím o dopadech klimatických změn se stává dekarbonizace klíčovou prioritou pro vlády, podniky i investory.

Investice do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny, mohou nabídnout atraktivní výnosy a současně přispět k ochraně životního prostředí. Investice do energetické efektivity a udržitelných technologií mohou pomoci snížit emise skleníkových plynů a zlepšit dlouhodobou udržitelnost podniků. „I když aktuálně v energetice zažíváme turbulentní období, na celkovou proměnu celého segmentu a bezemisní energetiku si ještě dlouhou řadu let počkáme,“ uvádí odborník na energetiku z UCED, Václav Skoblík.

Celkově lze konstatovat, že investiční témata roku 2024 nabízejí širokou škálu příležitostí pro investory, kteří jsou ochotni sledovat aktuální trendy a reagovat na změny v ekonomickém a technologickém prostředí. Důležité je mít flexibilní investiční strategii a sledovat vývoj na trzích s ohledem na dlouhodobé investiční cíle a rizikový profil. Je nutné mít na zřeteli a příležitostí, které s sebou tato témata přinášejí, a vhodně přizpůsobit své investice s ohledem na dlouhodobé perspektivy a hodnoty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Novinka pro zajištění ve stáří: Co je „Dlouhodobý investiční produkt“, otázky a odpovědi

Česko se v roce 2024 rozhodlo pro radikální změnu v oblasti zajištění ve stáří. Vedle stávajících možností, zejména penzijního spoření, se konečně otevřela cesta k chytrému a daňově zvýhodněnému investování. Návrh zákona, který zavádí Dlouhodobý investiční produkt (DIP), prošel postupně Sněmovnou, Senátem a dostal prezidentský podpis. Pro […]

Text: Filip Kučera

10. 04. 2024

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Jak vybrat ty nejlepší dividendové akcie v roce 2024

Vybrat ty nejlepší dividendové akcie vyžaduje důkladný průzkum trhu a analýzu. S ohledem na změny v ekonomickém prostředí v roce 2024 mohou investoři dosáhnout optimálních výnosů kombinací stabilního historického vývoje, finanční stability a růstu dividendových výplat. Zde jsou klíčové faktory, na které by měli odborníci na investování […]

Text: Filip Kučera

07. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *