CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 02. 2023

0 komentářů

Jak se vedlo investicím v roce 2022 a povede se jim letos stejně?

 

Na začátku roku vždy finanční experti dávají rady, do čeho by se mělo investovat v daném roce. Ekonomie je ovšem věda značně nepředvídatelná, tedy přesněji je to věda, která nedokáže předvídat budoucnost. Vyplatily se tedy loňské tipy? A vyplatí se tyto investice realizovat i letos? Jaké budou investice 2023.

Loading



 

Rok 2022 byl charakteristický především vysokou inflací, vysokými cenami energií a také dost nestabilním trhem investic. Rozhodně to nebyl rok, který byste si pamatovali jako rok dobrých zisků z realizovaných investic. Přitom ale začátek roku 2022 vypadal optimisticky. Kovidové karantény už skončily a čekalo se obnovení ekonomického růstu.

Na přelomu Nového roku 2022 se čekal zvýšený ekonomický růst a mezi nejčastější tipy na investice se objevovalo: nemovitostní trh, akcie průmyslových podniků, akcie do podniků na energetickém trhu, také akcie společností na finančních trzích, s důrazem na velké riziko byly ale doporučovány například i kryptoměny a to nejen bitcoin, ale i další altcoiny. Co z toho bylo ale nakonec investičním vítězem v roce 2022?

Vysoká inflace porazila v minulém roce téměř všechny investice a je těžké vybrat vítěze. I tak ale byly akcie nebo ETF, které dokázaly realizovat zajímavé zisky i v roce 2022. Které to byly?

Energetický trh to vyhrál

Akcie společností na trhu s energiemi byly vlastně jedinými jasnými vítězi. The Morningstar U.S. Energy Index vyrostl v roce 2022 více než 60 %. S&P 500 Energy vyrostl v roce 2022 o něco málo přes 50 %.

REKLAMA

Oproti tomu akciové indexy celého trhu loňský rok spíše prohrávaly. S&P 500 za rok zaznamenal pokles o 20 %, podobně ztrácel i MSCI World. Třetinu hodnoty ztratil v roce 2022 i Nasdaq index, který byl považován za vítěze v předchozím koronavirovém období. Během loňského roku se mu ale nedařilo.

Investice do akcií se tak mohla vyplatit, ale opravdu jen u pár titulů, jako celek byl akciový trh spíše na sestupu. To platí pro podílové fondy, ETF i jednotlivé akcie. Nejistá situace panuje na akciových trzích i v dnešní době. Pokud tedy investovat v letošním roce do akcií, tak energetickému trhu se nejspíše už nebude dařit tak dobře, stejně tak průmyslové podniky mají před sebou dost nejistý trh. Vítězi loňského roku se můžete možná inspirovat, ale pamatujte, že minulý zisk neznamená budoucí jistoty.

Nemovitostní trh v Česku se otřásl

Český realitní trh bilancuje na rozcestí. Loni ho výrazně ovlivnily rostoucí hypoteční sazby, které hypoteční trh téměř zastavily. A které také nejspíše přinesly ochlazení nekonečně rostoucích cen. Developeři už na přelomu roku začali mírně zlevňovat a ceny nemovitostí spíše stagnují.

S tím souvisí to, že pokud chcete prodat nemovitost, tak ani v druhé polovině loňského roku, ani na začátku letošního roku se k tomu nenaskytl nejlepší okamžik. A kdo investoval do nemovitostí během loňského roku nákupem nové investiční nemovitosti, tak nejspíše nedokáže v dohledné době tuto investici úspěšně realizovat se ziskem.

Na druhou stranu investice do nemovitostí je spíše dlouhodobá záležitost, kterou můžete klidně hodnotit jako úspěšnou až po dekádě. I tak je ale pravdou, že nemovitosti rozhodně nepatřily mezi vítěze loňských investic. A pokud se chystáte do nemovitostí investovat, tak našlapujte spíše opatrně a kupujte rozvážně.

Kryptoměny to prohrály

Kryptoměny to loni neměly příliš lehké. Bitcoin s cenou okolo jednoho milionu během loňského roku klesl na 40 % své hodnoty v lednu 2022. Kryptoměnový odborníci začali mluvit o tzv. kryptoměnové zimě, kdy by cena bitcoinu a dalších altcoinů měla zůstat nízká klidně i na několik let. Jak to ostatně bitcoin už zažil v minulosti.

Koncem roku ovšem krytoměnový trh mírně ožil a cena bitcoinu opět poskočila nahoru. Zatím to ale vypadá, že jde spíše o nahodilý růst a že tento nejspíše nebude pokračovat. Rozhodně jak bitcoin, tak ostatní altcoiny nejsou investicí, kterou by vám kdokoliv optimisticky doporučil. A je nutno dodat, že během vysoké inflace kryptoměny příliš neposloužily pro zajištění hodnoty investic.

Obrat k jistým hodnotám aneb investice 2023

Během loňského roku se tak investiční rady od lednových doporučení spíše odvracely. A místo nemovitostí, akcií nebo ETF se začaly doporučovat spořicí a termínové účty, kde úroky výrazně rostly. Dále pak státní dluhopisy, ostatně na poli investic to plně vyhrály například české protiinflační dluhopisy. A ke slovu se často dostalo i zlato, které se během krizí už tradičně doporučuje, i když výrazného zhodnocení snad nenabídlo nikdy.

Co si tedy z loňského roku v investicích vzít? Snad jen, že akciový trh není tak jistý, jak se mohlo v posledních letech zdát. A že bitcoin stále může kdykoliv ztratit polovinu své hodnoty a nebude na tom nic divného. A taky, že co vám kdokoliv doporučí na začátku roku jako dobrou investici, můžete na konci roku odpisovat se ztrátou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *